havadurum

Haydi 1 Mayıs’a

1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma günü bu yılda çeşitli etkinliklerle dünyanın bir çok yerinde kutlanacak. Türkiye`de bugün bir çok yerde kutlanacak olan 1 Mayıs, Çanakkale`de de Salı Pazarı`ndan başlayacak yürüyüşün sonunda İskele Meydanı`nda kutlanacak. 1Mayıs öncesi DİSK Genel-İş Çanakkale Şube Başkanı Erdinç Uslan, 1 Mayıs programı hakkında bilgi vererek, kendi talepleriyle alanda olacaklarını belirtti.

509
 
 
İşçi sınıfının uluslararası dayanışma günü olan 1 Mayıs bu yıl da dünyanın bir çok yerinde işçilerin ve emekçilerin alanlara çıkmasıyla kutlanacak. Her yıl Türkiye`nin bir çok noktasında çeşitli etkinliklerle kutlanan 1Mayıs, diğer yıllardan farklı olarak, bu yıl seçim atmosferi ve seçim tartışmalarının yoğun olduğu bir dönemde kutlanacak. Çanakkale`de de Salı Pazarı`ndan başlayıp, Orduevi kavşağından kordona doğru devam edecek yürüyüşün sonunda İskele Meydanı`nda kutlanacak olan 1Mayıs öncesi DİSK Genel-İş Çanakkale Şube Başkanı Erdinç Uslan, program hakkında bilgi vererek, hangi taleplerle alanda olacaklarını belirtti. Yapılan toplantılar sonucunda 1 Mayıs`ı Çanakkale`de de sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmek için ellerinden geldiğince diğer emek örgütleriyle çaba sarf edeceklerini belirten Uslan; “ Programımız sabah saat 8:00`da Bozcaada`ya hareket ile başlıyor. Sabah 8:00`da Çanakkale Belediyesi önünden Bozcaada`ya hareket edeceğiz. 9:00`da Geyikli vapuruyla Bozcaada`ya geçeceğiz. 9:30`da oradaki emekçiler bizi karşılayacak” dedi.
 
“Bir kadının mezarını, kadın adayların ziyaret etmesi çok güzel”
Bozcaada`daki anmaya KESK, Eğitim-Sen ve HDP`den katılım talebi geldiğini ifade eden Uslan; “Bozcaada`daki mezarın 1 Mayıs 1977 katliamında hayatına kaybeden, resmi kayıtlarda Kadriye Duman ama ailesi ve Bozcaada`da Kıymet Kocamış diye tanılan hamile hemşire bayanın mezarının, HDP`li kadın milletvekili adayları tarafından ziyaret edilmek istenmesi söz konusu oldu. Bu talepte bizim tarafımızdan olumlu karşılandı. Bir kadının mezarını kadın milletvekili adayların ziyaret etmek istemesi çokta güzel bir talep. Saat 10:00 gibi mezarlık ziyareti gerçekleştirilecek. Mezarlık ziyaretinden sonra, Bozcaada İskele Meydanı`na kadar yürüyüş yapacağız. Sonra Çanakkale`ye dönerek Salı Pazarı`nın oraya geçeceğiz” diye belirtti.
 
“Provokasyonlara karşı herkesin soğukkanlı olması gerekiyor”
Bu yıl Çanakkale`de kutlanacak olan 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma günü etkinlik programının yine saat 14:00`da Salı Pazarı önünde toplanılarak başlayacağını söyleyen Uslan; “Yürüyüş güzergahı olarak sayın valimizle yaptığımız bir görüşme oldu. Bu yıl güzergahta küçük bir kaç değişiklik yaptık. Salı Pazarı mevkiinden, üniversite ikametine indikten sonra, Orduevi kavşağından kordona çıkıp, Kayserili Ahmet Paşa caddesinin kordon tarafındaki şeridini kapatıp, İskele Meydanı`na gireceğiz. Bu yıl Cumhuriyet Meydanı`na çıkmıyoruz. İskele Meydanı`nı toplanma yeri olarak belirledik. Yürüyüş güzergahımız bu şekilde netleşti. Bu yıl 1 Mayıs`a katılacak olan gruplara çağrımız oldu. Grup temsilcileriyle görüşmelerimiz oldu. Özellikle dışarıdan gelebilecek provokasyonlara karşı kendi iç dinamiklerimizle güvenliği sağlama konusunda görüşmelerimiz oldu. Tabi Emniyet Müdürlüğü ile de görüşmeler yaptık. Özellikle geçen sene ve ondan önceki sene üst aramasıyla ilgili çıkan bir takım sorunlar vardı. Bu yıl Salı Pazarı`ndaki üst aramasının yapılmamasına karar verildi. Alana girişte de her örgüt kendi üst aramasını kendisi gerçekleştirecek. Çok fazla bir sorunumuz olacağını düşünmüyoruz ama yinede herkesin soğukkanlı olması, olası provokasyonlara karşı hazırlıklı olması gerekiyor. Sonuçta bu bizim her sene 364 gün çalışıp, bir günü merakla beklediğimiz, sesimizi daha iyi geniş kitlelere duyurabildiğimiz bir gün. Biz 1 Mayıs`ı sokaktaki insanların da, esnafın da, evdeki emeklinin de bizimle beraber sesini duyurabileceği bir alan olarak görüyoruz. Başımızdaki iktidarın bir ay sonra yapılacak olan seçimlerde gitmesi uğruna, elbirliğiyle 1 Mayıs İşçi Bayramı`nın ne demek olduğunu, ne anlama geldiğini göstermeliyiz. Alana çıkmak, yürüyüş yapmak, slogan atmakla hedefimizin ne olduğu, hangi dertlerden muzdarip olduğumuzu, işçi sınıfının, emekçilerin nelerle uğraştığını, ezilenlerin nelerle uğraştığını, neden bazı insanların kardeşlik barış dediğini, neden bu ülkede bir takım hukuksuzluklara karşı insanların aynı sesi değişik tonlarda da olsa seslendirdiğini 1 Mayıs alanından daha güzel dillendirmiş olacağız. O yüzden yarın (bugün) insanların özgürce, kardeşce, barış içerisinde güzel bir 1 Mayıs geçirmesini temenni ediyorum” dedi.
 
“Emek örgütüyüz, taleplerimizde emek üzerine”
Bu yılda çeşitli taleplerle alanlara çıkacaklarını belirten Uslan; “ Emek örgütüyüz, taleplerimizde emek üzerine kurulu. Biz bu sefer karşımızdaki yapıyı anonim şirket olarak nitelendiriyoruz. `Anonim şirketin kölesi olmak istemiyoruz` diyoruz. İşçi sağlığı ve iş güvenliği konusundaki önlemler ciddiyetle uygulansın istiyoruz. İnsanlar ölmesin, çalışanlar sakat kalmasın, işi sırasında hayatını kaybetmesin istiyoruz. Kıdem tazminatımıza dokunmayın diyoruz. Ekmeğini emeğiyle kazanan insanların, evine ekmek götürme derdi olan insanların, hiçbir zaman bu ülkede problem olmayacağını, bu insanlardan bu ülkeye zarar gelmeyeceğini söylüyoruz. Çünkü bütün yükü biz çekiyoruz. Bu ücret adaletsizliğine de karşı çıkıyoruz” diye belirtti.
Paylaş