havadurum

Hal esnafı, yeni binasına kavuştu

1120

 Mart ayı içerisinde yangın felaketiyle karşı karşıya kalan Yaş Sebze ve Meyve Hal esnafı, Yeni Hal Binasına kavuştu. Yapımı Çanakkale Belediyesi tarafından sürdürülen Yeni Yaş Sebze ve Meyve Hali, açıldı. Dün düzenlenen açılış törenine, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Sebze ve Meyve komisyoncuları ve Tüccarlar Derneği Başkanı Ufuk Cankaya, CHP Çanakkale İl Başkanı İsmet Güneşhan, CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, CHP Kepez Belediye Başkan adayı Birol Arslan, askeri erkan, Kent Konseyi Başkanı Engin Kandemir, Belediye Başkan Yardımcıları, Belediye Personeli ve Yaş Sebze ve Meyve Hali esnafı katıldı. Açılış konuşmasını yapan Sebze ve Meyve komisyoncuları ve Tüccarlar Derneği Başkanı Ufuk Cankaya, eski halin çalışmaya elverişsiz olduğunu ve yangın tehlikesiyle karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Eski Halde çalışma koşullarının yetersiz olmasından dolayı esnafın kepenk açamadığını söyleyen Cankaya, bu durumun, esnafın çalışmalarını hal dışında yapmak zorunda bıraktığını belirtti. Cankaya, bu durumun hem esnafı hem de vatandaşı kötü etkilediğini söyledi. Cankaya’dan sonra söz alan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, 12-18 Aralık tarihlerinin Yerli Malı Haftası olması dolayısıyla açılışın 17 Aralık’a denk getirmeye çalıştıklarını söyledi. 

 
“Yeni dükkanlarımızda faaliyet göstermenin mutluluğunu yaşıyoruz”
Sebze ve Meyve komisyoncuları ve Tüccarlar Derneği Başkanı Ufuk Cankaya; “Çanakkale sebze ve meyve hali esnafı olarak, ne yazık ki koşulları yetersiz bir sebze halinde uzun yıllardır Çanakkale’ye hizmet vermeye çalışıyoruz. Koşulları çalışmaya elverişsiz olan eski halimizde birçok esnaf arkadaşımız ne yazık ki kepenk kaldıramıyordu. Bu yüzden de hal dışında faaliyetlerini yürütmek zorunda kalmışlardı. Bu durum kaçak ekonomiye doğurmuş ve Çanakkale halkı sebze meyve tüketimini kontrol edilemeyen fiyatları yüksekliği ile yapmaktaydı. Mart ayı içerisinde, benim dükkanımın da içinde olduğu 6 sergi, tamamen yandı. Büyük felaketi üzüntüyle yaşadık. Bu felaketten 9 ay sonra yeni dükkanlarımızda faaliyet göstermenin mutluluğunu yaşıyoruz. Belediye başkanımız Sayın Ülgür Gökhan yangın sonrası durumun ciddiyeti üzerine yeni ve modern halimizin bir an önce yapımı için çalışmaları başladı. Bugün kentimizin toptan gıda sorununa çözüm olacak halimizin açılışını yapmak üzere toplandık. Başta Belediye Başkanımız Sayın Ülgür Gökhan olmak üzere, Belediye Meclis üyelerimize ve tüm Çanakkale Belediyesi`ne kendim ve esnaf arkadaşlarım adına teşekkür ederim” dedi. 
 
“Biz kendi kendimizi korumazsak, kimse bizi korumaz”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “12-18 Aralık tarihleri Yerli Malı Haftası olması nedeniyle bu güne denk getirmeye çalıştık. Gerçekten yerli malı kavramı ve bizim ürünlerimizin tercih edilmesi çok önemli. Biz kendi kendimizi korumazsak, kimse bizi korumaz. Onun için bu konuda dikkat etmeliyiz. İthal ürünler yerine mümkün olduğunca yerli malı ürünler tüketmeliyiz. Ben bu anlamda Yerli Malı Haftasını çok önemsiyorum. Burada zamanında taşınamadığımız için yangın felaketi ile karşı karşıya kaldık. Carrefour boştu, esnafımızı oraya yerleştirdik geçici bir süre için. Burada da bir sıkıntımız oldu. Müteahhit ile ilgili biraz gecikme yaşandı. Zaten buradaki çalışmalar geciktiği için Eski Hal Binasında yangın ile karşı karşıya kaldık. İyisiyle kötüsüyle o günleri geçirdik. Bu hal binası yerinin tespitinde Ticaret Müdürlüğümüzle birlikte çalıştık. Bazı hal binalarının kapatılması söz konusu oldu. Bizim hal binamız bu haliyle varlığını devam ettirecektir” dedi. 
 
“Seçimleri kazandığım takdirde, Tarımsal Kalkınmaya önem vereceğimizi ifade ettim”
30 işyerinden 11 boş iş yerinin kooperatiflere ayrılacağını söyleyen Belediye Başkanı Gökhan; “Burada 30 işyerimiz var. Bir de idari binamız var. Şu an mevcut işyerlerinin 19’u sahipli. 11 işyeri de ocak ayı itibariyle ihaleye çıkacak. Biz bu arada 6 dükkanı, kooperatifleri ayıracağız ama talep gelmezse onları da esnafa vereceğiz. Ben her halükarda, mutlaka kooperatiflere yer ayrılmasını istiyorum. Çünkü önümüzdeki dönemde seçimleri kazandığım takdirde, Tarımsal Kalkınmaya önem vereceğimizi ifade ettim. Dolayısıyla üretimin çeşitliliği açısından bunu sağlamak zorundayız. İş yerlerimiz, bodrum, giriş kat ve üst kat şeklinde oluşuyor. Bu binanın arka tarafına da her birisi 36 buçuk metrekareden oluşan depolama alanı oluyor. Bir de soğuk hava deposunu kullanımı açmış bulunmaktayız. Gıda güvenliği için kaliteli, sağlıklı, denetim yapılabilen, uygun fiyatlı ürünlerin olacağı bir hal binasına sahibiz. Hal binamız, son teknolojik gelişmelere de sahip. Burada 6 zabıta memuru görev yapıyor, 6 büro personelimiz var, gece kantar için 3 personelimiz bulunuyor ve son olarak güvenlik ve temizlik görevlilerimiz var. Çanakkale’miz, son yasalara uygun, çağdaş, temiz ve düzenli bir hale kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor. Çanakkale’mize, esnafımıza, üreticimize hayırlı olmasını diliyorum. Artık Çanakkale’de üretilen ürünlerin kaçak şekilde dağıtımını değil, halden geçmek suretiyle denetlenmiş olarak tüketiciye ulaşması için arkadaşlarımız çaba gösteriyor. Şu an bulunduğumuz alan 10 bin 672 metrelik bir parsel alanına konuşlandı” dedi.
(Baykal Sağlam)
Paylaş