Hayvanseverlerden tepki yağıyor

Hayvanları Koruma Derneği’ni çileden çıkaran 6098 No’lu yeni Türk Borçlar Kanunu’nda 68. maddede yer alan ifade, vatandaşların da tepkisine yol açtı.

445
1 Temmuz’dan itibaren geçerli olan yeni borçlar kanununda değişen 68. Maddeye tepki gösteren hayvanseverler, kanunda hayvanlara yönelik olan değişikliği kabul etmediklerini ifade ettiler. Hayvanların sorun olarak görülmesine anlam veremediğini bildiren Çanakkale Çevre ve Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği Başkanı Meliha Danacı; “Hayvanların her zaman insanlarla birlikte yaşamasından yanayız. Hayvan severlerin hiçbir zaman öyle ihmali olmayacaktır” derken vatandaşlar da bu değişikliğin anlamsız olduğunu dile getirdiler. İşte değişiklik ile ilgili vatandaşların görüşleri şu şekilde:
 
 
Levent Karakaş
“İnsan hayatınız bu kadar ucuz olduğu bir memlekette, hayvan hayatının da o kadar ucuz olması çok çok normaldir. Yapılan değişikliği şiddetle kınıyorum. Tamamen yanlış bir uygulama.”
 
 
Abdurrahman Gülen
“Böyle bir değişikliği kabul etmiyoruz. Böyle bir şey olabilir mi? Hayvanı diğer yollarla etkisiz hale getirebilir ifadesi ne anlam taşıyor. Yani taşınmaza zarar verdiğinde hayvan öldürülecek mi? Böyle bir şey olamaz. Hayvanların da yaşamaya hakkı var. Bence çok saçma bir değişiklik olmuş diye düşünüyorum.”
 
 
Hasan Meriç
“Yapılan değişiklik uygun olmamış. Çok yanlış bir değişiklik bence. Hayvanları esir alan ya da öldürülmesine yol açacak bu uygulamaya hayvanseverler olarak tepki gösteriyoruz. Bir an önce ‘Hayvanı diğer yollarla etkisiz hale getirebilir’ ifadesinin değiştirilmesinden yanayım.”
 
Hayvanseverlerin tepkisine neden olan Borçlar Kanununun yeni düzenlemesi şöyle:
MADDE 68- Bir kişinin hayvanı, başkasının taşınmazı üzerinde bir zarar verdiği takdirde, taşınmazın zilyedi, o hayvanı yakalayabilir, zararı giderilinceye kadar alıkoyabilir; hatta durum ve koşullar haklı gösteriyorsa hayvanı diğer yollarla etkisiz hale getirebilir. Bu durumda, taşınmazın zilyedi derhal hayvan sahibine bilgi vermek ve sahibini bilmiyorsa, onun bulunması için gerekli girişimleri yapmak zorundadır.
Paylaş