Hekimler mecliste toplandı
Çanakkale Tabip Odası`nın çağırısıyla Hekim Meclisi`nde toplanan hekimler, sağlık sorunlarının yanı sıra geleceğe dönük çalışmaları da tartıştı.
Çanakkale`de hekimlerin hem birbirlerini anlamada, hem de yerelden merkeze çözümler üretmede araç olduğu düşünülen mecliste, hekimlerin mesleklerinin geleceği ve sorunları masaya yatırıldı. Sağlıkta dönüşüm programı ile piyasalaşan sağlık ile birlikte hekimlik mesleğinin de ciddi anlamda itibar kaybına uğradığı bilinirken, Çanakkale Tabip Odası da bu gerçeklerden yola çıkarak, Hekim Meclisi`ni Parion Hotel`de topladı. Hekim Meclisi toplantısı öncesinde bir konuşma yapan Çanakkale Tabip Odası Başkanı Hülya Görgün; insancıl sağlık programı çerçevesinde Hekim Meclisleri`ni çok önemsediklerini belirterek; “Çanakkale`de daha önce hekim meclisi oluşturulmuştu ama sonrasında devamı gelemedi. Biz insancıl sağlık programı çerçevesinde Hekim Meclisleri`ni çok önemsiyoruz ve bunun başlatmamız gerektiğini düşünüyoruz. Neden bunu düşünüyoruz? Çünkü hekimler genellikle çalışma ortamlarında birbirleriyle aynı yerde çalışan hekimler bile neredeyse görüşemez oldular. Birbirini tanımıyorlar ve çeşitli yerlerde çalışıyorlar. Dolayısıyla hekimler bir araya gelsinler, en azından birbirlerini tanısınlar, birbirlerinin sorunlarıyla ilgili bilgilere sahip olsunlar ve şu andaki sağlığın durumu nedir? Hangi sorunlar var ve bu konuda ne yapabiliriz konusunda ortaklaşalım. Birlikte karar verelim ve dayanışalım düşüncesiyle böyle bir girişimde bulunduk. Merkezde ilkini gerçekleştireceğiz” dedi. Yapılan konuşmanın ardından Hekim Meclisi toplantısının divan heyeti oluşturuldu. Eftal Yıldırım, Dilek Başaran, Emel Öcal`dan oluşan divan heyeti, hekim meclisi toplantısını başlatmasıyla birlikte hekimler, mesleklerinin geleceğini ve sorunlarını tartışarak çözüm önerilerini de paylaştı.
Bakar; “Demokratik bir yapıya bürünmemiz gerekiyor”
Hekim meclisinin çalışması hususunda üyelerin beklentilerinin alınması ile ilgili gündem maddesine geçildiği Hekim Meclis Toplantısı`nda hekimler önerilerini dile getirdiler. Hem yerel hem de ulusal sorunların tartışabildiği bir ortamın yaratılabilmesi gerektiğine dikkat çeken Çanakkale Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Coşkun Bakar; içinde bulundukları sorun yumaklarını çözebilmek için demokratik bir yapıya bürünülmesi gerektiğini ifade ederek; “Aktif rol üstlenmemiz gerekiyor. Bunun da yolu bu tür çalışmalardan geçiyor. Yerelden ve genele, hatta uluslararası sorunların tartışılabildiği ortamlar yaratılmalıdır. Bu konuda çok yeterli olmadığımızı düşünüyorum. Bizim genel kurullarımız da o şekilde. Daha fazla sorunu tartışabilmemiz lazım ve çözüm önerilerini de konuşmamız lazım. Bu açıdan hekim meclisi çalışmalarını bu açıdan değerlendirilmesini ve daha fazla tartışabildiğimiz bir yapı haline gelmesini öneriyorum. Umarım bu aktif hale gelir ve talepte artar. Toplantı sıklıklarını arttırabiliriz ve tartışarak çözüm önerisi yaratmaktan çekinmememiz lazım. Benim en büyük beklentim burada hem yerel hem de ulusal sorunların tartışabildiği bir ortamın yaratılabilmesidir. Buna ihtiyacımız var. Daha demokratik olabilmek için içinde bulunduğumuz sorun yumaklarını çözebilmek için demokratik bir yapıya bürünmemiz gerekiyor” diye konuştu. Hekimlerin önerilerinin alınmasının ardından Çanakkale Tabip Odası Hekim Meclisi Yönergesi`nin tanıtımı gerçekleştirildi. 14 Mart 2015`e giderken Türkiye`de yaşanan hekimlik ve sağlık sorunlarının masaya yatırılmasının ardından Hekim Meclisi`nin çalışma takvimi de belirlendi. Dilek ve temennilerin ardından Hekim Meclisi Toplantısı sona erdi.