havadurum

Halk otobüsü esnafından protesto

Çanakkale`de hizmet veren halk otobüsü sahipleri, 65 yaş ve üzeri ücretsiz taşıma uygulamasını protesto etti. Cumhuriyet Meydanı`nda bir araya gelen esnaflar bu uygulamanın ekonomik olarak kendilerine zarar verdiğini ifade ettiler...

1109
S. S. 18 No`lu Şehiriçi Minibüsçüleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Çanakkale Belediyesi Denetimli Halk Otobüsleri sahipleri, Cumhuriyet Meydanı`nda bir araya gelerek, 65 yaş ve üzeri ücretsiz taşıma uygulamasını protesto ettiler. Basın açıklamasının yapıldığı sırada Cumhuriyet Meydanı güzergahından geçen şoförlerde korno çalarak ücretsiz taşıma uygulamasına tepki gösterip meslektaşlarına destek verdi. Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Ali Demir`in de yer aldığı basın açıklamasında SS.18 Nolu Şehiriçi Minibüscüleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Çanakkale Özel Halk Otobüsleri esnafı adına konuşan Hakan Akgül; “Ücretli taşınacak yolcu kalmadı!” dedi.
 
 
“Maddi ve manevi etkilendik”
65 yaş ve üzeri ücretsiz taşıma uygulamasının özel halk otobüsü esnafını maddi ve manevi olarak çok ciddi bir şekilde etkilediğini belirten Akgül; “Çanakkale Özel Halk Otobüsleri esnafı için 65 yaş ve üzeri ücretsiz taşımalarda “Nüfus cüzdanını göster-geç” döneminin başlaması bardağı taşıran son damla oldu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yönetmeliğinin 4 mart 2014 tarih ve 28931 sayılı Resmi Gazete ‘de 6495 sayılı kanunun 88’inci maddesi gereğince 65 yaş ve üstü vatandaşların nüfus cüzdanlarını göstererek ücretsiz olarak şehir içinde ulaşım yapabilecekleri belirlendi. Bu kararın maliyetinin kamu hizmeti gören ve bulunduğumuz şehre en çok katma değer yaratan biz özel halk otobüsü esnafına yüklenmesi sonucu maddi ve manevi olarak çok ciddi bir şekilde etkilendik. Ülkemizin nüfus ortalamalarına göre 65 yaş ve üstü vatandaşlarımızın çok yoğun ve hatta birincisi olduğu kentimizde bu vatandaşlarımızın araçlarımızda ücretsiz seyahatlerinin her geçen gün artması ve bu ulaşımın ücretsiz olması nedeniyle bazı vatandaşlar tarafından bu ulaşımın suiistimal edildiği ve edilebileceği, bu uygulamanın bazı vatandaşlarımıza ihtiyaç dahili dışında keyfiyetlerine keyfiyet kattığından canlarının istediğinde toplu taşıma araçlarını kullanmaktadırlar. Bir duraktan binip diğer durakta inerek otobüsleri gereksiz yere kullandıkları,meşgul ettikleri ve gerçekten ihtiyaçları için kullanmadıklarım söyleyebiliriz. Burada daha önce uygulanan geliri düşük ve muhtaç vatandaşlarımızın taşınması ilgili biz taşıyıcı esnaflar olarak hiçbir sıkıntı yaşamıyor ve yaşatmıyorduk” dedi.
 
“Kontak kapatmak zorunda kalacağız”
“Bunların dışında diğer ücretsiz biniş kartları olan Orman muhafaza memurları, İl jandarma personeli, engelliler, postacıların ücretsiz olarak taşınması, İlk ve Orta öğretim öğrencilerinin servis otobüslerini kullanması, esnaf ve memurun büyük çoğunluğunun özel araçlarını kullanmaları sonucu bizlere yolcu olarak sadece üniversite öğrencileri ve emekli vatandaşlarımız kalmıştı” diyen Akgül; “Fakat bunlardan 65 yaş ve üstü vatandaşların ücretsiz taşınmaları ile ilgili yönetmelik çıkınca ekmek paramızı nereden kazanacağımızı düşünür olduk. Gelir düzeyi bizim esnafımızı 3-5’e katlayacak gayrimenkul zengini, gelir noktasında yüksek emekli maaşı olan ve çalışan 65 yaş ve üstü vatandaşların olduğunu, sosyal devlet anlayışı içinde bu devletin fertleri olarak esnafımızın da Anayasa ‘mn 18 Maddesi: `Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır` ve `Devlet, esnaf ve sanatkarları koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır` hükmünü taşıyan 173 ‘üncü maddesiyle haklarımızın savunulmasını istiyoruz. Oysa yüzde 100’ü kendi sermayemiz olan otobüslerimiz ile sadece Çanakkale Belediyesinin denetiminde olduğumuz sektörde kazancımızın bu şekilde azaltılması ekonomik olarak bizi zor durumlara düşürmüştür. Bizlerin mağduriyetinin giderilmesi için merkezi yönetimden 65 yaş ve üstü vatandaşların ücretsiz taşınması ile ilgili adil düzenlemenin acilen yapılması, KDV, ÖTV, akaryakıt ve vergi gibi ciddi giderlerimizin indirim oranlarının belirlenmesini, Yerel Yönetimden de sunmuş olduğumuz tekliflerle ilgili bizlere destek olunmasını temenni ediyor ve bekliyoruz. Bu konularla ilgili kamu kurumlarından bizlere sübvansiyon verilerek destek olunması ve mağduriyetimizin giderilmesi halinde bizler o zaman ücretsiz taşınacak kişileri de taşıyabiliriz. Aksi halde borçlu olduğumuz ve geçimimizi sağlayamadığımız için araçlarımıza akaryakıt koyamayıp kontak kapatmak zorunda kalacağız. Bizler hizmet vermek için destek ve anlayış görmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
Paylaş