Haydi, Karabiga’ya savunmaya

Karabiga Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Aslı Badem “Karabiga, doğal ve tarihi güzellikleri ile ülkemizin nadir yerleşim yerlerinden biridir. Biz bu güzelliğin yüzyıllardır olduğu gibi bundan sonra da devam etmesini istiyor, Karabiga’nın çevre sorununu, tüm bölgenin sorunu olarak kabul edip, duyarlı tüm dostlarımızı bizim yanımızda olmaya çağırıyoruz” dedi.

704
Karabiga’da kurulu bulunan termik santralin kül depolama alanları için düzenlenecek ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) toplantısı bugün saat 11’de gerçekleştirilecek. Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Karabiga Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Aslı Badem, 1 Mayıs’ı Çanakkale’de Çevre Platformu ile birlikte kutladıklarını hatırlatarak, bugün gerçekleştirilecek ÇED toplantısını yaptırmama adına Çanakkalelilerden destek istedi. Badem açıklamasında “1 Mayıs Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü’nü Çanakkale’de kutlayarak, Çanakkale Çevre Platformu’na destek olduk. İşçi ve emekçilerin güncel talep ve sorunları ile bulundukları alana biz de Karabigalılar olarak çevre sorunlarımızla dahil olduk. Çevre sorunlarımızı, Çanakkaleli emekçilerin sorunları ile birleştirip, mücadelemizi yükseltmeye çalıştık” dedi.
 
Karabiga’yı savunma zamanı
Badem, açıklamasında “Bugün düzenlenecek ÇED toplantısı için bütün gücümüz ve inancımızla orada olup, toplantıyı yaptırmayacağız. Çanakkale merkez başta olmak üzere çevre ilçe ve köylerden gelecek destekçilerimizle burada, havamızı, suyumuzu ve geleceğimizi savunacağız. Karabiga, doğal ve tarihi güzellikleri ile ülkemizin nadir yerleşim yerlerinden biridir. Biz bu güzelliğin yüzyıllardır olduğu gibi bundan sonra da devam etmesini istiyor, termik santralin beldemizi kirletmesine izin vermeyeceğimizi söylüyoruz. Karabiga’nın çevre sorununu, tüm bölgenin çevre sorunu olarak kabul edip, duyarlı tüm dostlarımızı bizim yanımızda olmaya çağırıyoruz” dedi.
ÇED gerekli değildir yasası geliyor
Öte yandan 24 Nisan’da TBMM’ye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla gönderilen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’na, Çevre Kanunu’nda yer almak üzere bir madde eklendi. Madde yasa taslağında şu şekilde yer aldı: “23/6/1997 tarihinden önce yatırım programına alınmış olup, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle planlama aşaması geçmiş olan veya ihalesi yapılmış olan veya üretim veya işletmeye başlamış olan projeler ile bunların gerçekleştirilmesi için zorunlu olan yapı ve tesisler ÇED kapsamı dışındadır.” Bu hem Çanakkale’nin hem de Türkiye’nin birçok yerinde bulunan doğa katliamına neden olacak yatırımlarının önünün açıldığı yönünde yorumlanıyor.
Paylaş