havadurum

Haydi dayanışmaya

ÇOMÜ’de işten atılan taşeron şirket işçilerinin işe alınması için başlatılan dayanışma büyüyor.25 Şubat Cumartesi günü saat 13.00`te Ordu, Bursa Uludağ ve Konya Selçuk Üniversitesinden taşeron işçiler Cumhuriyet Meydanında ÇOMÜ’de işten atılan işçiler ile buluşacak.

668
ÇOMÜ’lü öğrencilerden işçilere destek
ÇOMÜ’de yaşanan işçi kıyımı ile ilgili bir bildiri yayınlayan üniversite öğrencileri, ÇOMÜ’de işten çıkarılan 36 işçiye destek verdi. Üniversitede dağıtımını yaptıkları bildiride, işten atılan işçilerin yanında olduklarını belirten ÇOMÜ’lü öğrenciler; “ÇOMÜ’de ocak ayının başında 36 işçi nedeni açıklanmadan ve keyfi olarak işten çıkartılmıştır. İşten atılan 36 işçi taşeron bir firmaya bağlı olarak çalışmaktaydılar. Bizler,ÇOMÜ’lü öğrenciler olarak 36 emekçinin hiçbir gerekçe gösterilmeksizin orta-da bırakılmalarına sessiz kalmayacağız. Öğrenciler olarak işten atılan işçilerin yanındayız” dediler.
 
Öğrencilere müdahale
Üniversite öğrencileri ile kantinlerde sohbet ederek, sesli ajitasyonlar yapılarak devam eden çalışma Rektörlüğün `izinsiz` talimatı ile provoke edilmeye çalışıldı. Bildiri dağıtımı ve bilgilendirme çalışması yapan öğrencilere müdahale etmeye çalışan ÖGB (özel güvenlik birliği)elemanları, öğrencilerin kendi aralarındaki dayanışması ile kantinlerden çıkarıldı. ‘Bildiri dağıtırsanız soruşturma açarız’ ifadeleri ile işçilerin iş hakları için mücadele eden öğrencilerin tehdit ve baskılarla sindirilmeye çalışılması dikkat çekti.
 
 
Sosyal İş Sendikasının işe iade davası sonrasında internet üzerin açılan imza kampanyası hızla yayılıyor. Atılan  işçilerin işe geri alınması için verilen destek ve dayanışma her geçen gün artıyor. 36 işçinin hiçbir gerekçe gösterilmeden işten çıkarılmaları Çanakkale kamuoyunda her geçen gün daha çok tepki topluyor. İşten çıkarılan bu insanların yerine yeni işçilerin alınması; bu uygulamanın keyfiliği gerçeğini bir kez daha ortaya koyduğu için insani gerekçeler ile kamuoyu tepkisi daha da artıyor.
 
Sosyal iş sendikasının bu konudaki çağrısı şu şekilde; “Çanakkale OnSekiz Mart Üniversitesi’nde taşeron şirkette çalışan işçiler 2010 yılından bu yana Sosyal-İş Sendikası’nda örgütlemektedir. Sendikamız üniversitede hileli bir taşeron ilişkisinin olduğunu görmüş; bu durumun yasal olarak tespit edilebilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvurmuştur. Bakanlık müfettişleri, hileli bir taşeron ilişkisi olduğu ve dolayısıyla işçilerin İş Yasası ve Alt İşverenlik Yönetmeliği gereği Üniversite’nin işçisi sayılması gerektiği tespitinde bulunmuştur. Üniversite Rektörlüğü, bu tespite karşı mahkemeye başvurmuştur. Mahkeme süreci devam ederken, 2012 yılı için taşeron ihalesi yapılmış, ihaleyi eski taşeron şirket yeniden kazanmıştır. Üniversite Rektörlüğü, hiçbir işçinin işten çıkarılmayacağı sözünü vermiştir. Ancak 36 işçiye işbaşı yaptırılmamış, bu işçiler yerine yeni işçi alınmıştır. Taşeron şirket, kağıt üzerinde işverendir, işçilere dair hiçbir bilgisi bulunamamaktadır. İşçilerin asıl ve gerçek işvereni ve işçilerin işten çıkarılmasının asıl ve gerçek sorumlusu Üniversite Rektörlüğü’dür. Sendikamız işten çıkarılan işçilerin işe geri alınması için hukuki ve fiili bir mücadele yürütmektedir. Bu çalışmalarımızın bir parçası olarak, ülke çapında bir imza kampanyası başlatmış bulunmaktayız”
 
Sosyal İş Sendikası tarafından, dayanışma ve mücadelenin daha da geliştirilmesi için  tüm emek dostlarına. 25 Şubat  saat 13.00`te  Cumhuriyet Meydanı’nda işten atılan işçiler ile Ordu, Bursa Uludağ ve Konya Selçuk Üniversitesinden gelecek  taşeron işçiler buluşmasına katılım çağrısı yapıldı.
 
ÇOMÜ’lü öğrencilerden işçilere destek
ÇOMÜ’de yaşanan işçi kıyımı ile ilgili bir bildiri yayınlayan üniversite öğrencileri, ÇOMÜ’de işten çıkarılan 36 işçiye destek verdi. ÇOMÜ öğrencileri, sosyal ve ekonomik hakları yıllardır gasp edilen temizlik içlerinin işten çıkarılmasına karşı mücadele bayrağını yükseltiyor. ÇOMÜ’lü öğrenciler 23 Şubat`ta hazırladıkları bir bildiriyle ÇOMÜ`de işten çıkartılan işçiler hakkın bilgilendirme yaptı. İş hakları gasp edilen taşeron firmaya bağlı temizlik işçilerine destek vermek ve üniversite öğrencileri olarak geniş kesimlerin tepkisini örgütlemek amacıyla yürütülen çalışma, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nde, Su Ürünleri Fakültesi’nde, Yabancı Dil Fakültesi’nde, Fen ve Edebiyat Fakültesi’nde ve ÖSEM’de öğrencileri bir araya getirdi.
 
Öğrencilere müdahale
Üniversite öğrencileri ile kantinlerde sohbet ederek, sesli ajitasyonlar yapılarak devam eden çalışma Rektörlüğün `izinsiz` talimatı ile provoke edilmeye çalışıldı. Bildiri dağıtımı ve bilgilendirme çalışması yapan öğrencilere müdahale etmeye çalışan ÖGB (özel güvenlik birliği)elemanları, öğrencilerin kendi aralarındaki dayanışması ile kantinlerden çıkarıldı. ‘Bildiri dağıtırsanız soruşturma açarız’ ifadeleri ile işçilerin iş hakları için mücadele eden öğrencilerin tehdit ve baskılarla sindirilmeye çalışılması dikkat çekti. Rektörlüğün ‘özgür üniversite’ modelinin gericiliğin sınırsız müdahale hakkı olduğunun bir resmi olan ÖGB müdahalesi öğrencilerin ‘Üniversiteler Bizimdir, Bizimle Özgürleşecek’ sloganlarıyla teşhir edilirken bütün fakültelerde ÖGB`nin gerici tutumu yapılan açıklamalarla teşhir edildi.
 
Fen Edebiyat Fakültesi’nde yapılan açıklama ile sürece ilişkin bilgilendirme yapılırken, Rektörün işçilerin mağdur edilmesi karşısındaki anti-bilimsel tutumu ise tepkilere neden oldu. Öğrenciler birlik beraberlik ve mücadele etme eksenli çağrılarda bulunarak işçilerin işe geri alınana kadar çalışmalarının devam edeceğini bildirdiler.
 
“Öğrenciler olarak işten atılan işçilerin yanındayız!”
ÇOMÜ`lü öğrencilerin hazırlayarak dağıtımını yaptıkları bildiride şu ifadelere yer verildi: “ÇOMÜ’de ocak ayının başında 36 işçi nedeni açıklanmadan ve keyfi olarak işten çıkartılmıştır. İşten atılan 36 işçi taşeron bir firmaya bağlı olarak çalışmaktaydılar. Bizler,ÇOMÜ’lü öğrenciler olarak 36 emekçinin hiçbir gerekçe gösterilmeksizin ortada bırakılmalarına sessiz kalmayacağız! Taşeronlaşma nedir? Taşeronlaşma işçilerin temel haklarını ihlal etmektedir, onları güvencesizleştirmektedir. Taşeronlaşmanın temel nedeni,ucuz iş gücü yaratılarak bu yolla işçiler arasındaki rekabet ortamına sebep olmaktır.Buna bağlı olarak işçilerin hak ve özgürlüklerinin ortadan kaldırılması amacına yönelen taşeron şirketler ,işçileri temel haklarını alma mücadelelerinden uzaklaştırmaya çalışmaktadırlar.Bu sebeple işçilerin anayasal örgütlenme alanları olan sendikal mücadelenin önü tıkanmaktadır. Üniversitedeki taşeronlaşmanın amacı üzerine bilgi verirsek, taşeron şirketler, üniversitelerin personel açığını gidermek için bir paravan olarak kullanılmaktadır.
 
Üniversiteler, kağıt üzerinde taşeron işçisi gibi gözüken işçileri, kendi personeliymiş gibi çalıştırmakta ve işçilere emir ve talimatları üniversite yönetimleri vererek, işçilerin emeğini sömürüp köleleştirmektedirler. ÇOMÜ’de, sosyal iş sendikasının başvurusu üzerine üniversitede iş müfettişlerince bir inceleme yapılmış ve hukuka aykırı olduğu tespit edilmiştir. Bu rapora karşı ÇOMÜ rektörlüğü dava açmıştır.Açılan davayla beraber rektörlük yeni ihalenin geciktiğini iddia etmiştir.Bu sebeple işçiler ocak ayının ilk 20 günü çalıştırılmamıştır.Bu keyfi bir tutumdur.Dahası ÇOMÜ rektörlüğü yaptığı açıklamada “ üniversitemiz tek bir personelini dahi çıkarmamıştır,çıkarmayı düşünmemektedir.” demiş olmasına rağmen 36 işçiye işbaşı yaptırılmamıştır. Bu 36 işçi yerine yeni işçiler alınmıştır.
 
Taşeronlaşmanın yaratmış olduğu iş güvencesizliğine karşı 36 işçinin işten atılmasına karşı sessiz kalmayacağız! ÇOMÜ’lü öğrenciler olarak sendikalı işçilerin hak alma mücadelelerinin yanındayız! 36 işçi derhal işlerine geri alınmalıdır! ÇOMÜ’lü öğrenciler olarak çağrımızdır: 24 Şubat tarihinde saat 11.00’de ÖSEM önünde toplanarak fakültelerde bildiri dağıtımı ve kantinlerde sesli bilgilendirme gerçekleştireceğiz. 25 Şubat (Cumartesi) saat 13.00’de Sosyal-İş Sendikasının Cumhuriyet Meydanındaki basın açıklamasına öğrenciler olarak destek vereceğiz. 25-26 Şubat(Cumartesi-Pazar) kordonda işçilere destek amaçlı stant açacağız. İşçilerle diyalog masaları kuracağız. 27 Şubat(pazartesi) Eğitim Fakültesinde saat 15.00’de toplanarak bildiri dağıtımı gerçekleştireceğiz. Kantinlerde sesli bilgilendirme yapacağız. 28 Şubat(Salı) 14.00’da Mimarlık-Mühendislik Fakültesi önünde toplanıp Rektörlük önünde bir yürüşün ardından basın açıklaması ve oturma eylemi gerçekleştireceğiz. ÇOMÜ’lü öğrenciler olarak bizler üniversite işçilerinin yanındayız, sizlerin de desteğinizi bekliyoruz.”
Paylaş