Çanakkale Savaşlarının 100`üncü yılı etkinlikleri çerçevesinde 02-05 Ocak tarihlerinde Feshane’de gerçekleşecek olan Çanakkale Tanıtım Günleri toplantısı Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ`ın başkanlığında gerçekleşti. Toplantı Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ ve 2015 Koordinasyon Merkezi Genel Sekreteri Mahmut Akkuş’un sunumlarıyla başladı. Toplantıya Kaymakamlıklar, Belediye Başkanları, Oda ve Borsaların temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşları ve sektör temsilcileri katıldı. Feshane’de ilk defa düzenlenecek olan Çanakkale Tanıtım Günlerinde kentin doğal, kültürel ve turistik değerleri yerli ve yabancı ziyaretçilere anlatılma fırsatı bulunmasının yanında, Gelibolu Tarihi Yarımadası ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Troia`nın burada konuşulması sağlanacak. Konuyla ilgili olarak 2015 Koordinasyon Merkezi`nden yapılan açıklamada “Çanakkale`mizin tarihsel ve sosyo-kültürel yanlarının yanı sıra meşhur lezzetleri, yöresel folklorik oyunları ve etnik dokusuyla 02-05 Ocak tarihleri arasında Çanakkale`mizi İstanbul`a taşıyoruz. Resmi açılış töreninin 02 Ocak 2015 Cuma günü saat 11:00’de İstanbul Eyüp Feshane’de yapılacak olan Çanakkale Tanıtım Günleri kapsamında dört gün boyunca çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Tanıtım günleri kapsamında, fuar stantları ve yöresel etkinliklerin yanı sıra kültürel ve sanatsal etkinliklere, konserlere, imza günlerine de yer verilecektir. Çanakkale’de yaşayan ya da Çanakkale dışında gurbette olan tüm Çanakkalelilerin aradaki mesafeleri kaldırması, Çanakkale’nin şanlı tarihini, coğrafyasını, iklimini, kültür ve sanatını soluyabilmesi amacıyla düzenlenen, 2015’in ilk günlerinde, 2015’in ilk etkinliğine Çanakkale Valiliği 100. Yıl Koordinasyon Merkezi olarak tüm İstanbul ve Çanakkalelileri, ilimizi tanımak isteyenleri bekliyoruz. Şimdiye kadar hiç yapılmamış olan Çanakkale Tanıtım Günleri için Çanakkale Valiliği ve Çanakkale Belediyesi öncülüğünde kurum ve kuruluşların işbirliği ile 2015 Koordinasyon Merkezi koordinasyonunda tanıtım günleri etkinlik çalışması yürütülecektir. Çanakkale tanıtım günlerine İlimiz ve İlçelerimizdeki kurum ve kuruluşlarımızdan yoğun katılım sağlanacaktır” dendi.
Tüm değerleri ile Çanakkale, İstanbul`da
Etkinlikler kapsamında Assos, Aleksandria Troas, Maydos Kilisetepe, Troia, Parion, Apollon Smıntheıon, Gökçeada Yeni Bademli, Gökçeada Uğurlu Zeytinlik kazı alanları, Gelibolu ve Eceabat`ta yer alan tarihi alanlar ile Gelibolu Mevlevihanesi, Namazgah, Çilehane, kaleler, tabyalar; Biga’nın nilüfer gölünden gastronomik değeri olan köftesi, sucuğu, süt ve süt ürünlerine, Lapseki’nin ilk bilim okulundan ilk darphanesine, Pegasus’una, kirazına, şeftalisine, köprü, kırlangıç çorbasına, Çan ve Yenice ilçelerimizde ise termal turizm, seramik, kırsal turizm, yerel el sanatları, yağlı pehlivan güreşleri, organik ürünler, Bayramiç, Ezine ve Ayvacık’ın zeytin, zetinyağı, ida, üç güzeller, organik et, Babakale bıçağına, görülmeye değer eşsiz sahilleri ve mavi bayraklı plajları, Zeus altarı, Gökçeada ve Bozcaada da ise peynir kayalıklarından Assos plajına, Ayazmasından Kavala Kurabiyesine, Efibademine, deniz ürünlerine kadar Çanakkale’nin tüm değerleri ile anlatılacağı önemli bir tanıtım gerçekleşecek. İlk kez bu denli büyük bir organizasyonda yer alacak olan Çanakkale, 2015 yılının ilk başında tarihi ve turistik yönleriyle anlatacak. Çanakkale Profesyonel Aşçılar Derneği tarafından Çanakkale’nin yöresel lezzetleri ziyaretçilere sunulacak ve ayrıca Çanakkale gezici savaş müzesi 4 gün boyunca İstanbul’da ziyaretçilere açık olacak.
Herkes var ÇOMÜ neden yok!
Çanakkale için büyük önem verilen bu tanıtıma, ilçe belediyelerinden ilçe kaymakamlıklarına, kentte bulunan kurum ve kuruluşlara kadar yoğun bir katılımcı yelpazesi oluşurken, kentin en önemli kurumlarından biri olan ÇOMÜ`nün tanıtımda yer almayabileceği öğrenildi. Yaklaşık bir haftadır süren görüşmelerde net bir cevap veremeyen ÇOMÜ yetkililerinin, Feshane`ye katılıp katılmayacakları halen bilinmez iken, iradelerinin katılmama yönünde geliştiği ileri sürüldü. Böylesi bir organizasyonda bile, kent dinamiği olan kurum ve kuruluşlarla ortak hareket edemeyen ÇOMÜ`nün, nasıl bir `kent üniversitesi` olacağı, hep bahsedilen `kent üniversite` etkileşiminin nasıl sağlanacağı ise merak konusu oldu!