Gelibolu Belediye Başkanı M. Mustafa Özacar, Gazetemiz Çanakkale OLAY`ı ziyaret etti. Gazetemiz sahibi Mehmet Özkurnaz`a hayırlı olsun dileklerini sunan Özacar, başarılar diledi. Özacar, Gelibolu`da yapılan çalışmalar ve sorunlara dair açıklamalarda bulundu. Uzun süredir devam eden İskele sorunu üzerine konuşan Özacar, deniz kiralamalarından birçok ilçe ve özel kuruma ucuz fiyatlardan kiralama yapılırken, Gelibolu Belediyesi`ne yüksek fiyatlı kiralamalar yapıldığını söyledi. Şu zamana kadar İskele yapımına dair birçok defa protokoller imzalandığını ancak protokollerdeki Gelibolu Belediyesine verilen taahhütlerin yerine getirilmediği gibi önceki yapılan protokollere ise ulaşılmadığını söyledi. 1/500000 Kıyı Şeridi plan Ölçeğinin Gelibolu`yu da kapsadığını belirten Özacar, Saroz Körfezi`nin koruma alanı içerisinde önemli bir alan olduğunu belirterek, plana son anda itiraz ettiklerini söyledi. Özacar, uzun süredir devam eden doğalgaz tartışmaları içinse; şu anda BOTAŞ ile AKSA arasında bir protokol imzalanacağını, protokol çerçevesinde 2022 yılında doğalgaz çalışmalarına başlanacağını söyledi.
"2016`daki protokol hala gelmedi"
Gelibolu`da devam eden İskele sorunu ile ilgili konuşan Özacar; "2009`da göreve geldikten sonra iskeleler de yapılmalı dedik. Yaklaşık 5 parsel kamulaştırdık. Denizden de alan kiraladık. İçimizi yakan bir şey oldu aynı dönemde, o zamanki Ayvacık Belediyesi 34 kuruştan kiralama yaparken, Gelibolu Belediyesi 14 liraya kiralama yaptı. Aynı şekilde özel şirketler tersane yapılması için 5 lira 25 kuruş kiralama yaptılar. 2011 yılında kendimiz yapmak istedik ancak nedense bir takım evraklar hep gecikti. 2013 yılında Vali Güngör Azim Tuna varken bir protokol yaptık. Kamulaştırmak yaptık, GESTAŞ ile karşılıklı şart koştuk eğer zamanında kamulaştırma yapmaz, taahhütlerimizi yerine getirmez isek her ay GESTAŞ`a kira ödeyeceğimizi beyan etik. Ancak biz kamulaştırdıktan sonra iskeleye başlamazsa kendisi bize aylık kira ödeyecekti. İl Özel İdaresi hiçbir zaman bu taahhüttü yerine getirmedi. 2016 yılında Vali Orhan Tavlı zamanında `anlaşmayı yeniden revize edeceğiz` dediler. Genel Sekreter Can Bey `önceki bütün sözleşmelerden feragat edeceksiniz` dedi. Daha önceki haklarımızdan feragat ederek 23 Aralık 2016 yılında anlaşmayı yaptık. Anlaşmayı imzalaması için protokolün başlaması amacı ile Vali Tavlı`ya yolladık. 2021 bitti, bugüne kadar kaç defa yazı yazıp protokolü istememize rağmen o protokol hala gelmedi. İskeleye başlandı ancak yapılan protokol da karşılıklı şartların olduğunu belirten bir yazı yazdık. 25 yıllık bir süreç var yasaya göre süreç imza tarihinden itibaren geçerli. Bu projede 4 tane rampa var bunun 2 tanesi GESTAŞ`ın, diğer 2 tanesi de şu andaki özel feribotlara tahsis edilmişti. Haksızlık olmasın diye diğer iskelenin fiyatlarını da kendileri belirleyeceklerini söylediler. Ona da tamam dedik. Sözleşme hükümlerinde kalan 2 rampanın gelirleri Gelibolu Belediyesi`ne verilecekti. Buna istinaden ne kadar ödeyeceğimizi bilmemiz gerektiğini kendilerine ilettik ancak şu ana kadar bir yanıt alamadık ve çalışmalar devam ediyor. Şu anda ağır aksak gidiyor ancak biz biran önce olmasını istiyoruz. Çevre düzenlemesinin hepsinin olması lazım. Diyalog üzerine çözülmesi gereken sorunlar nedense bu şekilde ilerliyor" dedi.
"İtirazlarımızı yaptık"
1/50000 bin ölçekle kıyı şeridi planına itirazlarını yaptıklarını ifade eden Özacar; "2010 yılında Trakya çevre düzeni planı projesi vardı. Burada Saroz Körfezi`ni Özel Çevre Koruma Alanı yaptılar. Saroz`un kendi kendini temizleyen, kendine has özelikleri olan ender denizlerden biri olduğunu söylediler. Eceabat`ta başlayıp Kabak Köyü ve o bölgeyi kapsayan bir plan vardı ancak nedense Saroz Körfezi`nin karşısı bu koruma alanı içerisine alınmamış. Nedenini sorduğumuzu da Gelibolu Güneyli Bölgesi`nin planını kendilerinin yapmak istediklerini söylediler. Ancak karşı taraf olan Evreşe`yi almadılar. Gelibolu`daki imar planlarını kendi denetimine alıyorsun ama karşı tarafı almıyorsun. Bu gerçekten garip bir durum. Son dakikada yeni kıyı kanunun olduğunu ve kıyıların ihaleye çıkacağını öğrendik. Biz de son dakikada itirazlarımızı yaptık. Daha önce olduğu gibi olacaksa, yani bu şekilde olacaksa ciddi sıkıntılar yaşanacaktır. Önemli olan bakış açısıdır. Bu bakış açısı doğru değil, bu ülke herkesin ortak malı. Herkes ülkesini hukuk kuralları içerisinde korumak zorunda" dedi.
"Diğer belediyelere tanınan hak Gelibolu`ya tanınmadı"
Özacar, uzun süredir tartışma konusu olan doğalgaz konusu ile ilgili; "Doğalgaz konusu ile ilgili bize 2017 yılının Temmuz ayında bize `başvurun` yazısı geldi. Ak Parti-MHP-CHP olmak üzere her partiden bir temsilci ile konunun araştırılmasını istedik. Bir yasa vardı, yasada bağlantı olduğu takdirde, başvuru harcı, ruhsat harcı, kazı bedeli, tahribat bedeli vardı. Bu bedeller işi yapacak olan şirketten alınacak deniliyordu. Çanakkale Belediyesi, Biga Belediyesi, Lapseki Belediyesi`nin bu bedelleri aldığını öğrendik. Bize, Enerji Denetleme Kurulu`ndan bir yazı geldi, yazıda `her ne isim altında olursa olsun hiçbir şey talep etmeyeceksiniz` dediler. Bunu araştırdığımızda ise bu bedelleri almazsak zimmet çıkacağını öğrendik. 2018`in Mart ayında bu kararı aldık ve Enerji Piyasası Denetleme Kurulu`na bildirdik çünkü EPDK`nın vermediği hiçbir karar geçmez. `Şirkete başvuracaksınız diyorlar` ancak şirket de, `bize talimat gelmeden hiçbir şey yapamayız, bize onay gelecek biz de ondan sonra çalışmalara başlayabiliriz` diyor. Diğer ilçelere bu hakkı tanıyorsun ancak buraya vermiyorsun, bunlar doğru şeyler değil. En son aldığımız bilgilerde 2022 yılında yapacaklarını öğrendik. Şu anda BOTAŞ ile AKSA arasında bir protokol imzalanacak, bu protokol çerçevesinde bize tekrar başvuru talebi iletilecek projeler hazırlanacak bizde başlayacağız. Biz hata yapsak özür dileriz ancak haksız eleştirileri kabul etmeyiz. Doğru olan ne varsa onu yapacağız" dedi.
(Eren Aşnaz)