Gözler Hamidiye Tabyaları’nda!..

Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu`nun 16-17 Nisan tarihlerinde gerçekleştirileceği toplantısının gündem konusu Anadolu Hamidiye Tabyaları. Anadolu Hamidiye Tabyaları`ndaki gelişmeleri değerlendirilecek kurulun toplantısının ardından çıkacak kararlar merak ediliyor. Öte yandan söz konusu tabyaların korunması için çeşitli kampanyalar da başladı.

1112
Sultan 2. Abdülhamit döneminde yaptırılan ve 1. derece korunması gereken kültür varlığı olarak tescil edilen tabyalardaki iş makineli çalışma tepki çekmeye devam ediyor. Geçtiğimiz hafta içinde Çanakkale Belediyesi tarafından restorasyon ruhsatındaki eksik belgeler nedeni ile çalışmaları durdurulan Anadolu Hamidiye Tabyaları`nın akıbeti yarın ve yarından sonra yapılacak toplantılarla belirlenecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilmesi için hazırlanan proje ve 17 milyon liralık ödenek ile çalışmalarına başlanan yaklaşık 105 dönümlük alana sahip olan Anadolu Hamidiye Tabyası’ndaki çalışmaların Koruma Kurulu iznine aykırı yapıldığı ileri sürüldü. Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 27 Şubat 2013 tarih ve 739 sayılı kararında “Arkeolojik kazı teknikleri kullanılarak” restorasyon yapılmasına izin verilmesine rağmen, büyük iş makineleri ile çalışmaların yapılması ilgililerin tepkisini çekmiş, kurul tarafından yapılan girişim ile iş makineli çalışmalar durdurulmuştu.
 
Kurulda kritik toplantı
Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 9 kişilik bileşenleri ile yapacağı toplantıda Anadolu Hamidiye Tabyaları`nı konuşacak. Tabyalarda bugüne kadar yapılan çalışmalar ve bundan sonraki süreci tartışması beklenen kurulun, iş makineli çalışma noktasında da kararını açıklaması bekleniyor.
 
Soruşturma açılabilir!
Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu`nun yarın ve yarından sonra (16-17 Nisan) yapacağı toplantıda iş makineli restorasyon çalışmasını değerlendirecek. Kurulun ilgili firmaya iş makineli çalışması nedeni ile yetkisi dahilinde soruşturma açabileceği ifade edilirken, bu konuda oluşmuş zararın olup olmadığı yönündeki tutanakların da dikkate alınacağı öğrenildi.
 
Tabyaların korunarak halka açılması noktasında kampanya
Söz konusu tabyalar ile ilgili olarak çeşitli kampanyalar yapılmaya başlandı. Bunlardan biri de Change.org isimli internet sitesinde başlatılan “Çanakkale`deki tarihi Hamidiye Tabyaları, tarih oluyor” isimli kampanya. Söz konusu imza kampanyasında “Çanakkale savaşının kazanılmasında büyük öneme sahip olan bu tabyalar düşmanın dört buçuk ay yeri göğü inletip ortalığı toz duman ettiği bir dönemde Mehmetçiklerimize sığınak ve tünel olmuştur. Bu tabyalarda çok ince mühendislik hesapları yapılmış üst tarafları kubbe şeklinde örülerek üzerlerine toprak döşenmiştir. Ama savaş sonrasında yüzüne bile bakılmayıp koyun ağılı olarak kullanılan bu yapılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı`na devredildi. Bugüne kadar tek bir çivi bile çakılamayan tabyalar, son günlerde iş makineleri tarafından dağıtılmaya başlandı. Çanakkale Belediyesi de ruhsat başvurusunda bulunan firmayı eksikleri gerekçesiyle durdurdu. Bizler bu bölgenin açık hava müzesi, açık hava konserlerinin ve tiyatroların yapılması yönünde düzenlenmesi taraftarıyız” bilgilendirilmesinde bulunuldu.
 
Çanakkale halkına sorulmadı
Seçim öncesi AKP tarafından da mega proje olarak gündeme getirilen Kültür ve Turizm Bakanlığının belirlediği ve yapımı için harekete geçirilen bu projenin Çanakkale halkının bilgisine başvurulmadan, görüşleri alınmadan tepeden inmeci bir yöntemle sürdürülmesi berberinde bir çok tepkiyi gündeme getirmişti. Hamidiye tabyalarının ne şekilde düzenlemesi gerektiği konusunda Çanakkale halkının da görüşlerinin alınması buna uygun bir projenin yapılması gerektiği belirtilirken bu noktada bir çalışmanın yapılması talep edildi.
Paylaş