havadurum

Hamilelik sırasında daha yüksek asetaminofen kullanımını dil gecikmeleriyle ilişkili mi?

Asetaminofenin hamilelik sırasında kullanımı güvenli midir? Tartışma devam ediyor.

1287

Asetaminofenin hamilelik sırasında kullanımı güvenli midir? Tartışma devam ediyor.

Şimdi de Northeastern Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, hamilelik sırasında artan asetaminofen kullanımı ile erken çocukluk dönemindeki dil gecikmeleri arasında bir ilişki bularak tartışmaya katkıda bulunuyor.

Northeastern'de doktora sonrası araştırma görevlisi olan Megan Woodbury, "Hamilelik sırasında daha fazla asetaminofen alan bireylerin çocuklarının erken çocukluk döneminde, özellikle erkek çocuklarda, daha gecikmiş dil gelişimine sahip olma eğiliminde olduklarını ve özellikle üçüncü trimesterde asetaminofen kullanımının doğru olduğunu gördük" diyor.

"Bu etkinin asetaminofenden kaynaklandığından tam olarak emin değiliz"

Ancak Woodbury, araştırmacıların asetaminofen kullanımının gecikmiş dil gelişimine doğrudan neden olduğunu belirleyemedikleri konusunda uyarıyor.

Woodbury, "Bu etkinin asetaminofenden kaynaklandığından tam olarak emin değiliz" diyor. "Gerçekten asetaminofen kullanımından mı kaynaklanıyor, yoksa hamilelik sırasında ateş veya hastalık gibi başka değişkenlerle mi ilgili?"

En yaygın olarak Tylenol markasıyla bilinen asetaminofen, dünya çapında en yaygın kullanılan ilaçlardan biridir ve Amerikan Kadın Doğum Uzmanları ve Jinekologlar Koleji, hamilelik sırasında ateş ve ağrıyı tedavi etmek için kullanılmasını güvenli bulmaktadır. Ancak araştırmalar, asetaminofen kullanımı ile çocuklarda dikkat ve davranış sorunları arasında, muhtemelen ilacın doğum öncesi nörogelişimi etkilemesinden kaynaklanan ilişkiler olduğunu ileri sürmüştür.

Ancak Woodbury, araştırmacıların daha yüksek asetaminofen kullanımının dil gelişimini etkileyip etkilemediğini incelemediğini söylüyor. Dahası, önceki çalışmalar asetaminofen kullanımına ilişkin verileri hamilelik sırasında yalnızca birkaç noktada, hatta yalnızca bebek doğduktan sonra toplamıştır.

Ancak bu çalışmada, Aralık 2013 ve Mart 2020 tarihleri arasında Illinois Urbana-Champaign Üniversitesi'nde Illinois Çocuk Gelişimi Çalışmasına katılan 532 yenidoğandan toplanan veriler kullanılmıştır. Veriler, hamilelik sırasında altı kez (kabaca her dört ila altı haftada bir) asetaminofen kullanımını ölçmüştür. Bu sayede araştırmacılar verileri üç aylık döneme göre ayrıştırabilmiştir. Çocuklar iki yaşından biraz büyükken ve 3 yaşındayken dil becerileri açısından değerlendirildi ve bu veriler daha sonra akranlarının verileriyle karşılaştırıldı.

Sonuçlar bu ay Pediatrik Araştırma dergisinde yayımlandı

Woodbury ve Illinois Üniversitesi'ndeki meslektaşları, ilk üç aylık dönemde artan asetaminofen kullanımı ile gecikmiş dil gelişimi arasında bir ilişki bulamadı.

Bununla birlikte, ikinci üç aylık dönemde artan asetaminofen kullanımı, 3 yaşındaki akranlarına kıyasla yavruların daha düşük dil puanlarının yanı sıra 2 yaşında akranlarına kıyasla daha küçük kelime hazinesi ve daha kısa cümle uzunluğu ile ilişkiliydi.

Bu arada, üçüncü üç aylık dönemde asetaminofen kullanımının artması, birleştirilmiş çocuk grubunda 2 yaşında daha küçük kelime dağarcığı ve birleştirilmiş çocuk grubunda 3 yaşında daha düşük dil puanları ile ilişkiliydi. Cinsiyete göre ayrıldığında, erkek çocuklar, ancak kızlar değil, akranlarından daha düşük dil puanları göstermiştir.

Peki bu ne anlama geliyor?

Woodbury, "Hamile bir kişinin 13 kez -ya da üçüncü trimesterde haftada bir kez- asetaminofen alması durumunda, çocuğun kelime dağarcığının 2 yaşında akranlarına göre 26 kelime daha küçük olabileceğini ve 2 yaşında daha az karmaşık dil becerilerine sahip olma şansının %91 daha yüksek olacağını tahmin ediyoruz" diyor.

Peki bu, asetaminofenin hamilelik sırasında kullanılmasının tehlikeli olduğu anlamına mı geliyor? Woodbury, hamileliğinin ikinci üç aylık döneminde olduğunu ve bir gece önce asetaminofen aldığını belirtti.

Woodbury, "Bu konuyu kadın doğum uzmanım ve diğer araştırmacılarla tartışırken temel olarak söylediğim şey, asetaminofen almanız gerekiyorsa - ağrı çok fazlaysa, başka hiçbir şey işe yaramıyorsa ya da yaramayacaksa, düşürmeniz gereken bir ateşiniz varsa - o zaman alın: çocuğunuzun hayatını mahvetmeyecek," diyor. "Sadece sürekli almamaya çalışın."

Derleyen: Damla YELTEKİN

Kaynak: https://medicalxpress.com/news/2023-12-associates-higher-acetaminophen-pregnancy-language.html

https://medicalxpress.com/news/2023-12-associates-higher-acetaminophen-pregnancy-language.html?fbclid=IwAR1IAiknrQ3VODfDeP1m8ZESrG9IUWjdh3Uq9AcmvWtDmyFdLLdTtW8Fa_0

Paylaş