HDP’nin Çanakkaleli milletvekili

İsmini daha önce Diyarbakır`ın Bağlar Belediye Başkanı olarak duyduğumuz Yurdusev Özsökmenler, HDP`nin Van`dan milletvekili oldu. HDP kurucuları arasında yer alan Özsökmenler, iki dönemden bu yana PM üyeliği ve MYK üyeliği yapıyordu.

2783
Türkiye genelinde, seçime parti olarak giren ve “Seni Başkan Yaptırmayacağız” sloganı ile büyük ilgi görerek, Yüzde 10 barajını aşma başarısı gösteren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Çanakkale`den milletvekili çıkaramadı. HDP, Çanakkale`den milletvekili çıkaramadı ama, Çanakkaleli bir siyasiyi Türkiye Büyük Millet Meclisi`ne gönderdi. Lapseki doğumlu Yurdusev Özsökmenler, HDP Van Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi`ne gitti. HDP`nin Van`da üçüncü sırada gösterdiği milletvekili Yurdusev Özsökmenler, kadın mücadelesinin önemli isimlerinden biri.
 
 
Çanakkale`de doğdu, Çanakkale cezaevinde de yattı
1952 yılında Çanakkale`de doğan Yurdusev Özsökmenler, İstanbul Üniversitesi Sosyal Antropoloji ve Etnoloji alanlarında uzmanlaştı. 1970-80 yılları arasında çeşitli dernek ve sendikalarda çalışma yürüten Özsökmenler, 12 Eylül askeri darbesinin ardından 1981 yılında cezaevine süreci yaşayarak Metris ve Çanakkale cezaevlerinde kaldı. Cezaevinden çıktıktan sonra bir süre basın alanında çalıştı. Gündem gazetesinin çıkmasıyla birlikte 10 yıl boyunca gazetenin çeşitli birimlerinde çalıştı. Bir süre KESK`te basın danışmanlığı yapan Özsökmenler, 2003 yılında Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH)`inin kuruluşunda da yer alarak kadın özgürlük mücadelesinin aktif yürütücülerinden birisi oldu.
 
Bağlar Belediye Başkanlığı yaptı
2004-2009 yılları arasında Diyarbakır`ın Bağlar ilçesinde belediye başkanlığı yaptı ve kadınlarla birebir ilgilenme fırsatı buldu. Daha sonra Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği`nde (GABB) uzman olarak iki yıl çalışan Özsökmenler, Halkların Demokratik Kongresi (HDK)kuruluşunda yer aldı ve HDP`de iki dönem parti meclisi ve MYK üyeliği yaptı. Son olarak HDP Eş Genel Başkan Yardımcılığı görevini sürdüren Özsökmenler, şimdi ise HDP`den Van milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi`ne girdi.
 
“HDP kadınların partisi”
Seçim çalışmaları sırasında özellikle emekçiler ve kadınlar üzerine propaganda süreci yürüten Özsökmenler, HDP`nin Van`daki seçim bürosu açılışında yaptığı konuşmasında; “HDP emekçileri, işçileri ve değerleri ilkeli bir biçimde savunan bir partidir. Başından beri bütün ezilenlerin haklarını ilkeli bir biçimde savunarak kuruldu. Özellikle AKP`nin kendi dışındaki herkesi dışlaması ve karşıtlaştırıp düşmanlaştırması, halkta büyük bir tepkiyle karşılanıyor” şeklinde konuştu. Özsökmenler, HDP`nin kadınların partisi olduğunu özellikle vurgularken, kadınların partilerine sahip çıkması çağrısında bulunmuştu. (Seçkin Sağlam)
Paylaş