havadurum

Haydi 1 Mayıs'?a!.. "Sömürüye karşı alanlardayız"

772

 İşçi sınıfının Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs, her yıl olduğu gibi bu yılda, emekçilerin demokrasi, özgürlük ve barış talepleri ile kutlanacak. Siyasi örgütleri, partiler ve sendikalar hafta sonu kentin birçok noktasında stantlar kurarak, vatandaşları 1 Mayıs’ta yapılacak yürüyüş ve mitinge çağırdılar. Kurulan stantlarda vatandaşlara 1 Mayıs’ın önemini anlatan bildiriler dağıtılırken, aynı zamanda megafonlarla neden 1 Mayıs’a çıkılması gerektiğine dair konuşmalar yapıldı. EMEP ve TKP gibi siyasi partiler Mümtaz Pirinççiler Parkı’nda açtıkları stantlarla vatandaşlara çağrıda bulunurken, Eğitim Sen Yönetim Kurulu tarafından açılan stant ise Kordon Boyu’nda yer aldı. Aynı zamanda 1 Mayıs Tertip Komitesi tarafından hazırlanan araçtan gün boyunca anons yapılarak vatandaşlara 1 Mayıs çağrısı yapıldı. Parti İl Başkanları ve Eğitim Sen Yönetimi 1 Mayıs çağrısı yaptıkları stantlarda açıklamada bulundular.   Eğitim Sen Yönetimi çocukların geleceğini karartan gerici eğitime karşı velileri 1 Mayıs’ta bir arada olmaya çağırırken, EMEP İl Başkanı Muzaffer Dağtekin, insanca yaşam, eşit işe eşit ücret ve demokrasi için 1 Mayıs’ta alanlarda olacaklarını söyledi. TKP il Başkanı Nurşah Bayraktar ise çağrısında;  “1 Mayıs’ta eşitlik ve özgürlük idealini, Türkiye’nin ve dünyanın aydınlık geleceğine olan ortak inancımızı TKP ile 1 Mayıs gösterilerinde paylaşmaya ve göstermeye çağırıyoruz” dedi.

    
“Tüm velilerimize çağrımızdır”
Kordon Boyu’nda Eğitim Sen 1 Mayıs standında Yönetim Kurulu üyeleri velileri 1 Mayıs’a çağırarak; “Eğitim ve Bilim emekçileri olarak 2018 1 Mayısına hazırlandığımız şu günlerde, Milli Eğitim Bakanlığının bir taraftan sınav sistemleriyle oynayarak çocuklarımızın geleceklerini belirsizliğe sevk etmesi, velilerimizin ne yapacaklarını bilemez bir duruma sokarken, diğer yandan eğitim emekçilerinin geleceğini karartacak, iş güvenliğini yok edecek performans yönetimi sistemi ile eğitim emekçilerini kapı kulu haline getirmek istemektedir. Bizler, çocuklarımızın ilgi, ihtiyaç ve yeteneklerine göre istedikleri okul türünde eğitim almalarını, laik, bilimsel, demokratik eğitim almalarını yıllardır söyledik. Bu uğurda mücadele ettik. 1 Mayısta da çocuklarımızın geleceğini karartacak bu uygulamalara karşı tüm velilerimize çağrımızdır. Gelin nitelikli, bilimsel, demokratik, laik, parasız eğitim talebimizi birlikte haykıralım. Eğitim emekçileri olarak iş güvencemizi yok edecek, sözleşmeli, esnek, kuralsız çalışma düzenini reddettiğimizi, velilerimiz, öğrencilerimiz, meslektaşlarımızla dayanışma içinde performans yönetim sistemine sığmayacağımızı haykırmak isteriz. Eğitimde yaşanan kaosun sorumlusu AKP hükümetidir. AKP eğitim emekçilerinin statüleriyle oynamaktan vaz geçmelidir. İnsanca yaşanabilecek bir ücret, demokratik bir yönetim sistemi, nitelikli bir eğitim için velilerimiz, öğrencilerimizle birlikte mücadele edeceğimizi bir daha vurgularken, 1 Mayısta bu taleplerimizle alanlara çıkalım. 1 Mayısta saat 12:00 da eski Salı Pazarında buluşalım” denildi. 
 
“1 Mayıs kapitalist sömürüye karşı çıktığımız bir gündür”
1 Mayıs’ın sömürüye karşı çıktığı özel bir gün olduğunu ifade den EMEP il Başkanı Dağdelen; “Bizim eşitsizlik, sömürü, yoksulluk ve işsizlik tehdidi altında belimizin bükülmesinin nedeni bütün üretim araçlarına tekel patronlarının sahip olması, bölüşümün nasıl yapılacağına da onların karar vermesidir. Onlar bizim sırtımızdan zenginleşmekte, bütün üretimi biz yapıyor olmamıza rağmen milyonlarca insana açlıktan ölmeyecek kadar bir ücret reva görülmekte. Bu düzenin adı kapitalizmdir. İşte 1 Mayıs kapitalist sömürüye karşı çıktığımız bir gündür. İşçi sınıfı ve emekçilerin insanca bir çalışma ve yaşam talebiyle alanları doldurduğu, hakkını aradığı, emekten yana bir dünya özlemini dile getirdiği gündür. 1 Mayıs sömürücü patronlara ve onların çıkarlarını savunan hükümetler kapitalist sömürü sistemine karşı eşitlik, demokrasi, barış ve özgürlüğü savunduğumuz gündür. İsçi sınıfı ve emekçilerin kapitalist sömürüye karşı birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs`ta, insanca bir yaşam, barış, demokrasi ve özgürlük için alanlarda olacağız” dedi. 
 
“1 Mayıs gösterilerine çağırıyoruz”
Onlarca baskıya rağmen ülkenin çoğunluğunun teslim olmayı reddettiğini belirten TKP İl Başkanı Bayraktar;  “Çok kötü şeylerin, çok umut verici güzel şeylerle birlikte yaşandığı bir dünyada... Sömürü düzeninin, gericiliğin üzerimize çullandığı ama onca şeye rağmen milyonlarca insanın, aslında ülkenin çoğunluğunun teslim olmayı reddettiği, bir çıkış yolu aradığı bir ülkede... İşçilerin yalnızca emeklerini değil, geleceğini çalan sömürücülerle, sömürüye son verecek bir düzenin savunucularının mücadelesinin hiç yavaşlamadığı bir dönemde... Sizi 1 Mayıs gösterilerine çağırıyoruz. Daha açıkçası, sizi 1 Mayıs gösterilerine Türkiye Komünist Partisi ile katılmaya çağırıyoruz. Bu çağrımız bir ‘bayram kutlaması’ çağrısı değil. Zaten ülkemizde 1 Mayıs’ın sıradan, huzurlu bir bayram günü olarak yaşanması mümkün değil. İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma gününün tam bir bayram günü olması için işçi sınıfının ülkenin dümenini eline alması gerekiyor.1 Mayıs’ta eşitlik ve özgürlük idealini, Türkiye’nin ve dünyanın aydınlık geleceğine olan ortak inancımızı TKP ile 1 Mayıs gösterilerinde paylaşmaya ve göstermeye çağırıyoruz sizi” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş