Havra, Kilise ve Camiler birbirine bağlanacak...
Böyle olur Çanakkale’nin ‘barış’ mesajı...
Bu yıl temasını Platon`ın “Savaşın sonunu yalnız ölüler görür” cümlesi ile belirleyen Uluslararası Çanakkale Bienali bünyesinde, kent kadınları tarafından kurulan “Bienaldeyiz” isimli grup, Uluslararası Troia Festivali kapsamında, Bianelin ve Çanakkale`nin kimliğine uygun etkinlikler organize ediyor.
Uluslararası Çanakkale Bienali bünyesinde kadınların bir araya gelerek oluşturdukları Bienaldeyiz Grubu, bu yıl 51`incisi düzenlenen Uluslararası Troia Festivali kapsamında çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak. Önceki gün Halk Bahçesi içindeki küçük amfide bir araya gelen kadınlar, nelerin organize edileceği üzerine fikir alışverişinde bulundular. Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada “Bu yıl 27 Eylül – 2 Kasım tarihleri arasında dördüncü kez gerçekleştirilecek olan Uluslararası Çanakkale Bienali, 1`inci Dünya Savaşı`nın 100. yılı vesilesiyle, hala sürmekte olan savaş döngüsüne odaklanıyor. Başlığını, antik düşünür Platon’un `Savaşın Sonunu Yalnızca Ölüler Görür` cümlesinden alan Uluslararası Çanakkale Bienali kentlileri, savaşlarla örülü bu coğrafyada barışı konuşmaya, tartışmaya ve tarihini yeniden değerlendirmeye çağırıyor. Mahalle muhtarlıklarından kent konseyine, yerel yönetimden sivil topluma, kadın hakları ve emeği alanından engelli çalışmalarına kadar, kentin sosyal ve kültürel tüm alanlarda inisiyatif alan kadınlar bu çağrıya kulak verdi ve Bienaldeyiz grubunu oluşturdu” dendi.
“Dilek Bağı, dinleri ve kültürleri birbirine bağlayacak”
Bienaldeyiz Grubu, bienal öncesinde ve bienal sürecinde, barış ve özgürlük kavramlarını merkezine alan kent kültürü, çevre ve kadın odaklı forum, atölye ve film gösterimleri gerçekleştirecek. Toplumsal faydaya dönük olarak kentin geneline yayılacak bu faaliyet sürecinin ilk etabı, 51. Troia Festivali kapsamında, 12-16 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Tüm kentlinin katılımına açık olacak olan etkinliklerin içinde birbirinden önemli sergiler söyleşiler ve tiyatral etkinlikler olacak. Ancak bunlarn içinde belki de en önemlisi Dilek Bağı etkinliği. 12 Ağustos Salı günü,Günsel Nuroğlu “Kayıt ve Baskı Atölyesi” ile başlayacak etkinlikler de 13 Ağustos Çarşamba günü saat 16`da “Dilek Bağı- Mahalleleri Mesajlarla Bağlıyoruz” etkinliği gerçekleştirilecek. Havra- Aynalı Çarşı-Tıflı Camii-Ermeni Kilisesi-Camii Kebir (Fatih Camii)-Tekke Sok-Yalı Camii-Lopata Sok.(Kemalyeri)- Saat Kulesi – Vitalis Evi (ÇÖMÜ Araştırma Merkezi) ibadet merkezleri ve kültürler birbirlerine dilek bağları ile bağlanacak. Çanakkale`nin dünyaya özellikle de ortadoğuya vereceği en önemli mesaj belki de bu olacak.
Söyleşi ve sanata ağırlık verildi
Bienaldeyiz Grubu`nun organize ettiği ve Uluslararası Troia Festivali kapsamında gerçekleştirilecek etkinlikler yine 13 Ağustos Çarşamba günü 18`de Acıları tatlıya bağlamak: Aşura etkinliği, ve 18.30`da “Kent Kültürü ve Kimliği” konusuyla İsmail Erten söyleşisi Halk Bahçesi Mini Tiyatro`da gerçekleştirilecek. 14 Ağustos Perşembe günü 17:30`da Tuncay Topçu tarafından oluşturulacak Resim Atölyesi ile 8-12 yaş grubuna çeşitli eğitimler verilecek. 15 Ağustos Cuma günü ise 17:30`da Yoga etkinliği Alev Tetik tarafından gerçekleştirilecek. 18:30 Kemalpaşa Mahalle Muhtarı Şebnem Kumtepe, Uluslararası Çanakkale Bienali Genel Koordinatörü Seyhan Boztepe ve Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar`in konuşmacı olarak katılacağı “Son yüzyılda tüketim kültürü ve alıştırdıkları” konulu söyleşi yine tüm etkinliklerde olduğu gibi Halk Bahçesi Mini Tiyatro`de gerçekleştirilecek. 16 Ağustos Cumartesi günü ise 17:30 `da Takı Atölyesi ELDER tarafından gerçekleştirilecek. Bigenaldeyiz etkinlikleri daha sonra Seyhan Boztepe ve Deniz Erbaş`ın konuşmacı olarak katılacağı “Süreç Değerlendirmesi” “Nedir, Nedendir Bienal?” konusundaki söyleşi ile son bulacak.