havadurum

Halk sokakları doldurdu Cumhuriyetine sahip çıktı

29 Ekim 1923 tarihindeki cumhuriyetin ilanının 90`ıncı yıl dönümü tüm yurtta olduğu gibi Çanakkale`de de büyük bir coşku ile kutlandı. Çanakkale halkı, coşkusu, heyecanı, alkışları ve bayrakları ile kutlama törenlerine yoğun bir katılım sağladı.

1151
 
Çanakkale`deki törenler, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aydın Şirin ve Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan`ın valilik makamındaki tebrikleri kabul etmesi ile başladı. Buradaki seramoninin ardından Kordonboyu`nda bulunan Çanakkale Belediyesi Prof. Dr. Türkan Saylan Sosyal Tesisleri önündeki alanda halkın da katılımı ile kutlama töreni gerçekleştirildi. Buradaki törene, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Çanakkale Milletvekilleri İsmail Kaşdemir, Ali Sarıbaş ve Serdar Soydan, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aydın Şirin, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Cumhuriyet Başsavcısı Salih Çokal, Baro Başkanı Bülent Şarlan, Avustralya Konsolosu Nicholas Sergi, öğrenciler, sivil ve askeri erkan ile vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı`nın okunduğu törende Vali Ahmet Çınar, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aydın Şirin ve Belediye Başkanı Gökhan, halkın bayramını kutladı. Çanakkale Valisi Ahmet Çınar`ın 29 Ekim`in anlam ve önemine dair yaptığı konuşmasının ardından, öğrencilerin okuduğu şiirler büyük alkış aldı. Folklor gösterisinin de ilgi ile izlendiği törende asker ve öğrencilerden oluşan kortej de vatandaşlar tarafından, yoğun ilgi ile izlendi.
 
 
Boğaz kırmızı-beyaz
Kordonboyu`ndaki törenler sırasında Çanakkale Boğazı`nda kurtarma römorkörleri ile balıkçı tekneleri kırmızı-beyaz bayraklar ile geçiş yaparken, vatandaşların alkışını almayı başardı. Sahil güvenlik ve polis botunun sürat gösterisi de ilgi ile takip edilirken, zaman zaman heyecanı yükseltmeyi başardı.
 
 
7`den 70`e herkes Cumhuriyetine sahip çıktı
Kutlamalarda dikkat çeken en önemli detay ise katılımın yoğun olmasıydı. 7`den 70`ine herkesin ellerinde bayrakları ile kutlama törenlerine katılmasıydı. Kimisi torununu, kimisi çocuğunu alarak, kimisi babasının, annesinin elinden tutarak katıldı. Tören boyunca bayraklarını sallayan, alkışları ile törendeki etkinliklere eşlik eden Çanakkaleliler, bayram kutlamalarının kaldırılması tartışmaları sürecinde Cumhuriyetine ve Cumhuriyet Bayramı`na sahip çıktı.
 
 
El sanatlarına yoğun ilgi
Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri çerçevesinde İskele Meydanı`nda oluşturulan stantlardaki el sanatları sergisi ve kermes de ilgi gören etkinliklerdendi. İskele Meydanı`nda çok sayıda vatandaşın takip ettiği sergide bindallı kıyafetleri ile fotoğraf çektirmek de ihmal edilmedi.
 
 
Çanakkale, Atatürk şarkıları ile yankılandı
Öte yandan dün gün boyu Çanakkale Belediyesi tarafından belediye hoparlöründen Atatürk`ün sevdiği şarkılar çalındı. Atatürk şarkıları gün boyu kent sokaklarında yankılandı.
 
Paylaş