"Grev hakkımızı kullanıp, karakışı işçi baharına çevireceğiz"

483
Çanakkale Kentsel Hizmetler A.Ş ve Çanakkale Hizmet Grupları A.Ş. ile DİSK Genel İş arasında 2022 yılı işçi ücretleri için anlaşma sağlanamadı. 4 ay öncesinden başlayan görüşmeler sonuçsuz kalırken, 23.02.2022 tarihinde arabulucu nezdinde yapılan görüşmelerden de sonuç çıkmadı. Belediye işçileri talepleri doğrultusunda TİS imzalarının biran önce atılması için Adalet Parkı`nda bir araya geldiler. DİSK Genel İş sendikası çağrısı ile işçilerin yoğun katlım gösterdiği açıklamaya siyasi parti, dernek ve STK temsilcileri de destek verdiler. Genel İş Şube Başkanı Ceylan yaptığı açıklamada, sendika olarak insanca yaşayacak bir ücret talep etme haklarını sonuna kadar kullandıklarını belirterek; "Toplu Sözleşme görüşmelerinde tarafımıza yaklaşık dört ay sonra teklif edilen tutarlar içinde bulunduğumuz ağır ekonomik koşullar ile uyuşmamakta, hayatın, yaşamanın bu denli pahalı olduğu bu günlerde emeğin ucuzlatılmak istenmesi ne yazık ki Sosyal Belediyecilik söylemi ile bağdaşmamaktadır" dedi. Gıda enflasyonunun % 100`leri aştığı bu günlerde yapılan tekliflerin kabul edilebilir olmadığını belirten Ceylan, "DİSK` e bağlı sendikaların büyük mücadeleler verdiği, emekçinin kazanımı olan gelirlerin asgari ücrete kadar olan tutarının vergi istisnası olarak bizlere iadesini zam olarak göstermek mantık dışıdır" ifadelerini kullandı. Yaklaşık dört ay önce sundukları tekliflerin kabul edilmesini talep eden Ceylan, "23.02.2022 tarihinde Arabulucu nezdinde yaptığımız görüşmede de sonuç alınamamıştır. Uyuşmazlık tutanağının tarafımıza tebliğinden itibaren grev hakkımızı kullanıp mücadelemizi büyüterek, karakışı işçi baharına çevireceğiz" dedi. 
"Lütuf değil hakkımız olanı istiyoruz"
Ceylan açıklamasında; "Bizler Çanakkale Belediyesinde çalışan emekçileriz. Gece gündüz demeden Kentimize en iyi hizmeti verebilmek adına sabahın ilk ışıklarında ekmeğini kazanmak ve Çanakkale` ye hizmet için yola düşmüş emekçileriz. Gecesini gündüzüne katarak salgına rağmen Çanakkale halkına en iyi hizmeti verebilmek için çalışan emekçiler olarak Çanakkale Belediyesinden talebimiz geçinebileceğimiz, insanca yaşayabileceğimiz ücretlerdir. Bizler lütuf değil hakkımız olanı istiyoruz. İşçiler, emekçiler salgınla birlikte daha da derinleşen ekonomik krizin altında geçim derdine, yaşamak derdine düşmüşken istediğimiz en son şey oyalanmaktır. Temennimiz içinde bulunduğumuz ekonomik krizin faturasının işçiye ödetilmeye çalışılması değil, yaklaşık dört aydır devam eden Toplu İş Sözleşmelerimizin bir an önce istediğimiz gibi sonuçlanması ve zor durumda olan emekçilerin hak ettiği ücretlere bir an önce kavuşmasıdır" dedi. 
"Beğenen çalışsın beğenmeyen çalışmasın söylemi sömürünün söylemidir"
"Ekonomik krizin ve pandeminin ağır yükünü omuzlarımızda taşıyoruz" ifadelerini kullanan Ceylan; "Her sabah yeni zamlarla uyanıyor, her gün daha da yoksullaşıyoruz. Emek ve demokrasi mücadelesinde olan herkesle, aydınlık bir gelecek için, emeğimizin hakkı için, demokrasi için, adalet için mücadelemizi omuz omuza yürüteceğiz. Biz sadece günü kurtarma, günü birlik işler yapma düşüncesinde değiliz. Bizler çocuklarımızın aydınlık geleceği için buradayız. Emeğimiz ve çocuklarımızın geleceği üzerinde tahakküm kurmak isteyenler bilmelidirler ki bunun ne hesabını verebilirler, ne de vebalini ödeyebilirler. Hiç kimseye işçilerimizin alın teri üzerinde tahakküm kurdurmayız. Beğenen çalışsın beğenmeyen çalışmasın söylemi sömürünün söylemidir. Bizler gündüzleri sömürülmediğimiz, geceleri aç yatmadığımız bir yaşam için mücadele ediyoruz, edeceğiz" dedi. 
"İnsanca yaşayacak bir ücret talep etme hakkımızı sonuna kadar kullanmaya devam edeceğiz"
Toplu sözleşmeler bir pazarlık masası olduğu, sendika olarak insanca yaşayacak bir ücret talep etme haklarını sonuna kadar kullanacaklarını ifade eden Ceylan; "Toplu Sözleşme görüşmelerinde tarafımıza yaklaşık dört ay sonra teklif edilen tutarlar içinde bulunduğumuz ağır ekonomik koşullar ile uyuşmamakta, hayatın, yaşamanın bu denli pahalı olduğu bu günlerde emeğin ucuzlatılmak istenmesi ne yazık ki Sosyal Belediyecilik söylemi ile bağdaşmamaktadır. TÜİK Ocak ayı enflasyonunun % 50`lere dayandığı, gıda enflasyonunun % 100`leri aştığı bu günlerde yapılan teklifler kabul edilebilir değildir. Çanakkale Belediyesi tarafından yapılan hesaplamalarda, Konfederasyonumuz DİSK` e bağlı sendikaların büyük mücadeleler verdiği, emekçinin kazanımı olan gelirlerin asgari ücrete kadar olan tutarının vergi istisnası olarak bizlere iadesini zam olarak göstermek mantık dışıdır. Memur emekçilerine hükümet tarafından ilk altı ay için yapılan % 30.95, ikinci altı ay için yapılacak %7 artı enflasyon farkı zammı ile Çanakkale Belediyesinin tarafımıza teklif ettiği zam oranları, işçi ile memur arasındaki ücret makasını açmakta, iş barışını zedelemektedir. Teklif edilen zam oranı ile birlikte yaklaşık 600 emekçi asgari ücret yevmiyesi seviyesinde çalıştırılmak istenmektedir. Çalışan, üreten, emek veren milyonlar bugüne kadar insanca yaşamak için mücadele verirken, artık hayatta kalmak için çırpınıyoruz. Bizler borçlanarak, ekmeğimizden kısarak, yaşamaya vakit kalmayacak kadar çok çalışarak hayatta kalma mücadelesi veriyoruz. Geçtiğimiz aylarda Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Sn. Kemal Kılıçdaroğlu` nun metal sanayicilerinin metal işçilerine yaptığı %17 zam teklifi için, bu arada metal sanayicileri, emekçilere %17 zam teklif etmişsiniz. Köleniz değildir emekçiler, bu gayriciddi tavrınızdan hemen vazgeçin ve emekçilerin alın terlerinin karşılığını verin. Pazarlıkları yakından izliyoruz, bilginiz olsun. Söylemini hatırlatmak isteriz" dedi. 
"Zamanında ödenmeyen ilave tediyelerimizin ödenmesini talep ediyoruz"
Ceylan son olarak; "Yaklaşık dört ay önce Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Kentsel Hizmetler A.Ş ve Çanakkale Hizmet Grupları A.Ş ye sunduğumuz teklif taslaklarımızda kalan ekonomik ve sosyal maddelerin bir an önce kabul edilmesini, ekonominin olumsuz etkilerini yoğun bir şekilde hissettiğimiz bu günlerde, zamanında ödenmeyen ilave tediyelerimizin emekçilerimizin en çok ihtiyacı olan bu günlerde ödenmesini talep ediyoruz. 23.02.2022 tarihinde Arabulucu nezdinde yaptığımız görüşmede de sonuç alınamamıştır. Uyuşmazlık tutanağının tarafımıza tebliğinden itibaren grev hakkımızı kullanıp mücadelemizi büyüterek, karakışı işçi baharına çevireceğiz" dedi.
(Eren Aşnaz)
Paylaş