havadurum

Gürses, "Eğitimin her kademesine ücretsiz yemek verilsin"

316
Ekmek ve Gül Topluluğunun çağrısıyla başlatılan ve büyük rağbet gören "Okullarda Bir Öğün Ücretsiz Yemek" kampanyasıyla birlikte, yemek hakkı ve yoksul öğrencilerin yaşadıkları beslenme sorunu; her alanda konuşulmaya devam ediliyor. Kampanya kapsamında açılan stantlarla toplanan imzalar İl Milli Eğitim Müdürlüğü`ne teslim edildi. Kampanyanın Çanakkale ayağını ören; DİSK Emekli-Sen, Tüm Emekliler Sendikası, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği, Ekmek ve Gül Topluluğu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Kepez Özgür Kadın Dayanışma, Çanakkale Feminist Dayanışma, Çanakkale Kadın El Emeğini Değerlendirme Derneği, KESK`e bağlı Eğitim-Sen, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ve Büro Emekçileri Sendikası, İnsan Hakları Derneği Çanakkale Şubesi; Truva Atı önünde basın açıklamasında bulunarak, "Kaynakların ve imkanların en temel haklarımız için kullanılmasını talep ediyoruz" dedi. Burada konuşan Ekmek ve Gül Topluluğu`ndan Meltem Gürses, "Kampanyayı ülke genelinde ısrarla devam ettirmemizin sonucunda, Aralık ayında Milli Eğitim Bakanı ana sınıfına giden çocuklara ücretsiz okul yemeği verileceğini, taşımalı eğitimin uygulandığı okullarda da yemekten yararlanacak çocuk sayısının arttırılacağını açıkladı. Bütçe görüşmeleri sırasında red oyu kullananlar halkın bu talebe sahip çıkması karşısında geri adım atmak zorunda kaldılar. Ancak bu yetmez. Biz eğitimin bütün kademelerinde ayrımsız ve eşit olarak bütün çocuklara okul yemeğinin devlet tarafından sağlanmasını istiyoruz" sözlerine yer verdi. Basın açıklamasına ayrıca İl Genel Meclis Üyesi Av. Güneş Pehlivan, Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, CHP milletvekili aday adayı Metin Ümit Ural, CHP İl yönetimi ve çok sayıda vatandaş da katıldı.
 
"Bu ülkede çocuklar okula aç gidiyor"
Gürses, yetersiz beslenme nedeniyle milyonlarca çocuğun sağlık sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu belirterek, "Bu ülkede çocuklar okula aç gidiyor. Aileler çocuklarının beslenme çantasına bir kuru ekmekten başka bir şey koyamaz halde. Öğretmenler derslerde açlıktan bayılan, hastalanan çocuklar olduğunu anlatıyor! Uzmanlar yetersiz beslenme yüzünden milyonlarca çocuğun sağlık sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu bilimsel çalışmalarla ortaya seriyor" dedi.
 
"Çocukların talebini, halkın geniş kesimleri sahiplendi"
Gürses, "Okullarda bir öğün ücretsiz yemek" kampanyasının TBMM gündemine soru önergeleri ve kanun teklifiyle getirildiğini hatırlatarak, "Çocukların sağlığından önemli Aylardır ülkenin dört bir yanında "Okullarda 1 öğün ücretsiz, sağlıklı yemek her çocuğun hakkıdır" diyerek sokak sokak, okul okul bir kampanya yürütüyoruz. Binlerce imza topladık, eylemler etkinlikler yaptık. Okullarda öğrencilere devlet eliyle sağlıklı yemek verilmesi talebi halkın geniş kesimleri tarafından sahiplenildi. Konuyu gündem etmeyen gazete, televizyon kalmadı. Muhalefet milletvekilleri soru önergeleriyle, kanun teklifleriyle talebimizi mecliste gündeme getirdi. Ve bu önergeler AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Soruyoruz; çocukların açlığından daha önemli ne olabilir? Soruyoruz; devlet çocukların sağlığını güvence altına almayacak da ne yapacak?" diye sordu.
 
"Eğitimin bütün kademelerinde ayrımsız yemek verilmesini istiyoruz"
"Pek çok kentte belediyelerin genel meclislerinde gündeme getirildi talebimiz. Türkiye Büyük Millet Meclisinde, vergilerimizle oluşturulan bütçenin kime nasıl dağıtılacağının konuşulduğu Plan ve Bütçe Komisyonunda talebimizi dile getiren muhalefet vekillerine "Abartıyorsunuz, aç çocuk yok" diyebildi AKP`li ve MHP`li vekiller" sözlerine yer veren Gürses, "Kampanyayı ülke genelinde ısrarla devam ettirmemizin sonucunda, Aralık ayında Milli Eğitim Bakanı ana sınıfına giden çocuklara ücretsiz okul yemeği verileceğini, taşımalı eğitimin uygulandığı okullarda da yemekten yararlanacak çocuk sayısının arttırılacağını açıkladı. Bütçe görüşmeleri sırasında red oyu kullananlar halkın bu talebe sahip çıkması karşısında geri adım atmak zorunda kaldılar. Ancak bu yetmez. Biz eğitimin bütün kademelerinde ayrımsız ve eşit olarak bütün çocuklara okul yemeğinin devlet tarafından sağlanmasını istiyoruz" dedi.
 
"Çocukların sağlığı tamamen ailelerin sırtına bırakılıyor"
Gürses, beslenmenin bir hak olduğunu hatırlatarak, "Yine bu konuda en çok karşımıza çıkan söylemlerden birisi olan "İhtiyaç sahibi çocuklara verilmesi" yaklaşımını kabul etmiyoruz. Okul yemeği ihtiyaç sahipliği üzerinden değil bir hak olarak çocuklara sağlanmalıdır. Asgari ücretin açlık sınırının çok altında kaldığı, kiraların fahiş düzeye ulaştığı, en temel tüketim maddelerine, elektriğe, doğalgaza gün aşırı zam geldiği ülkede çocukların sağlığı, gelişimi, eğitime katılımı devlet tarafından tamamen ailelerin sırtına bırakılmış durumda." Sözlerine yer verdi.
 
"Biliyoruz ki çocuklar için kaynak da var imkan da"
Gürses çocukların sağlıklarından devletin doğrudan sorumlu olduğunu belirterek, "Çocukların eğitimden kopmaması, sağlıkları için okullarda ayrım yapılmadan her çocuğa bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilmesi şart. Ve biliyoruz ki çocuklar için kaynak da var imkan da! Bizim alın terimizle, vergilerimizle oluşturulan bütçenin zenginleri daha zengin etmek için değil, savaş için, holdingleri kurtarmak için, birilerinin bekasını sağlama almak için değil insanca bir yaşamı, güzel bir geleceği hak eden milyonlarca çocuk için kullanılmasını istiyoruz. Kaynakların ve imkanların en temel haklarımız için kullanılmasını talep ediyoruz" diye konuştu. 
 
"Meclis`e çağrımızdır, gereğini yapın"
Tüm halka, emek ve demokrasi güçlerine, kadınlara, gençlere de çağrıda bulunan Gürses, "Hatırlatıyoruz, hiçbir hak, çocukların geleceğini ilgilendiren hiçbir konu seçimlere havale edilemez. Anayasal güvence altında hakların gereğinin yerine getirilmesi seçim vaadi yapılamaz. Aylardır okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek hakkı için mücadele eden, yüzbinlerce imza toplayan, toplamaya devam eden, bu hakkın gereği yerine getirilene kadar da mücadele etmeye devam edecek olan bizler bir kere daha söylüyoruz. Milyonlarca çocuğun geleceği için Meclis`e çağrımızdır, gereğini yapın, okullarda çocuklara ücretsiz ve sağlıklı yemek için gerekli düzenlemeyi yapın. Haklarımızı birlikte kazanacağız, bu talebi hep birlikte yükseltmeye devam edelim, mücadeleyi büyütelim" dedi.
(Damla Yeltekin)
Paylaş