Gözaltılara halkın tepkisi; “Yaşasın demokrasi!”

Çanakkale Halkevi`nin Cuma Pazarı girişinde kurduğu stanta izin verilmedi. Çok sayıda çevik kuvvet polisinin müdahale ettiği stantta bildirilere el konuldu, Halkevciler yaka paça gözaltına alındı. Tüm bunlar, pazara halkın Çanakkalelilerin gözleri önünde olurken, kent halkı da Halkevicilere destek verdi. Gözaltılar sırasında vatandaşların “Yaşasın demokrasi” diye bağırmaları dikkat çekti.

882
 
 
 
Halkevleri`nin 12 Nisan tarihinde yapacağı Ankara mitingine davet ve 7 Haziran seçimlerinde AKP`ye oy verilmemesi çağrısını içiren bildiri dağıtımı yapan Çanakkale Halkevi standına müdahale edildi. “Yürü üstüne üstüne AKP`nin” yazılı pankart ve broşürleri ile Cuma Pazarı girişinde hazır bulunan, Çanakkalelilerin ilgi de gösterdiği Halkevi standındaki bildirilerin Adana`daki bir mahkeme kararı ile yasaklandığı ileri sürülerek polislerce toplanmak istedi. Çanakkale Halkevi Başkanı Mehmet Öztürk, “Adana`nın kararı Adana`yı bağlar” diyerek, avukatlar ile görüşme yaptı. Görüşme sonucunda “avukattan haber bekliyoruz” diyen Öztürk`e aldırmayan emniyet ekipleri, stantta bulunan 7 Halkevciyi yaka paşa gözaltına aldı.
 
 
“Ne yaptı bu çocuklar?”
Cuma Pazarı`na gelen ve bildirileri alan Çanakkaleliler ise, pazar girişine bir anda çevik kuvvet ekibini görünce şaşkınlık yaşadı. Polis kordonundaki Halkevcilere destek olan vatandaşlar da polisin uyarılarından nasibini aldı. Emniyet yetkilileri, “Sizler pazarınıza de devam edin” derken vatandaşlar, “Biz bu çocuklara destek olacağız, siz neden onlara bu şekilde davranıyorsunuz?” diye sordular. “Biz sizi koruyoruz” diyen emniyet amirine vatandaşlar, “Onlardan bize bir zarar gelmez” ifadesiyle cevap verdiler. “Ne yaptı bu çocuklar? Bir yerleri mi kırıp döktü, şu masada kime ne zararları var? Sadece hükümete karşı geldikleri için mi?” diyerek tepki gösterdiler.
 
Vatandaşlar kendi aralarında tartıştılar
Uzaktan bir vatandaşın “Cumhurbaşkanımıza küfür ediliyor” demesi üzerine, çevrede bulunan vatandaşlar, Halkevi`nin dağıttığı bildiriyi göstererek, “Nerede küfür var? Bu çocuklar eleştiremeyecek mi?” diyerek tepki gösterdiler. Vatandaşlar arasında tartışma devam ederken, polisler devreye girerek vatandaşları uzaklaştırmaya çalıştı. Bir grup vatandaş oradan uzaklaşmayarak Halkevci gençlere destek oldu.
 
 
“Yaşasın demokrasi”
Cuma pazarına gelen, pazarın en hareketli olduğu bir anda yapılan baskın ve göz altıları izleyen vatandaşların tepkisi de giderek arttığı gözlendi. Halkevi üyelerini zor kullanarak bir şekilde gözaltına alan emniyet ekipleri, yaka paşa götürdükleri Halkevcilerden geriye kalan ses sistemi ve pankartları da götürdüler. Bu sırada olayları izleyen vatandaşlar, “Yaşasın demokrasi” diyerek tepki gösterdiler.
 
 
Paylaş