havadurum

Hediyeleriniz sizin olsun, doğamız bizim

Çanakkale’de maden arama çalışması yapan bazı şirketler, başlattıkları hediye gönderme geleneğine hız kazandırdı. Hediye dağıtım işine son olarak gazetecileri de dahil eden bazı maden şirketleri kentte şaşkınlık yarattı. Belediye başkanlarına gönderilen hediyelerden sonra maden firmalarının, şimdi de düzenlediği toplantılara katılan gazetecilere hediye dağıtması ise bazı basın mensuplarının tepkisine neden oldu.

762
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’a gönderilen hediyenin ardından Bayramiç Belediye Başkanı İsmail Sakin Tuncer’e de bir maden şirketi tarafından hediye gönderildi. Kentteki çevrecilerin de dikkatinden kaçmayan yeni yöntem tepkilere neden oluyor. Maden şirketlerinin hediye geleneğini rüşvet olarak nitelendiren çevreciler, bu tür hediyelerle halkı kandırmaya çalışan maden şirketlerinin amaçlarına asla ulaşamayacağına dikkat çekti.
 
“Geleneklerinde rüşvet dağıtmak var”
Öte yandan CHP’li Belediye Başkanları Ülgür Gökhan ile İsmail Sakin Tuncer, maden şirketlerinin gönderdiği hediyeleri kabul etmeyerek geri iade etti. Yaşanan bu gelişmeler ile ilgili açıklama yapan Çevre Platformu Sözcüsü Hicri Nalbant; “Maden lobilerinin geleneklerinde rüşvet dağıtmak var. Bundan dolayı dağıttıkları hediyeler ile iyi niyetten uzak bir art niyet ile hareket ediyorlar” değerlendirmesi yaparak, “Halkımız her şeyin farkında” dedi.
 
Çanakkale ve Kazdağları’nda maden arama çalışması yapan bazı şirketlerin hediye gönderme geleneği başlattı. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’a gönderilen hediyenin ardından şimdi ise Bayramiç Belediye Başkanı İsmail Sakin Tuncer’e de bir maden şirketi tarafından hediye gönderildi. Yaşanan bu gelişmelerin ardından dün basın ile bir araya gelen bir maden şirketinin de gazetecilere çok sayıda hediye dağıtması şaşkınlık yaratırken, kentteki çevrecilerinde dikkatini çeken yeni yöntem tepkilere neden oldu.  Maden şirketlerinin uyguladığı yeni yöntemi rüşvet olarak nitelendiren çevreciler, bu tür hediyelerle halkı kandırmaya çalışan maden şirketlerinin amaçlarına asla ulaşamayacağını dile getirdiler.
 
Nalbant; “Geleneklerinde rüşvet dağıtmak var”
Maden şirketlerinin geleneğinde bu tür rüşvetlerin olduğunu kaydeden Çevre Platformu Sözcüsü Hicri Nalbant, ‘Çevrecilere niye gönderilmiyor bu hediyelerden’ şeklinde espri yapmaktan da kaçınmadı. Hediye dağıtarak halkı kandırmaya çalışan maden şirketlerinin amaçlarına ulaşamayacağını ifade eden Nalbant; “Burada asıl önemli olan şu. Bunların geleneğinde hep böyle rüşvet dağıtmak var. Bu çok uluslu yabancı altın tekelleri köye gidip camiyi onarıyorlar. Bir yandan da misyonerlik çalışması yürütüyorlar. Halkımızı aptal yerine koyuyorlar. Geleneğinde böyle bir yaklaşım olunca hediye dağıtım  noktasındaki niyetleri de iyi niyet duygularından uzak. Ama hiç inandırıcılıkları yok. Herkes her şeyin farkında. Maalesef işbirlikçileri ve taşeronları kullanıyorlar. Onlarda bunlar adına reklam yapıyorlar. Halkı kandırmaya çalışıyorlar. Ama ne yaparlarsa yapsınlar, herhangi bir sonuç alamayacaklar” dedi.
 
CHP’li başkanlar hediyeyi iade etti
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Kazdağları’nda maden araması yapan bir firmanın gönderdiği hediyeyi iade ettiğini kamuoyuna duyurmuştu. Ocak ayı Belediye Meclis Toplantısı’nda, maden araması yapan bir firmanın kendisine hediye gönderdiğini söyleyen Başkan Gökhan, söz konusu firmaya hediyesini, Kazdağları’nda altın aramalarına neden karşı olduklarını içeren bir mektupla birlikte geri göndermişti.
 
Öte yandan maden şirketinin gönderdiği hediyeyi geri iade eden Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın örnek davranışını sergileyen Bayramiç Belediye Başkanı İsmail Sakin Tunçer de Kazdağları bölgesinde maden arama çalışması yapan bir şirketin kendisine yeni yıl hediyesi olarak gönderdiği kol düğmeleri ile kalem setini kabul etmedi.
Paylaş