havadurum

Göz Tansiyonu Nedir? Göz tansiyonunun Diğer Belirtileri Nelerdir?

Göz tansiyonu nedir? Göz tansiyonu, gözdeki sıvının normalden çok yüksek olduğu bir durumdur. Bu durum, görme kaybına neden olabilir. Göz tansiyonunun belirtileri, nasıl anlaşılır ve nasıl tedavi edilir? İşte bu soruların cevapları.

1045

Göz tansiyonu, gözdeki sıvının normalden çok yüksek olduğu bir durumdur. Bu durum, gözün ön kısmında bulunan optik sinirin hasar görmesine ve görme kaybına neden olabilir. Göz tansiyonu, halk arasında “karasu” veya “glokom” olarak da bilinir. Bu hastalık, erken teşhis edilmezse hayatı tehdit edebilir. Peki, göz tansiyonunun belirtileri nelerdir? Nasıl anlaşılır? Nasıl tedavi edilir? İşte bu soruların cevapları.

Göz Tansiyonunun Belirtileri Nelerdir?

Göz tansiyonunun belirtileri kişiden kişiye değişebilir. Bazı kişilerde hiçbir belirti olmayabilirken, bazılarında şu semptomlar görülebilir:

  • Baş ağrısı
  • Bulanık görme
  • Işıklara karşı hassasiyet
  • Geceleri ışıkların etrafında ışıklı halkalar
  • Gözde kızarıklık veya şişlik
  • Gözde sulanma veya akıntı

Bu belirtiler genellikle ileri dönemde ortaya çıkar ve görme kaybına yol açar. Erken dönemde ise daha az şiddetli olabilir.

Göz Tansiyonunu Nasıl Anlaşılır?

Göz tansiyonunu anlamak için öncelikle düzenli olarak göz muayenesi yaptırmanız gerekir. Göz doktoru, gözünüzü inceleyerek ve tonometre adlı bir aletle göz içi basıncını ölçerek hastalığınızın varlığını veya yokluğunu belirleyebilir.

Göz tansiyonunda olan hastalarda, optik siniri incelerken görme alanında kaybın olup olmadığını da test edebilir. Gerekirse, görme siniri ve sinir lifi tabakasını inceleyen ileri tetkikler de yapılabilir.

Göz Tansiyonunu Nasıl Tedavi Edilir?

Göz tansiyonu tedavisi için en önemli nokta erken tanıdır. Tanısı konulduktan sonra ise ilaç tedavisi veya cerrahi müdahale gerekebilir.

İlaç tedavisinde kullanılan ilaçlar, göz içi basıncını düşürmek için damar yoluyla verilir. Bu ilaçlar genellikle uzun süreli kullanım gerektirdiği için düzenli kontroller yapmak gerekir.

Cerrahi müdahale ise daha ciddi bir durumdur. Cerrahi müdahalede, gözlük veya lensler kullanarak optik siniri korumak veya genişletmek amaçlanır. Cerrahi müdahale sonrasında da düzenli takip yapmak gerekir.(Haber Merkezi)

Paylaş