havadurum

Halk faiz artışından tedirgin

Merkez Bankası`nın faiz artışı hem esnafı hem de vatandaşları tedirgin etti. Faiz artışının beraberinde zamları da getirecek olması vatandaşları kaygılandırırken, temel tüketim ürünlerine gelmesi düşünülen zamlar nedeniyle ise esnaflar zaten düşük olan satışların daha da düşmesinden endişe ediyor.

431
Çanakkale`de yaşayan vatandaşlar ve esnaflar, Merkez Bankası`nın uyguladığı faiz artışını değerlendirdi. İşsizlik oranının her geçen gün arttığı Türkiye`de elektrikten doğalgaza ve gıda maddelerine kadar her şeye ardı ardına zam geldiğini belirten vatandaşlar; “Türkiye`de hayat koşulları belli iken bir de Merkez Bankası`nın faizleri arttırması sonucunda gıdadan başlamak üzere her şeye zam geleceği söyleniyor. Bu halk ne yapacak?” dediler. Her geçen gün satışların biraz daha düştüğüne dikkat çeken esnaflar ise; “Biz esnaf olarak şu anda bile satış yapmakta zorlanıyoruz. İnsanlar alışveriş yaparken daha çok düşünüyor. Daha ucuza alışveriş yapmak istiyor. Ancak zamlar bir biri ardına gelince bu durum daha da zorlaşacak. Biz esnaf olarak tedirginiz” ifadelerini kullandı. Esnafın ve vatandaşın, Merkez Bankası`nın faiz artışı ile ilgili düşünceleri şu şekilde:
 
 
Mehmet Yiğit; “Türkiye`de zaten koşullar ve imkanlar belli. İnsanlar kazancı da belli. Çanakkale`de iş imkanları da az. Herkes kendi çabaları doğrultusunda ekmek parası kazanmaya çalışıyor. İş imkanı kısıtlı. Özel sektörde iş bulsan asgari ücretle ev geçindirmek çok zor. Bunun kirası var ve ev ihtiyaçlarını karşılamak için bazı giderler var. Elektrik, su, doğalgaz faturası derken maaşlar yetmiyor. Yani insanlara verilen maaşlarla geçinmek çok zor. Bütün bunlar yaşanırken bir de Merkez Bankası`nın faizleri arttırması sonucunda gıdadan başlamak üzere her şeye zam gelecek. Bu halk ne yapacak? Tabi ki yine insanlar kemerleri sıkmak zorunda kalacak.”
 
 
Ali Demiroğlu; “Merkez Bankası`nın faiz artışı en çok vatandaşları etkileyecek. Çünkü, faizlerin artmasıyla insanların temel ihtiyacı olan gıda başta olmak üzere bir çok ürün de zamlanacak. Böyle olunca vatandaşın zaten düşük olan alım gücü daha da gerileyecek.”
 
Hayrettin İnebolu; “Vatandaşın alım gücü belli, buna bir de zamlar eklenince halk mağdur olacak. Ev ihtiyaçlarında kısıtlamaya gitmesi gerekecek olan halk en temel gıda maddelerini bile almakta zorlanacak. Türkiye`yi zor günler bekliyor.”
 
Oktay Pehlivan; “Merkez Bankası`nın faiz artışı ve buna bağlı olarak her şeye zam gelmesi hem vatandaşı hem de esnafı olumsuz etkileyecektir. Zaten insanlar bütçelerine göre alışveriş yapıyorlar. Gelen zamlarla birlikte insanlar alışverişlerinde kısıtlamaya gidecek ve satışlarda önemli ölçüde düşecek. Faiz artışı temel tüketim ürünlerinin fiyatlarına kesinlikle yansıyacaktır. Bu da insanları tasarruf sürecine yöneltecektir. Yani Merkez Bankası`nın faiz artışı ile ilgili aldığı karar herkesi olumsuz yönde etkileyecektir.”
 
Ali Kahve; “Faiz artışı herkesi olumsuz etkileyecek. Çünkü, uzmanlar her şeye zam geleceğini söylüyor. Her şeye zam gelince vatandaş da kendine göre önlem alacaktır. Böyle olunca da satışlar düşecektir.”
 
Refik Tetik; “Biz esnaf olarak şu anda bile satış yapmakta zorlanıyoruz. İnsanlar alışveriş yaparken daha çok düşünüyor. Daha ucuza alışveriş yapmak istiyor. Ancak zamlar bir biri ardına gelince bu durum daha da zorlaşacak. Elektrikten doğalgaza ve gıda maddelerine kadar her şeye zam geleceği söyleniyor. Biz esnaf olarak ve vatandaş olarak tedirginiz.”
 
Ercan Bilgiç; “Merkez Bankası`nın aldığı faiz artışı kararından herkes olumsuz yönde etkilenecektir. Çünkü faiz artışı beraberinde zamları da getirecektir. Ürünler zamlanınca da vatandaş ayağını yorganına göre uzatacak.”
Paylaş