Hale girmeyen ürün cep yakıyor

Çanakkale de çeşitli yerlerde hale girmeden satılan ürünlerin pahalılığa neden olduğu bildirildi. Halde fiyatların belirlenmemesi vatandaşın cebine yansırken, künyesi olmadan satılan ürünlere 5 bin liraya kadar para cezası uygulanacak.

352
Çanakkale-Bursa karayolu üzerinde kurulan meyve tezgahlarında satılan kirazın fiyatının piyasanın çok üstünde olmasının nedeninin ürünün hale girmeden satılması olduğu öğrenildi. Çanakkale Sebze meyve Komisyoncular ve Tüccarlar Derneği (ÇASEMKO) Başkanı Ufuk Cankaya; “Satış fiyatlarının düzene girmesi için ürünlerin hallere girmesi şart. Ürün hale girmediği zaman satış fiyatları tek elden değil herkesin kafasından belirleme sistemi ile olduğu için halkımızın ucuz ürün yemesi engellenmiş oluyor” dedi.
 
“Denetimler artmalı”
Çanakkale Bursa karayolu üzerinde tezgahta satışı yapılan yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiği Umurbey kirazının fiyatı görenleri şaşkına çeviriyor. Pazarda 3 liraya satılan kirazın yol kenarında yedi liraya satılması vatandaşlarında tepkisini çekiyor.
 
Çanakkale Sebze meyve Komisyoncular ve Tüccarlar Derneği (ÇASEMKO) Başkanı Ufuk Cankaya, halin önemine dikkat çekerek “O tür yerlerin denetiminin yapılması lazım. Hal faturaları ve künyesi sorgulanmalı. Künye varsa üretici ürününe güveniyor demektir. Güvendiği, künyesi olan ürününü 100 kilograma kadar satmasında sakınca yok” dedi. Başkan Cankaya şunları söyledi; “Yeni yasa gereği bütün ürünlerin künyesi olmak zorunda. Künyesi olması içinde o üreticinin 444 0 425’e veya www.hal.gov.tr adresine kendi şifresini girerek bir künye oluşturması gerekiyor. Künyeyi oluşturduktan sonra o ürünü satabiliyor. Onda bir sıkıntı yok. Satış miktarın da sıkıntı var. 100 kilo üzerinde ürün koyamıyor. Künye oluşturduysa il sağlık müdürlüğünden analiz için ürün alınabiliyor. Alındığı zaman analizden çıkan sonuca göre de orada sağlıklı ürünün satılıp satılmadığı ortaya çıkıyor. Bunlar yapılmaya başlandı. Geçen hafta il sağlık müdürlüğüne sekiz çeşit ürünü ben teslim ettim. Kendi sergimden künyeli bir şekilde analize gönderdim. Bu tür denetlemeler başladı. Bugün cezai müeyyidesi de var. Künyesi alınmamış her bir ürünün 5 Bin Lira cezası var. Analiz sonucundan sonra eğer analizde ilaç artığı tespit edilmişse 5 Bin Lira daha cezası var. Denetimlerin tek bir elden olması için bu ürünlerin künyesi alınsa da alınmasa da halden çıkması gerekiyor. Ama yeni yasa gereği 100 kiloya kadar halden çıkma zorunluluğu yok. 100 kilo üzeri halden çıkmak zorunda. O tür yerlerin denetiminin yapılması lazım. Hal faturaları ve künyesi sorgulanmalı. Künye varsa üretici ürününe güveniyor demektir. Güvendiği, künyesini oluşturduğu ürünü satmasında sakınca yok.”
 
“Fiyatlar halde belirlenmeli”
Satışa sunulacak ürünlerin mutlaka hale girmesi gerektiğini ifade eden Çanakkale Sebze meyve Komisyoncular ve Tüccarlar Derneği (ÇASEMKO) Başkanı Ufuk Cankaya; “Satış fiyatlarının düzene girmesi için ürünlerin hallere girmesi satış fiyatlarının belli bir pazarda oluşmasını sağlayacaktır. Bu hale girmediği zaman satış fiyatları tek elden değil de herkesin kafasından belirleme sistemi ile olduğu için çok büyük sakınca oluyor. Halkımızın ucuz ürün yemesi engellenmiş oluyor. Hallerin var olma sebepleri budur. Orada oluşacak bir pazarın halkın ucuz yemek yemesine gıda tüketmesine yarar sağlamasıdır. Belli bir fiyatın belirlenmesi için mutlaka ürün halden çıkmalıdır” dedi.
Paylaş