Güler misin, ağlar mısın?

Çanakkale`de geçtiğimiz ay sonunda Ayvacık`ın Babadere köyü mevkiindeki termik santral yatırımı ile gündeme gelen Nurol şirketinin, daha sonradan vazgeçtiği ÇED dosyası başvurusunda yaptığı hata dikkatlerden kaçmadı. “Güler misin, ağlar mısın?” tadındaki hata, enerji yatırımcılarının Çanakkale`ye verdiği değeri de sorgulattı.

1212
Çanakkale`nin en verimli topraklarına sahip alanlarından biri olan, tarihsel ve doğal değerleri ile büyük bir öneme sahip Ayvacık`ta kurulması planlanan ve geçtiğimiz haftalarda bu yatırımından vazgeçtiği iddia edilen Nurol Enerji, son dönemde kent gündemini oldukça meşgul etti. Ayvacık`ın Babadere mevkiinde yapmayı planladığı "Babadere Elektrik Santrali, Derin Deniz Deşarjı, Kül Depolama Sahası ve Limanı" projesi ile kent siyasetinden sivil toplum kuruluşlarına kadar geniş bir yelpazede tepki çeken söz konusu şirket, bu kez farklı bir ayrıntı ile gündem geldi. Ayvacık`ın Babadere Mevkii sınırları içerisinde bulunan, toplam gücü bin 634 megawat olan, Nurol Enerji Üretim ve Pazarlama A.Ş. tarafından gerçekleştirilecek tesisin, "Babadere Elektrik Santrali, Derin deniz Deşarjı, Kül Depolama Sahası ve Limanı" projesi ile yapılması düşünülüyordu. Ancak şirketin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`na teslim ettiği ÇED Başvuru dosyasındaki ayrıntıyı görenler “bu kadar da olmaz” dediler.
 
Kaz Dağları, Kaçkar Dağları oldu!
Nurol Enerji Üretim ve Pazarlama A.Ş tarafından hazırlanan ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`na teslim edilen "Babadere Elektrik Santrali, Derin Deniz Deşarjı, Kül Depolama Sahası ve Limanı" projesi ÇED Başvuru dosyasında Kazdağları Milli Parkı için gösterilen alana Kaçkar Dağları Milli Parkı yazılması dikkat çekti. Dünyaca ünlü, çevre mücadalesinde Çanakkale`nin simgesi haline gelen Kazdağları`nın isminin yanlış yazılması “trajik” olarak değerlendirilirken, konuyla ilgili de tepkiler gündeme geldi.
 
“İşte Çanakkale`ye verdikleri değer”
Nurol Enerji Üretim ve Pazarlama A.Ş`nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı`na teslim teslim ettiği "Babadere Elektrik Santrali, Derin Deniz Deşarjı, Kül Depolama Sahası ve Limanı" projesi ÇED Başvuru dosyasındaki ayrıntı dikkatlerden kaçmazken, “İşte termikçinin bize ve yöremize verdiği değer” yorumu yapıldı. Yatırımda bulundukları bölgeyi ve özelliklerini bilmedikleri ortaya çıkan şirkete yönelik tepkiler daha da arttı.
 
Basit bir yanlışlık mı?
Söz konusu şirketin, ÇED başvuru dosyasında yaptığı Kaz Dağları-Kaçkar Dağları karışıklığı üzerine yapılan eleştiri ve gösterilen tepkilerde bunun, basit bir yanlış olarak değerlendirilmemesi gerektiği ifade edildi. Çanakkale`deki çevre platformların yöneticileri, “Söz konusu yanlışlığı, `basit bir yazım hatası`ndan öte değerlendirmemiz gerekir. Gözünü sermaye ve kar hırsı bürüyen yatırımcılar için bir dağın isminin Kaz Dağları ya da Kaçkar Dağları olmasının çok büyük bir önemi yoktur. Orada yaşayan canlıların, endemik türlerin ve oradan direkt ya da dolaylı olarak beslenen insanların da çok büyük bir önemi yoktur. Defalarca söylediğimiz gibi burada asıl amaç, daha çok kar, daha fazla sermaye hırsıdır. Bunu, bu yanlışlık bir kez daha açığa çıkarmıştır. Bizim söylediklerimizi, doğamıza ve bu doğada yaşayan tüm canlıların geleceğine yönelik olarak ortaya çıkan endişelerimizi de kanıtlamıştır” dediler.
Paylaş