HDK, Hrant Dink için ses verdi...

Halkların Demokratik Kongresi üyeleri “Sen de bir ses ver” kampanyası temelinde katledilmesinin 5. yılında Hrant Dink’i andı, artan baskılara dikkat çekilerek baskılara karşı mücadele çağrısı yapıldı.

649
Halkların Demokratik Kongresi üyeleri Cumhuriyet Meydanında bir araya gelerek  yaptıkları basın açıklamasında “Hrant`ı hunharca katledip aramızdan çekip aldınız, biteriz sandınız ama unuttuğunuz bir şey var bizler bir gider bin geliriz beş yıldır bunu siz de gördünüz. Bizler var olduğumuz sürece her gün yeni Hrant`lar doğacak. Hrant Dink`in de düşünce suçu kapsamında yargılanmış olduğu 301. Madde özgürlüklerin önünde bugün faşizm koşullarını dayatmaktadır. Öğrencilerin, gazetecilerin, akademisyenlerin, avukatların, düşüncelerinden dolayı yargılanmasına neden olmaktadır. Bütün bu haksızlıklara karşı sen de bir ses çıkar.
 
Dün de Disk`e, Eğitim-Sen`e, KESK’e derneklere belediye binaları-na kültür merkezlerine operasyonlar düzenlendi, merkezi İstanbul olan 17 ilde 30`u aşkın kişi gözaltına alındı. İçlerinde BDP üyelerinin de bulunduğu bir çok siyasetçi göz altına alındı. Görüldüğü gibi baskılar hız kesmeden devam etmektedir. Bütün bu baskılara karşı düşüncelerimiz ve direncimiz mücadelemizle güçlenerek devam ediyor”dedi.
 
 
Halkların Demokratik Kongresi üyeleri Cumhuriyet Meydanında bir araya geldi.  Gazetecilere, basın emekçilerine yönelik yapılan ve meşru gösterilmeye çalışılan haksızlıklara, katliamlara karşı dur demek ve isyanı duyurmak için toplandıklarını ifade den Kongre üyeleri yaptıkları açıklamada şu ifadelere yer verdi:
 
“Bu ülkede 1909’dan bu yana suikast sonucu 62 gazeteci öldürüldü. Metin Göktepe`ler, Uğur Mumcular, Hrant Dink’ ler ve adını buraya sığdıramayacağımız onlarca gazeteciyi sırf barış, kardeşlik, adalet ve insan onuruna yakışacak bir ülke de yaşamak istedikleri için, bu uğurda gerekenleri yapmaktan çekinmedikleri için katlettiler.  Son olarak 5 yıl Önce 19 ocak 2007 tarihinde "Hrant Dink tüm insanlığın gözleri önünde bir tetikçi tarafından öldürüldü. Irkçı, şoven ve insanlık düşmanı zihniyetin yönlendirmesiyle, güpegündüz, Onca kamera, onca göz, onca görgü tanığı önünde Ermeni Gazetesi Agos`un kapısında katledildi. Hrant Dink`in öldürülmesinin ardından tetikçi Ogün Samast yakalandı ancak arkasındaki güçler "devlet sırrı"` sayılarak korundu, yargılama boyunca deliller karartıldı gerçekler gizlendi, gerçek suçluların açığa çıkarılması ve yargılanması engellendi, devletin katliamdaki rolü ve etkisi yok sayıldı.
 
Beş yıldır devam eden ve 24. Kez görülen davada halen gerçek katilleri bulmadınız. Beş yıldır binlerce insanı kandırmaya çalıştınız üç beş tetikçi öne sürdünüz suçlu bunlardır dediniz ve buna inanmamızı beklediniz. Beş yıldır adalet adına hiçbir şey yapmadınız. Sizler adaletin devleti olmadınız bu yüzden bizlerde devletin adaletini açıklıyoruz. Hrant Dink`in katili 17 yaşındaki tetikçi Ogün Samast suça sürülen çocuk olarak gösterildi ve çocuk mahkemesinde yargılandı. Aynı mahkemeler 26 kişi tarafından tecavüze uğrayan 13 yaşındaki N.Ç.`ye çocuk değildir kendi isteğiyle birlikte olmuştur kararını verdi. 1980 darbesinde 17 yaşındaki Erdal Eren`in yaşı mahkeme tarafından büyütülerek idam sehpasına götürüldü. Şimdi sizlere soruyoruz adalet bunun neresinde. Bizler beş bin yıldır adalet arayan büyük insanlığın çocuklarıyız. Sizler Hrant`ı hunharca katledip aramızdan çekip aldınız, biteriz sandınız ama unuttuğunuz bir şey var bizler bir gider bin geliriz beş yıldır bunu siz de gördünüz. Bizler var olduğumuz sürece her gün yeni Hrant`lar doğacak. Hrant için adalet için barış için sen de bir ses çıkar.
 
Hrant Dink`in de düşünce suçu kapsamında yargılanmış olduğu 301. Madde özgürlüklerin önünde bugün faşizm koşullarını dayatmaktadır. Öğrencilerin, gazetecilerin, akademisyenlerin, avukatların, düşüncelerinden dolayı yargılanmasına neden olmaktadır. Bütün bu haksızlıklara karşı sende bir ses çıkar.Dünde Disk`e, Eğitim-Sen`e, KESK’e derneklere belediye binalarına kültür merkezlerine operasyonlar düzenlendi, merkezi İstanbul olan 17 ilde 30`u aşkın kişi gözaltına alındı. İçlerinde BDP üyelerinin de bulunduğu bir çok siyasetçi göz altına alındı. Görüldüğü gibi baskılar hız kesmeden devam etmektedir. Bütün bu baskılara karşı düşüncelerimiz ve direncimiz mücadelemizle güçlenerek devam ediyor. Bu baskılara karşı sen de bir ses çıkar.”
 
 
Paylaş