Gözler aile hekimlerinde!

Çanakkale’de özellikle ilçelerinde yaşanan hekim sıkıntısı, Kamu Hastaneler Birliği’ni kara kara düşündürüyor. Genel Sekreter Kenan Eliuz, “11 hastanenin 24 saat sürekli çalışabilmesi için yeterli hekim yok” derken, çözümü ise aile hekimlerinden alacakları destekte bulduklarını dile getirdi.

1022
Çanakkale Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Kenan Eliuz, hekim yetersizliği ve aile hekimlerine nöbet yazılacağı konusunda açıklama yaptı. Eliuz, “Aile hekimlerinin nöbet görevi yok. Yani nöbet tutamazlar” diyerek başladığı açıklamasını şu şekilde sürdürdü; “Ancak bizim bu ilçelerdeki aile hekimliğine geçişten yaklaşık 100 civarında hekim hastanelerden ayrıldı. Dolayısıyla acillerde nöbet çevirmekte sıkıntı yaşıyoruz. Bunu halk sağlığı ile ortak bir toplantı yaptık. Bütün elimizdeki hekimleri seferber ettik. Ama buna rağmen 11 hastanenin 24 saat sürekli çalışabilmesi için yeterli hekim yok. Dolayısıyla aile hekimlerinden destek istedik. Ben ilçelerin tamamını bir dolaştım. 135 tane aile hekimi fiilen çalışıyor. Hatta şu anda 200 dolayındaymış o rakam. Geçici bir süre olarak, bir kaç aylığına bize destek olmaları gerekiyordu. Sayın Valimize durumu anlattım, kendisi de çok yakından ilgilendi. Valilik emriyle aile hekimlerine görev yazdık” dedi.
 
“Yük olmayacak”
Çanakkale Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Kenan Eliuz, açıklamasında aile hekimlerine yük olunmayacağını ifade ederek, “Tabi arkadaşlar bundan imtina ediyorlar. Aile hekimlerine çok büyük bir yük gelmeyecekler. Sadece bizim hastane ekibine destek olacaklar. Ayda iki nöbet falan düşüyor. Ama gidişat da buna gidecek. Hastane hizmet veremez duruma gelirse hekim eksikliği neden ile ya hastane kapatılacak ya da aile hekimleri cebren bu işin içine girmek zorunda kalacaklar. Fiilen hekim eksikliği olduğunu bakanlar da söylüyor, başbakanımız da söylüyor. Ortada bir gerçeklik var, hekim sayımız yeterli değil. Şimdi aile hekimliğine geçiş süreci uzun bir süreç. Bayramiç ilçemizde 5 tane aile hekimi var, 4 taşrasında var. 9-10 kişi var. Ayda birer nöbet tutsalar, benim nöbet sistemimde herhangi bir aksaklık olmadan orayı da çevireceğiz. 5-6 ay sonra olacaklar da bu. Benden aile hekimliğine geçişi durdurma şansımız yok. Bu bir sistem dönüşümü. Her ay en az üç-dört kişi geçiyor. Şimdiye kadar yüzün üzerinde geçiş olmuş. Mezun olup da gelenlerin sayısı da belli. Dolayısıyla taşradan bu işe destek vermek zorundalar. Bugün ben zorlarım sizi, yarın valilik zorlar, öbür gün bakan zorlar. Bakan zorlayacak bunun başka bir çaresi yok. Ben keyfi olarak insanları nöbete sokmak gibi bir düşüncem yok. Neden öyle bir şey yapayım ki?” dedi.
Paylaş