havadurum

Hepimiz aynı gemideyiz, rotamız Çanakkale

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülend Engin, geçtiğimiz günlerde gerçekleşen oda seçimlerini değerlendirdi. Engin, “ÇTSO Kongre Fuar Merkezimiz huzur ve güvenlik içersinde bir seçime ev sahipliği yapmıştır ve bir kez daha demokrasi kazanmıştır” dedi.

572
Çanakkale`de geçtiğimiz ay sonunda gerçekleşen Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) seçimlerinin ardından üyelerinden “güven oyu” alan Bülend Engin, tekrar görev başına geldi. TSO üyelerinin ilgi gösterdiği seçimler sonucunda tekrar Başkan olan Bülend Engin, seçimleri ve geleceğe dair planlarını gazetemiz Çanakkale OLAY aracalığı ile paylaştı. Engin, “Geçmiş dönemde her ne şart ve etkide olursa olsun on bir üyenin oybirliği ile her bir karar nasıl alınmışsa gene öyle alınacaktır. Hedefler daha da büyütülmüştür ve içtiğimiz `birimiz hepimiz içindir`  andımız ile her şey, Çanakkale’miz ve vatanımız içindir” dedi.
 
“Yeter ki içimizdeki fesadı yenelim”
“Kişisel kaygılarımızı aşıp birlikte çalışma şansımız her zaman vardır” diyen Engin, “Yeter ki içimizdeki fesadı yenelim, ben yapmadım başkası da yapmasın düşüncesinden vazgeçelim. ÇTSO olarak tüm işadamları derneklerimiz ile, ilimizdeki oda ve borsalarımız ile aynı gemideyiz. Hepimizin rotası Çanakkale” şeklinde konuştu.
 
 
İşte ÇTSO Başkanı Bülend Engin`in, Çanakkale OLAY aracılığı ile kamuoyuna aktardığı o mesajlar;
Olay: ÇTSO`da seçim süreci sona erdi. Seçim sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bülend Engin: Gelişmiş bir Çanakkale yaratmaya baş koymuş Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odamıza kayıtlı tüm üyelerimizin şimdiye kadar Odamıza gösterdikleri ilginin kat be kat fazlası ilgi ve katılımları ile bir seçim süreci yaşadık. Gayet demokratik ve medeni ölçülerde hiçbir sorun yaşamadan centilmenlik içerisinde neticeye geldik. Üyelerimiz tamamen demokratik bir ortamda çalışmışlar, her isteyen liste yapabilmiştir. ÇTSO Kongre Fuar Merkezimiz huzur ve güvenlik içersinde bir seçime ev sahipliği yapmıştır ve bir kez daha demokrasi kazanmıştır. Böyle bir katılımdan, herkesin ilgisinden dolayı duyduğum memnuniyetimi en yaşlı üye sıfatı ile başkanlık ettiğim ilk Meclis toplantısında sizlerle paylaştım. Kendim ve çalışma arkadaşlarım adına belirtmek isterim ki; Meclisimizin icra organı olan Yönetim Kurulumuz da her bir üyemizin sesini duyup mesajları almıştır. Seçim süresinde hiçbir şekilde başkan adayı olmaya niyetli olmak değil görevden kaçma lüksümüz olmadığını, aday olunamayacağının, aday olundurulacağının,  gösterileceğinin altını defalarca çizdim. “Aday olunmaz, aday gösterilir” dedik ve değil Çanakkale’de Ülkemizde bir ilki başardığımıza eminim. Bu başarı benimle de alakalı olmayıp özgür demokratik iradenin başarısıdır.  
 
Olay: Seçimlerde oluşan yeni yönetim kurulu ve mecliste önemli değişiklikler oldu. Bu değişimi neye bağlıyorsunuz?
Bülend Engin: Öncelikle, bir önceki dönem arkadaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum, çıtayı onlar yükselttiler, bu Yönetim ve Meclisin çıtayı daha da yükseltmesi boynunun borcu olmuştur. Yargı gözetiminde bir seçim süreci geçirdik. Üyelerimiz özgür iradeleri ile oylarını kullandılar ve sandıktan çıkan değişim de bunun sonucudur, Odamızın gerçek sahibi üyelerimizin kararının yansımasıdır. Kanunumuz ile belirlenen çerçeveye uyan her üyemizin seçme ve seçilme hakkı var, isteyip çalışan üyelerimizin organlarda görev almaması için hiçbir engel yok. Daha fazla çalışanların, emek gösterenlerin kazandığını söyleyebiliriz. Seneler sonra,  Bodur ailesini temsilen Sayın Osman Okyay’ın Meclis Başkanı olarak ÇTSO ailesine katılması da bizlere ayrı bir güç verecektir.
 
Olay: Yeni dönemde stratejiniz ve projeleriniz nelerdir?
Bülend Engin: Geçmiş dönemde her ne şart ve etkide olursa olsun on bir üyenin oybirliği ile her bir karar nasıl alınmışsa gene öyle alınacaktır.  Hedefler daha da büyütülmüştür ve içtiğimiz “birimiz hepimiz içindir”  andımız ile her şey, Çanakkale’miz ve Vatanımız içindir. Kişisel egolarımız değil  sadece Çanakkale’miz için, Çanakkale ekonomisini belirleyen üyelerimiz için, üyelerimizin gelişimi, dolayısı ile ekonominin gelişimi ile  sermayenin tabana yayılması öncelikli hedefimizdir. Bir önceki dönemde başlatılan projelerimiz devam edecektir, hepsinin takipçisiyiz. Tüm bu oluşumun olmazsa olmazı ise gelecek kuşaklara bırakacağımız en büyük mirasımızın da yaşanabilir bir çevre bırakma olduğudur. Bu konuda hep beraber anlaşarak yola çıktık ve buna ant içtik.  Bu ant on bir kişi arasında içildi ve Dünya odalar arası yarışma tertip edilse bu ant ile Odamızın dört yılsonunda dünya lideri olacağını iddia ediyoruz. Tabi ki sadece on bir kişinin fikirleri de belli noktada mutlak sınırlıdır. Biz tüm Çanakkale’nin odasıyız, odacısıyız,  hizmete memur olmaya aday olundu ve bunun gereğini yapmaya baş koyuldu. Bunun gereği;  her bir üyemizin her bir önerisini değerlendirmek ve Çanakkale’miz ve Vatanımızın ortak menfaatleri için ise bedeli her ne olursa olsun yapmaktır. Birlikteliğimiz artık kutsal bir çınar ağacı oluşturmuştur, gövdesi de çok kısa sürede yüz yıllık çınar ağacının gövde kalınlığına ulaşmıştır. Yüce Yaradanımızdır bize güç veren ve koruyan, fırtına, sel gibi tabi afetlerde. Bundan sonrası ÇTSO’muza meltem gelir. Demagoji vs’leri bırakıp iş yapmaya bakalım... Herkesin bir dalı vardır, güzel konuşmak da tabi ki bir sanattır ama biz ÇTSO olarak bu sanatı değil icraati seçtik ve bu yolda ilerliyoruz.  Şeffaf ve paylaşımcı yönetim anlayışımız da aynen devam edecektir. Cesaretimizi toprağın vatan olduğu bu kentten, gücümüzü değerli üyelerimizden alarak “Bize ne” demeden “size ne” diyenlere aldırmadan yine projeler üreteceğiz.  Çünkü; 5500 üyenin temsil edildiği bir kurum o ilde seyirci kalmamalı,  aktif olmalı, yüzünü geleceğe çevirmeli, laf değil iş üretmelidir. 
 
 
Olay: Çanakkale ekonomisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bülend Engin: Her zaman dediğimiz gibi Çanakkale, Türkiye’nin lokomotifi olabilecek bir kenttir. Değil Türkiye, Dünyada gelişmiş pek çok şehirden daha fazla potansiyele sahipken,  rekabetçilik endeksinde Kayseri, Gaziantep illerini geride bırakmışken ne yazık ki istenen gelişimi yakalayamamıştır. Çanakkale,  yalnızca ikamet edilen bir emekli kenti, sayfiye kenti, öğrenci kenti, transit geçilen bir kent parçası olmaktan acilen kurtulmalıdır. Allah vergisi denizimizden faydalanılmalı, deniz turizme ve ekonomiye kazandırılmalıdır. Gelişen ekonomi, sürdürülebilir kalkınma için Çanakkale’mizin ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sağlayacak marka kent yaratılması şarttır. Çanakkale’de çevresel, sosyal ve teknolojik alanda sürdürülebilir bir kalkınmanın sağlanması için marka değeri şarttır, olmaz ise olmazıdır. Çanakkale’miz şirketleri ile turistik noktaları ve antik kentleri ile markalaşmalıdır. Bunca potansiyelin, Allah vergisi markaların kazanca dönüştürülmesi, Çanakkale ekonomisine katma değer sağlaması,  Çanakkale için arzulananların gerçekleşebilmesi için de; Çanakkale’ye yön ve hizmet vermek üzere göreve talip olanların, görev verilecek olanların, siyasi partiler içinde aday olarak belirlenenlerin, seçilenlerin, kurum ve kuruluşlarda görevlendirilenlerin önce referanslarına bakılmalıdır. Çünkü; projeler ancak vizyon sahibi ve arkasında yeterli referansı olan kişiler tarafından uygulanabilir ve başarılı olur. Ekonomik yönden gelişmiş bir Çanakkale için Çanakkale’nin vizyon sahibi kişilere teslim edilmesi gerekmektedir. Çünkü düşünce üreten, proje geliştiren vizyon sahibi kişiler hizmete memur olurlar, kaynağı kaynaktan yaratırlar, hizmeti getirirler. Vizyon sahibi olmayan kişiler ise kişisel ve siyasi çıkarlara memur olurlar, kaynağı kent için değil kendi ve yandaşlarına yaratırlar, hizmeti başkalarından beklerler.
 
Olay: Kentte önemli bir sivil toplum kuruluşu olarak birlikte çalışma noktasında neler yapacaksınız?
Bülend Engin: Çanakkale gelişmelerin gerisinde kalmamalı hak ettiği konuma taşınmalı, Çanakkale halkı hak ettiği hizmeti almalıdır. Kazanan daima Çanakkale olmalıdır. Bu hedeflerimize ulaşmak için de bireyselliğin bırakılarak ortak çalışma kültürü ve güçbirliğinin geliştirilmesi gerektiğini,  bir başına değil bir arada olmanın artık öğrenilmesi gerektiğini devamlı vurguluyoruz. ÇTSO olarak bu konuda öncülük zaten yapıyoruz. Tüm projelerimizi Çanakkale’nin projesidir diyoruz ve proje süresince tüm Çanakkale ile kamuoyu ile paylaşıyor, fikir ve önerilerinize açığız,  diyoruz. Çanakkale’nin en önemli eksiklerimizden olan birlikte çalışma kültürünün oluşumu için, birlikte iş yapmak için birbirimizi çok sevmemiz şart değil, birbirimize güvenmemiz, saygı göstermemiz, açık ve samimi davranmamız, özü sözü bir olmamız ve enerjilerimizi birleştirmemiz yeterli. Kişisel kaygılarımızı aşıp birlikte çalışma şansımız her zaman vardır. Yeter ki içimizdeki fesadı yenelim, ben yapmadım başkası da yapmasın düşüncesinden vazgeçelim. ÇTSO olarak tüm işadamları derneklerimiz ile, ilimizdeki oda ve borsalarımız ile aynı gemideyiz. Hepimizin rotası Çanakkale. Bu yolda yapılacak her ne varsa, ne kademede olursa olsun hizmete, elimizi değil boynumuzu taşın altına koymaya hazırız.
Paylaş