havadurum

Hastane çalışanlarının hak kayıpları sürüyor...

Türk Sağlık Sen Şube Başkanı Turan Çavdar ÇOMÜ Tıp Fakültesi hastanesinde çalışanların yaşadığı hak kayıplarına dikkat çekerek “çalışanın hakkını hiç kimseye yedirtmedik, asla da yedirtmeyiz” diyerek yöneticileri sorumlu davranmaya davet etti.

600
Sözleşmeli personelin kadroya geçmesinden sonra 2011 yılında kullanılmayan izinlerinin 2012 yılına devredilmesinin yasal hakları olmasına rağmen Tıp Fakültesi Hastanesi idarecilerinin buna izin vermelerini, çalışanların hak kaybı olarak değerlendiren Türk Sağlık Sen Şube Başkanı Turan Çavdar; “İzinler idarecinin lütfu değil, çalışanın yasal hakkıdır”diyerek; Siz gücünüzü yasalardan almıyor musunuz? Yoksa burada bir krallık ilan edildi de bizim mi haberimiz olmadı?”diye sordu.
 
“Ben verirsem çalışan hakkını alır, yoksa ne hakkı vardır gibi ancak despotizmde ve köle rejimlerinde de görülecek bir mantık içerisinde çalışan haklarının dizayn edildiğini “belirten Çavdar ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Yöneticilerini topa tuttu.
 
Çavdar yapmış olduğu yazılı açıklamada şunları kaydetti:
“Türk Sağlık-Sen olarak genel merkezimiz, kadroya geçen sözleşmelilerin 2011 yılında kullanmadıkları yıllık izinlerinin 2012 yılına aktarılıp aktarılmayacağı konusunda Devlet Personel Başkanlığına başvurmuştu. Devlet Personel Başkanlığı’da, sendikamıza gönderdiği cevapta Türk Sağlık-Sen`in başvurusunun incelendiğini ifade ederek, kadroya geçen sözleşmelilerin kalan yıllık izinlerinin 2012`ye aktarılabileceğini bildirmişti. Devlet Personel Başkanlığının yazısında ``632 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile memur kadrolarına geçirilen personelin, 2011 yılındaki yıllık izin haklarının 657 Sayılı Kanun hükümleri esas alınarak tespit edilmesi ve tespit edilen süreden sözleşmeli statüdeyken kullanılan izinlerin düşülmesi, 2011 yılına ait yıllık iznin 2012 yılına kadar kullanılmayan kısmının ise 2012 yılına devredilmesi mütalaa edilmektedir`` ifadesine yer verilmişti. Nitekim Sağlık Bakanlığı’da 2011 yılında kullanılmayan izinlerin 2012 yılında kullanılmasını gerektiğini ilan etmiş ve bir yazı ile bunu tüm valiliklere de göndermiştir. Ortaya gayet açık bir durum varken ve bu konuda yetkili Devlet Personel Başkanlığı’nın görüşü dururken bu hakkın verilmemesinin ne dayandığı bir mevzuat ne de akla ve vicdana yatan bir tarafı vardır. Bu tamamen yönetici keyfiyetine dayanan bir uygulamadır. Adeta Bana göre hakları yok, ben izin vermiyorum denilerek, açıkça çalışanların hakkı ellerinden alınmaktadır. Merak ediyoruz tüm Türkiye’de bu uygulanırken, Sağlık bakanlığı bu konuda yazı hazırlarken siz neye hizmet ederek çalışanların bu haklarını teslim etmiyorsunuz? Buradan açıkça yöneticilere çağrı yapıyoruz. Memurların yıllık izinleri bir sonraki yıla aktarılabilirken sözleşmeden kadroya geçen memurların bu talebine ret yanıtı vermek kimsenin hakkı ve haddi değildir. Bu konuda mevzuatta gayet açıktır. İsterlerse bir bilene sormak isterlerse, biz kendilerine bunu izahta ederiz. Yanlıştan dönmek erdemdir. Bu erdemi lütfen gösterin. Çalışanın hakkını teslim edin.”
Paylaş