HDP’den 100’üncü yılda “Sömürüsüz bir dünya” mesajı

HDP`den yapılan açıklamada Çanakkale Savaşı’nın 100`üncü yılında “Savaşsız-sömürüsüz bir dünya” mesajı verildi. Yapılan açıklamada “100 yıl önce bu topraklarda omuz omuza kahramanca savaşıp, yan yana toprağa düşenler; bize bir miras bir de vasiyet bıraktılar. Onlardan bize kalan değerli miras, onurlu bir yaşam için omuz omuza savaşabilme ümidi; vasiyet ise ortak vatanda, demokratik bir ulus olma ideali oldu” ifadelerine yer verildi.

625
 
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Çanakkale İl eşbaşkanları Rahime Kanılga ve Şeyhmus Aslan imzası taşıyan açıklamada “18 Mart 1915, 1. Emperyalist Paylaşım Savaşı’nın en büyük saldırısının başladığı gün. Osmanlı İmparatorluğu’nun başındaki İttihat - Terakki cuntası, ülkenin geleceğini Alman Emperyalizmi ile birlikte savaşmaya bağlamış; bunun için Galiçya’ dan (Polonya) Trablus’a (Libya), Yemen’den Balkanlar’a bir çok cephede savaşın tarafı olmuştu. Bu maceracı politika halklarımız için çok acı sonuçlar doğurdu. Bütün Anadolu halklarından 250 bin`den fazla insanımızı bu savaşta kaybettik. Dünyanın öbür ucundan bu topraklara sürüklenmiş Anzaklarla birlikte 400 bin emperyalizm kurbanı… Hepsini rahmet dileklerimizle anıyoruz” dendi.
 
“Barışı, tarihten öğrenip, bugüne direnerek kazanacağız”
“Bugün, barışın nasıl kazanılacağını biliyoruz: Öncelikle 100 yıl önce bu topraklarda yaşananların ışığında tarihten öğrenerek, 100 yıl öncesinin korkunç hatalarını tekrarlamayarak! Tarihten öğrenip, bugüne direnerek” denilen açıklamada “100 yıl önce bu topraklarda omuz omuza kahramanca savaşıp, yan yana toprağa düşenler; bize bir miras bir de vasiyet bıraktılar. Onlardan bize kalan değerli miras, onurlu bir yaşam için omuz omuza savaşabilme ümidi; vasiyet ise ortak vatanda, demokratik bir ulus olma ideali oldu. Bu umut ve vasiyetin gereğini 100 yıl öncesinin tehlikeli maceracı, tekçi, imhacı yolundan yürüyen iktidara karşı mücadele ederek yerine getirebileceğimizi biliyoruz. Çanakkale Savaşı’nın 100. yılı vesilesiyle emperyalizme ve emperyal dış politika heveslerine karşı halklarımızı savaşsız ve sömürüsüz bir dünya için HDP saflarında buluşmaya çağırıyoruz” ifadeleri kullanıldı.
Paylaş