havadurum

"Hayvana, doğaya, yeryüzüne özgürlük"

670

 Uluslararası altın tekeli Alamos Gold ve onun yerli taşeronu Doğu Biga Madencilik eliyle yapılan ağaç katliamına karşı direniş sürüyor. Kaz Dağları eko sistemi içerisinde yer alan Kirazlı Balaban bölgesindeki metalik madenciliğe ve orman katliamına karşı direniş nöbetini sürdüren yaşam savunucuları, hafta sonu ‘Yaşam için Barış’ çağrısıyla mini bir festival düzenledi. Festival öncesinde İstanbul’dan desteğe gelenlerle birlikte maden sahasına yürüyüş düzenlendi. Yürüyüş boyunca “Hayvana, doğaya, yeryüzüne özgürlük” sloganı atıldı. Su ve Vicdan Nöbeti Sözcüsü Pınar Bilir, hukuki süreci ve şirketin Kaz Dağları ile ilgili planlarını anlattı. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve gazeteci Uğur Dündar da direniş alanına gitti. Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Burası Kaz Dağları ekosisteminin bir parçası. Burada birçok yerüstü ve yeraltı su kaynakları mevcut. Bu tahribat bölgenin sonu demek” ifadelerini kullandı.

 
“Burası şu an bir cinayet mahalli olmuş durumdadır”
Halkevleri Eş Genel Başkanı Nuri Günay da Su ve Vicdan Nöbeti’ni ziyaret ederken, 200 bin ağacın kesilmesinde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sorumluluğu bulunduğunu belirterek, “Burası bir cinayet mahalli olmuş durumdadır” dedi. Şantiyenin giriş kapısında açıklamalarda bulunan Halkevleri Eş Genel Başkanı Nuri Günay, 37 gündür Balaban mevkiinde nöbette bulunan yurttaşlara destek verdiklerini ifade etti. Günay, “Eski çağlarda insanların, tanrıların dağı olarak adlandırdığı İda dağlarının eteklerindeyiz. Homeros İlyada da bu dağlar için hayvanların anasıdır der. O çağlardan bugüne bu coğrafya bütün canlılar ve bitkiler açısından çok önemli bir coğrafya olagelmiştir. Ama burası şu an bir cinayet mahalli olmuş durumdadır” şeklinde konuştu. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Alamos Gold tarafından kesilen 200 bin ağaçta büyük sorumluluğu bulunduğuna vurgu yapan Günay, “Kapitalizme yakıştırılan en iyi tanımlardan birisi vahşi olmasındandır, bu vahşilik aynı zamanda katilliğini ifade eder” dedi.
 
Şarkılar, türküler doğa için söylendi
Maden sahasına yürüyüşün ardından Su ve Vicdan Nöbeti kamp alanında düzenlenen konserler ile sanatçılar direnişe destek verdiler. 37 gündür direnin yaşam savunucuları, Praksis, Ne Münasebet, Yolda, King Seroman& Naranjaman ve Bandista’nın söyledikleri şarkılarla eğlendiler… 
(Seçkin Sağlam)
Paylaş