Günlerini farklı organizasyonlar ile kutladılar

Çanakkale’de hizmet veren engelli derneklerinin, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde birlikte hareket edememeleri dikkat çekti. Her yıl olduğu gibi bu yılda engelli derneklerinin kendi içinde birleşememeleri bir toplumsal zaafımızı bir kez daha gözler önüne serdi.

545
Türkiye Görme Engelliler Derneği Çanakkale Şube Başkanı İbrahim Batdal ile beraberindeki engelliler, 09.30 sıralarında Cumhuriyet Meydanı’nda çelenk sunma töreni düzenlerken, Türkiye Sakatlar Derneği Çanakkale Şube Başkanı Ümit Burunlular ile beraberindeki engelli dernekleri de saat 9.00 da Cumhuriyet Meydanı’nda ayrı bir çelenk sunma töreni gerçekleştirdi. Her iki grupta yer alan engelliler, Vali Güngör Azim Tuna ile Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’a ayrı ayrı saatlerde ziyaret gerçekleştirdi.
 
 
Cumhuriyet Meydanı’nda iki tören
3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Cumhuriyet Meydanı iki ayrı törene ev sahipliği yaptı. İlk olarak sabah 9.00 sıralarında Türkiye Sakatlar Derneği Çanakkale Şube Başkanı Ümit Burunlular ve bazı engelli derneklerinin temsilcileri Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve çok sayıda davetlinin katıldığı tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Günün anlam ve önemine ilişkin yapılan konuşmanın ardından tören sona erdi.
 
 
Batdal’dan sitem dolu sözler
Türkiye Görme Engelliler Derneği Çanakkale Şube Başkanı İbrahim Batdal ile beraberindeki engellilerin bir araya geldiği Çanakkale Birleşik Engelli Dernekleri de Cumhuriyet Meydanı’nda ayrı bir tören organize etti. Çanakkale Birleşik Engelli Dernekleri çelenginin Atatürk Anıtı’na sunulduğu tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Törende bir konuşma yapan Türkiye Görme Engelliler Derneği Çanakkale Şube Başkanı İbrahim Batdal, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde bir araya gelemedikleri için bazı engelli derneklerinin temsilcilerine sitem dolu sözler sarf etti. Kentte hizmet veren engelli dernekleri olarak 3 Aralık da bile birleşemediklerine dikkat çeken Batdal; “Kendi günlerinde ve kendi amaçlarında dahi birleşememiş bir topluluğu yönetmek, onların istediklerini yapmamak gayet normaldir. Kimseyi suçlamamak lazım. Gerek Türkiye Körler Federasyonu gerekse Engelliler Federasyonu olarak tüm yurtta 09.30 tören yaptık. İsterdik ki, ilimizdeki engelli derneklerin çok olduğu ilimizde bütün engelli derneklerini burada görmek isterdik. Ama maalesef günlerimizde dahi birleşemiyoruz. Ama artık bazı konuları kamuoyuna açık bir şekilde konuşacağız. Bundan sonra her şeyi net olarak söyleyeceğiz” dedi.
 
“Artık sapla samanın ayrılma zamanı geldi”
“Özellikle ilimizde artık sapla samanın ayrılma zamanı geldi” diyen Batdal; “ meydanlar da çok sesi olan, ben tüm engellileri temsil ediyorum deyip piyasada yalan söyleyerek kendisine yer edinen insanların artık afişe edilme zamanı geldi. Çünkü, bunlar bu zamana kadar bizlere zarar veriyordu, bundan sonra kendilerine zarar verecekler. Bizle aynı kaderi yaşayanların yalancı konumuna düşmesini istemediğimiz için bazı şeyleri paylaşmıyorduk. Ama bugünden itibaren bazı şeyleri paylaşacağız” şeklinde konuştu.
 
 
Engellilerden Vali Tuna’ya ziyaret
Çanakkale’de bulunan engelli dernekleri Vali Güngör Azim Tuna ile bir araya geldi. Vali Tuna’yı ilk olarak Türkiye Sakatlar Derneği Çanakkale Şube Başkanı Ümit Burunlular ile beraberindeki engelli dernekleri ziyaret etti. Ziyarette konuşan Burunlular, Gelibolu ilçesindeki engellilerin de yer alacağı ve engellilerin tek bir çatı altında toplanabilmesi için bir yer tahsisi edilip kompleks yapılmasını istedi. Vali Tuna da engellilerin sorunlarını çözmek amacıyla ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini ve engellilerin tek bir çatı altında toplanabileceği bir mekanın yaratılması için girişimlerde bulunacaklarını ifade etti. Ziyaretin ardından Türkiye Görme Engelliler Derneği Çanakkale Şube Başkanı İbrahim Batdal ile yanında yer alan engelliler de Vali Tuna’yı ziyaret etti.
 
Tuna; “Engellileri tek çatı altında toplamayı düşünüyoruz”
Bütün engellilerin bir çatı altında olacağı ve engelli derneklerinin sosyal aktiviteleri birlikte yapabileceği bir mekan yapmayı düşündüklerini belirten Vali Güngör Azim Tuna; “2012 yılı içerisinde engelli kardeşlerimize yönelik farkındalığı arttırmak için bazı faaliyetlerimiz oldu. Gönül isterdi ki daha fazla olsun. Bütün engellilerin bir çatı altında olacağı ve engelli derneklerinin sosyal aktiviteleri birlikte yapabileceği bir mekan yapmayı düşünüyoruz. Şu anda onun yerini tasarlıyoruz. Böyle bir proje yaparsak son derece faydalı olur diye düşünüyoruz. Çanakkale’yi engellilerin en mutlu yaşadığı şehirlerden birisi haline getirmek için önemli bir proje yapabiliriz” dedi.
 
Batdal; “Bir araya gelemediğimiz için üzüntülüyüz”
Birliktelikten güç doğacağını kaydeden Türkiye Görme Engelliler Derneği Çanakkale Şube Başkanı İbrahim Batdal, ancak 3 Aralık tarihinde bile bir araya gelemediklerini dile getirerek şu şekilde konuştu: “Bugün buraya tüm engellilerle gelmeyi arzuluyorduk. Biz tek çatı altında birlikte hareket etmek için bir takım girişimlerde bulunduk. Buradaki arkadaşlarımızda bu birleşime onay verdi. Ancak, diğer arkadaşlarımız bunu bir türlü kabul etmediler. Birliktelikten güç doğar diyoruz. Ancak günümüzde bile birlikte hareket edemiyoruz. Bundan dolayı üzüntülüyüz. Ama gerek Valilik makamınca gerekse yerel yönetimce artık iş yapan engelli derneği ile iş yapmayanlar yani sadece laf üretenler, önemli günlerde ortaya çıkıp ve hizmet binalarını dahi açmayanların ayrılması gerektiğini düşünüyoruz. Biz bir şey talep etmeye gelmedik. Bizden istediğiniz bir şey var mı diye sormaya geldik.” Batdal, Gelibolu Yarımadası’nın tüm engelliler tarafından rahat bir şekilde gezilebileceği bir proje hazırladıklarını ve projeyi en kısa zamanda Valilik makamına sunacaklarını da dile getirdi.
 
 
Engelliler’den Başkan Gökhan’a ziyaret
3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Türkiye Sakatlar Derneği Çanakkale Şubesi, Türkiye Altı Nokta Körler Derneği Çanakkale Şubesi, Çanakkale İşitme Engelliler Spor Kulübü ve Zihinsel Engelliler Derneği’nden oluşan birinci grup Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ı ziyaret etti.
Ziyarette Başkan Gökhan engellilerin toplumun bir parçası olduğunu ve onların daha fazla sosyal hayata entegre olmasını önemsediklerini ve bu amaçla yerel yönetim olarak altyapı ve üst yapı dışında, engellilerin hayatlarını kolaylaştırmak için proje geliştirmeye devam edeceklerini ve lojistik olarak desteklerini her zaman sürdüreceklerini söyledi.
 
Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleşen ziyarette konuşma yapan Başkan Gökhan kamuoyunda son yıllarda engelliler ile ilgili bilinç oluşturulduğunu ifade ederek, anlayışın değiştiğini devletin ve yerel yönetimlerin yatırımlar yaptığını belirterek yeni çıkarılacak olan Özürlüler Kanunu`nun başta adı olmak üzere pek çok maddesinde değişikliğe gitmek için çalışma başlatıldığını da söyledi. Gökhan Çanakkale’de yol ve kaldırımlarda yapılan düzenlemelerin engelli vatandaşlara kolaylık sağladığını, ama binaların engelliler için dizayn edilmemiş olmasının halen bir eksiklik olduğunu kaydetti. Gökhan yeni yapılacak belediye hizmet binasında engelli vatandaşların tüm birimlere kolay ulaşmasının sağlanacağını belirterek, Engelli ve Rehabilitasyon Binası’nın ise en kısa sürede tamamlanacağını ve Milli Eğitim’e devredileceğini ve tüm engellilerin ihtiyaçlarını giderebilecekleri çalışmaların bu binada gerçekleşeceğini, bunun yanında önümüzdeki süreçte GMKA’dan destek alığı atölyeler açılabileceğini de söyledi.
 
Ziyarette konuşan AKP Meclis Üyesi Ümit Burunlular ise Başkan Gökhan’ın kentte engellilere gösterdiği hassasiyete teşekkür ederek, belediyenin engelli aracı ile engelli vatandaşlara verdiği destekten dolayı engelliler adına teşekkür etti. Burunlular engellilere aynı hassasiyetin halk ve özellikle esnaf tarafından da gösterilmesi gerektiğini söyledi.
 
Av.Zeki Tezer ziyarette engellilerin tek dernekte birleşmesinin önemine değinerek, suistimallerin bu şekilde önleneceğini ve Çanakkale’deki engellilerin özellikle spor alanında ili daha iyi temsil edebileceklerini kaydederek,Valilik ve belediyeden bu konuda müdahale beklediklerini söyledi. Tezer Belediye Başkanı Gökhan’a özel günlerde verilen sözlerin genelde unutulduğunu, ama belediyenin ulaşım, yollar ve araç konusunda verdiği tüm sözleri tuttuğunu söyledi.
 
Gökhan’dan Engelliler Günü mesajı
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.
Gökhan mesajında şu ifadelere yer verdi: “3 Aralık Dünya Engelliler Günü, engelli bireylerin topluma kazandırılması ve onların haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanması amacıyla ilan edilmiştir. Nüfusumuzun önemli bir bölümünü oluşturan engelli bireylerimizin bu durumu, doğuştan veya sonradan meydana gelebilecek çeşitli nedenlerden kaynaklanan bireysel bir sorun olarak kabul edilse de, bu vatandaşlarımızın normal bir hayat sürebilmesi ailenin, çevrenin desteği, toplumun duyarlılığı ve kurumların sağlayacağı hizmetler ile gerçekleştirilebilir. Engellilerimizin ve ailelerinin rahat ve huzur içinde yaşamlarını sürdürebilmeleri, insan onuruna yakışır bir yaşama kavuşabilmeleri, halen yaşanmakta olan tüm sorunların en kısa sürede çözüme ulaştırılabilmesi için özürlülere yönelik hedeflerimize yaptığımız alt ve üst yatırımlarla devam etmekteyiz. Kent yaşamını engelli hemşehrilerimizle birlikte huzurlu ve paylaşarak yaşamak dileklerimle, tüm engelli kardeşlerimin 03 Aralık Dünya Engelliler Gününü kutluyor, kendilerine ve fedakar ailelerine sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”
Paylaş