havadurum

Hazır kıymada kimyasal tehlike

Çanakkale’deki kasaplar vatandaşları hazır kıyma almamaları konusunda uyardı.

584
Satışı yasak olmasına rağmen özellikle bazı marketlerde paketlenerek satılan hazır kıymaların sağlığı tehdit ettiğini belirten Çanakkaleli kasaplar kıymanın içine kimyasal madde, katkı maddesi ve renk koruyucu katıldığını ifade ederek vatandaşları hazır kıyma almamaları ve kıyma alırken seçtikleri etin gözlerinin önünde makineden geçmesini tercih etmeleri konusunda uyardı. Kıymanın içine su, tavuk taşlığı ve katkı maddeleri katıldığını belirten kasaplar ette kararma varsa su katılmış olduğunu söyleyerek tavuk taşlığının ise kıymaya kırmızı renk verdiğini ve kıymayı yağsız gösterdiğini belirtti. Bazı marketlerde paketlenerek satılan hazır kıymaların sağlığı tehdit ettiğine dikkat çekerek vatandaşları uyaran Çanakkaleli kasapların görüşleri şu şekilde:
 
 
Mehmet Saman: “Vatandaşlar eti işlenmemiş hali ile almalı. Kendi gözünün önünde eti seçerek kıyma çektirmeli. İşlenmemiş et hem katkısız hem de sağlıklıdır. Eti almak için bildikleri kasabı tercih etsin. Et alışverişi konusunda bilinçlenmek gerekli. Katılan maddeler ve boyalar insan sağlığına zararlı.”
 
 
Murat Gündoğdu: “Hazır kıyma almayın. Hazır kıymanın içinde her şey olması mümkün. Etin istediğiniz yerini seçin ve kasabınızda gözünüzün önünde makinede çektirin. Hazır kıymalarda katkı maddesi vardır. Çok çeşitli işlemlerden geçtiğini biliyoruz. Kıymaya su verme, renk koruyucu koyma gibi. Bunun tek çözümü hazır kıyma almamak, başka çaresi yok.”
 
 
Metin Gündoğdu: “Hazır kıyma konusunda çeşitli uygulamalar yapıldığını duyuyoruz. Hazır kıymayı tavsiye etmiyorum. Vatandaşlar gözlerinin önünde eti çektirsin. Hazır kıymada uzun süre dayansın diye kimyasal karışımlar da uygulanıyor. Renk atmasın diye madde konuyor. 1 kilo et yapılan işlemler sonucunda 3 kiloya çıkıyor. Vatandaşlar dikkatli olsun.”
Paylaş