havadurum

Hala zararsız diyecek var mı?

Kazdağlarında Havran yakınlarında çıkan yangın esnasında söndürme çalışmalarına katılan helikopterlerin, deniz yerine yakındaki madenin çökertme havuzundaki suyu kullanmaları sonrasında Havran Çayında yaşanan balık ölümleri CHP’li milletvekillerini harekete geçirdi.

521
Maden havuzlarındaki suların zararının ispatı ; balık ölümleri
CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, Kazdağları`nda çıkan orman yangınıyla ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi vermesi ile ilgili de Sarıbaş “Kazdağı su kaynakları yok edilmektedir. Maden firmaları sulara çeşitli kimyasallar karıştırmaktadır. Bu suların zararları yangın söndürme işleminden sonra başta balıkların ölmesi ile de kanıtlanmıştır. Bu suyun zararlı olduğu kimyasal olarak bilimsel anlamda kanıtlanmıştır. Bu su toprağa, havaya karışmaktadır. Soluduğumuz hava kirletilmekte ve hayatımız tehlikeye atılmaktadır” dedi.
 
“Maden üretimlerinde kullanılan kimyasalların sularımıza verdiği zararın kanıtıdır”
CHP Milletvekili Serdar Soydan; “Balıkesir Milletvekilimiz Nedret Hanım ile Havran Bölgesi’nde bir gezimiz oldu. Orada maden şirketine ait su havuzu var. Maden şirketi ayrıştırma işlemi yaptığı için siyanürlü suyun etkisi bu sonucu doğurmuştur. Nedret Hanım kendi bölgesi olduğu için konuyu takip etmiş ve önerge vermiştir. Bildiğim kadarıyla maden suyu yangının bitmesine yakın kullanılmıştır. Siyanürün canlıların yaşamına zararlı etkisi olduğunu biliyoruz ve bunlar somut göstergesidir. Altını ayrıştırma amacıyla kullanılan siyanür sonuçta toprağa, bitkiye ve canlıya zarar vermektedir. Havran Çayında yaşanan Balık ölümleri her şeyi çok net anlatmaktadır.Maden üretimlerinde kullanılan kimyasalların zararı yoktur diyenlere yaşanan balık ölümleri iyi bir cevaptır.Yaşamımızı yok etmeye soyunanlar bundan ne kadar ders alırlar orası ayrı bir sorun” dedi.
 
CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, Balıkesir Havran İlçesi’nde çıkan orman yangının söndürülmesi sırasında katılan helikopterlerin, 500 hektarlık orman alanının kül olmasına neden olan yangından sonra, madenin çökertme havuzundaki suyun kullanıldığını ve sonrasında yaşanılan Havran Çayı’ndaki balıkların ölmesi ile ilgili soru önergesi verdi.Balıkesir CHP Miletvekili Nedret Akova önergesinde Başbakan Erdoğan ’a şu soruları yöneltti:" Kazdağları ’nda çıkan yangının söndürülmesi esnasında bakır ve molibden madeninin çökertme havuzundaki su kullanılmış mıdır? Kullanıldıysa bu durumun yaratacağı zararlar ve sorumlular hususunda neler yapılacaktır? Havran Çayı’nda balık ölümlerinin arkasında maden işletmesinin zehirli sularının kullanılması bulunmakta mıdır? Balık ölümlerinin arkasında maden işletmesinin zehirli suyunun kullanımı bulunuyorsa, zararlar ve sorumlular hususunda neler yapılacaktır? Maden işletmelerinin oluşturdukları atık havuzlarını hangi kurum denetlemektedir? Denetlemeler sonucu atık havuz güvenliğini sağlayamayıp çevreye zarar veren maden işletmeleri tespit edilmiş midir? Çevreye zarar veren maden işletmeleri için ne gibi yasal prosedür izlenmiştir? Maden çıkarma faaliyetlerinin kısa dönemli karına karşın, uzun dönemde çevreye vereceği zararlara karşı ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?"
Paylaş