Gümrükleme, ithalat ve ihracat yapan tüm ülkelerin resmi işlemlerini düzenleme sistemidir. Her ülkenin bir gümrük bölgesi bulunur. Bu bölgelere giren ya da çıkan malların belli bir düzenlemeye tabi tutulduğu sitemin adına, gümrükleme denir. Süreç, ülkeye giren ya da çıkan mal ve hizmetleri kapsar. Bunların yasal olarak denetlenmesini ve vergilendirilmesini sağlar.
Gümrükleme işlemleri, ülkeler arasındaki ticaretin gelişmesi ve düzenlenmesi anlamında çok önemlidir. Bu işlemler Gümrük İdaresi tarafından gerçekleştirilir. İhracat veya ithalat yapan şirket ya da kişiler, tüm gerekli belgeleri, mal ve hizmetleriyle birlikte buraya bildirmek zorundadır. İdare, bu dosyaları inceleyerek, ilgili tüm masrafları hesaplar. Ödemeler yapıldıktan sonra ise, mal ve hizmetlerin geçişi sağlanır.
Hem ihracat hem de ithalat işlemleri sırasında, kişi ya da şirketlerden bazı belgeler istenir. İhtiyacınız olan belgeleri aşağıdaki gibi listelemek mümkün:
Gümrükleme hizmetlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
Tüm bunlara ek olarak, ilgili diğer tüm detaylar da hizmet dahilinde değerlendirilir.
Süreçler ise değişebilmektedir. Bu alandaki yetkili kurumların iş yükü, gönderinin türü ve miktarı gibi birçok etken, sürenin beklenenden daha uzun sürmesini sağlayabilir. Fakat tüm bunlara rağmen, normal bir işlemde, ortalama süre, birkaç saatken, karmaşık bir gümrükleme işleminde ise bu süreç, günler hatta bazen haftalarca sürebilmektedir.
İşlemler, kişi ya da kurumlara, şirketlere, bazı yükümlülükleri beraberinde getirir. Bunların en başında doğru ve eksiksiz beyanname sunabilme gelmektedir. Yetkili kurumlara, gerekli belgeleri teslim etme, istenilen belgelerin de eksiksiz dosyalanması çok önemlidir. Aksi halde, yasal yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde, cezai yaptırımlar uygulanabilir.
Uluslararası ticari işlemler yapılırken; gümrük vergisi, ithalat vergisi, katma değer vergisi, alınır. Bunlar; malın değeri, türü ve miktarına göre hesaplanır. İşlemin tamamlanabilmesi için, vergilerin ödenmesi zaruridir.
Ülkelerin mal ve hizmetleri, ithalat ve ihracat geçişleri sırasında belli bir ücretlendirme sistemine tâbi tutulur. Bu ücretlendirme, uluslararası taşıma ücreti ve sigorta bedeli olarak tanımlanır. Her eşya ya da ürün için, bu gümrükleme ücretleri farklılık gösterir. Her ülkenin, vergilendirme uygulamaları farklıdır. Ticareti yapılan her ürün için, bir ücretlendirme uygulanması vardır. Kozmetik, gıda, kitap gibi ürünlerde, bu fiyatlandırma belli oranlar üzerinden gerçekleşirken, tıp kapsamındaki bazı ürünlerde çeşitli vergi muafiyeti uygulanabilir. Ama bunun için gönderilen ürünlerin, Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanması gerekmektedir.
İşlemler dahilinde, özellikle sağlık ve güvenlik açısından riskli olan mal ve hizmetler için, ek izinler talep edilebilir. Örneğin; ilaç, gıda takviyeleri, kimyasallar, tıbbi cihazlar gibi ürünler bu kapsamda değerlendirilmektedir. Yetkili kurumlar tarafından incelenen mal ve hizmetler için, gerekirse, sağlık veya diğer ilgili kuruluşlardan da onay istenebilir.
Sorumlulukların, doğru ve adil yapılabilmesi için, kişi ya da şirketlerden bazı belgeleri imzalamaları istenir. Bunlar; ticari beyannameler, nakliye belgeleri ve faturalardır. Belgeler, imzalandıktan sonra, yetkili kurumlara sunularak, ticari işlemlerin gerçekleşmesi sağlanır. Tüm lojistik alanında olduğu gibi gümrükleme hizmeti konusunda da 7-24 destek alabileceğiniz Sertrans ile güvenle yol alabilirsiniz.
(HABER MERKEZİ)