havadurum

"Gündemimize 'GREV' kararını aldık"

1007
Çanakkale Kentsel Hizmetler A.Ş ve Çanakkale Hizmet Grupları A.Ş. ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu`na (DİSK)`e bağlı Genel İş sendikası arasında yapılan 2022 yılı Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinden sonuç alınamıyor. Yapılan arabulucu görüşmeleri de sonuçsuz kalırken, Çanakkale Belediyesince yapılan ücret teklifi işçilerin onayına sunuldu. DİSK Genel İş Şube Başkanı Metin Ceylan, belediye ile yapılan son görüşmenin arından Belediye Çalışanları Sosyal Tesisleri`nde 700 işçiyi ilgilendiren ücret teklifini işçilerin onayına sundu. İşçiler belediye tarafından yapılan 5 bin 80 lira aylık ücret ve diğer iyileştirme teklifine hep bir ağızdan `hayır` yanıtını verdi. Ceylan, "Bu durumda uyuşmazlık tutanağı gelir gelmez, gündemimize grev kararını alacağız" dedi. İşçiler kararı alkışlarla karşıladı. 
"Belediyenin çağrısı üzerine tekrar bir görüşme yaptık"
Ceylan işçilere yaptığı bilgilendirme toplantısında; "Belediyenin çağrısı üzerine tekrar bir görüşme yaptık. Sonuç değil ama bize teklif edilen tutarları sizlerle paylaşacağım. Söz-karar işçi meclisinin olacak, kararı burada hep birlikte vereceğiz. Arkadaşlar, Kentsel Hizmetlerin tarafımıza teklifi; 2021 yılı üzerine yevmiyelere 50 kuruş kıdem zammı ve 47 lira, yani yüzde 40 oranında yevmiye zammı, 15 lira olan yemek ücretlerinin fiili çalışmaya göre 30 lira olacak. Sosyal haklarımız aynı kalıyor, eğitime yüzde 10 zam yapıyorlar, vardiya primi 5 liradan 6 liraya, gece çalışması yine eskisinde olduğu gibi yüzde 25 zamlı olacak. Çocuk yardımı birebir memur arkadaşlar ve kadrolu işçi arkadaşlarla alındığı şekliyle veriyorlar. 0-6 yaş 114 lira, 6 yaş üstü 57 TL olarak belirlendi. Buna göre en düşük işçi maaşı, bizim talebimiz 5 bin 200 liraydı, onların teklifi çocuk yardımı hariç 5 bin70-5 bin 80 liraya geliyor. İkramiye teklifleri de biliyorsunuz 30 yevmiyeydi, 35 yevmiye teklifleri var. Bu da üç parçada ödenecek" dedi. 
"Siz ne diyorsunuz?" sorusuna işçilerden "Hayır!" yanıtı
"Bu teklif kabul edilen bir teklif değil, bize iletilen bir teklif. Siz ne karar verirseniz ben sonuna kadar arkasındayım. Eğer onay verirseniz imzalayacağız. Siz ne diyorsunuz?" sorusuna işçiler ise "Hayır!" yanıtını verdi. 
 
"Genel Merkezimizi arayarak grev kararı alacağız"
Ceylan konuşmasının sonunda; "Söz karar işçi meclisinindir, sonuna kadar devam ediyoruz. Bu sundukları son teklifti, ben de size iletmiş oldum ve karar alındı. Arabuluculuk uyuşmazlık tutanağı geldiğinde tekrar bir araya geleceğiz. Genel Merkezimizi arayarak grev kararı alacağız" dedi. 
(Eren Aşnaz - Seçkin Sağlam)
Paylaş