Güneş "Türk Tabipler Birliği'ne yetkileri iade edin!"

467
Tabip Odası, Türk Tabipleri Birliği İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Kolu, İşyeri Hekimleri Derneği, iş yeri hekimlerinin yaşadıkları sorunlara dair ortak açıklamada bulundu. Sağlık emekçileri adına konuşan Tabip Odası Başkanı Dr. Ayşe Güneş, "İşçi sağlığı hizmetinin kamusallığını da göz önünde bulunduracak gerekli düzenlemeleri hayata geçirin, meslek örgütümüz Türk Tabipleri Birliği`nin elinden aldığınız yetkileri iade edin, böylece sorunlarımızın çözümü noktasında bir başlangıç yapabilirsiniz. Böyle bir başlangıç biz işyeri hekimlerinin, iş güvenliği uzmanlarının, işyeri hemşirelerinin ve doğal olarak işçilerin yararına olacaktır" dedi.
"Yıldık, yorulduk"
Dr. Güneş, 340 bin iş yerinde 14 bine yakın iş yeri hekiminin olduğunu ifade ederek, "Sorunlarımızı anlatmaktan yorulduk, artık çözüm istiyoruz. İşyeri hekimlerinin ücretleri tarihimizin en düşük seviyesine geriledi. Çalışma şartlarımız olağanüstü ağırlaştı ve iş güvencemiz ortadan kalktı. Maaşlarımız düzenli ödenmiyor. SGK primlerimiz OSGB (Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri) şirketleri tarafından eksik yatırılarak geleceğimiz gasp ediliyor. Kullandığımız araç ve akaryakıt harcamaları ile bilgisayar ve internet gibi giderleri kendimiz ödemek zorunda kalıyoruz. İzin hakkımızın kısıtlandığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yerinde ve etkili denetimlerin yapılmadığı, ama en önemlisi de mesleki bağımsızlığımızın her geçen gün erozyona uğratıldığı bir ortamda çalışmaktan yıldık, yorulduk" diye belirtti.
 
"Alanı piyasalaştıran patronlar ve onların temsilcisi siyasi iktidardır"
Başkan Güneş sözlerini şu şekilde sürdürdü, "İşyeri hekimliği uzmanlığının şartlarını ve gelecek perspektiflerini konuşmak yerine yoksulluk sınırını zorlayan ücretlerimizi, emeklilikte bile çalışmak zorunda bırakılmamızı, bir işyerinden diğerine, hatta bir ilden diğerine işimize yetişmek için uğraşmamızı, yolda geçirdiğimiz süreleri çalışmadan saymayan bir kâr anlayışını, kiralanan diplomalarla emeğimizin çalınmasını konuşmak zorunda kalıyoruz. Bunun nedeni işçi sağlığını basit bir maliyet unsuru olarak gören ve alanı piyasalaştıran patronlar ve onların temsilcisi siyasi iktidardır."
"Meslek hastalıkları umurlarında bile değil"
Güneş, iş cinayetlerine ve iş yeri hekimliğine dair ise, "15 Eylül 2022 tarihinde -ki medyadan öğreniyoruz- Ankara Ticaret Odası`na bağlı OSGB patronları ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`nın OSGB`lerin geleceğini konuşacakları toplantının duyurusunda şahit olduk. Bu toplantıya Türk Tabipleri Birliği İşyeri Hekimleri Derneği başta olmak üzere meslek örgütleri ve sendikalar davet bile edilmediler. Toplantıda işçi sağlığı ve iş güvenliği alanının başka meselesi yokmuş gibi en büyük sorun olarak işyeri hekimlerinin ücretlerini ve çalışan işçi sayısına göre hesaplanan çalışma sürelerinin uzunluğunu görmüşler. Her yıl iş cinayetlerine kurban verdiğimiz binlerce "can" ve onların aileleri; bir türlü tanınmayan, görülemeyen meslek hastalıkları umurlarında bile değil. Oysa ülkemiz, ölümlü iş kazalarında Avrupa`da birinci sırada yer almaktadır. Meslek hastalıklarını teşhis edemiyoruz. Çünkü etmek istemiyoruz" sözlerine yer verdi.
 
Dr. Güneş sağlık emekçilerinin taleplerini ise şu şekilde sıraladı, "Ücretlerimizi düşürmeyi, işçiye ve iş ortamını düzeltmeye ayırdığımız ve zaten yetersiz olan süreyi kısaltmayı aklınızdan dahi geçirmeyin. Tam aksine hizmet sürelerimizi arttırın, mesleki bağımsızlığımızın, iş güvencemizin, özlük haklarımızın, çalışma koşullarımızın önündeki en büyük engel olan, kaderimizi patronların insafına terk eden politikaların değişmesi için meslek örgütümüz ile görüşerek, işçi sağlığı hizmetinin kamusallığını da göz önünde bulunduracak gerekli düzenlemeleri hayata geçirin, meslek örgütümüz Türk Tabipleri Birliği`nin elinden aldığınız yetkileri iade edin, böylece sorunlarımızın çözümü noktasında bir başlangıç yapabilirsiniz. Böyle bir başlangıç biz işyeri hekimlerinin, iş güvenliği uzmanlarının, işyeri hemşirelerinin ve doğal olarak işçilerin yararına olacaktır."
(Damla Yeltekin)
Paylaş