Görevlendirme krizi yargıya taşındı!

Çanakkale`de okul müdürlerinin görevlendirilmesinin ardından yapılan değişiklikler yargıya taşındı. Milli Eğitim Müdürünün teklifi üzerine valilik tarafından 4 yıllığına yapılan görevlendirmelere tepki gösteren Kamu-Sen`e bağlı Türk Eğitim-Sen şubesi tarafından soruşturma talebi ile valiliğe, yürütmeyi durdurma talebi, irtikap ve görevi kötüyü kullanma gibi gerekçelerle Cumhuriyet Savcılığı`na suç duyurusunda bulunuldu.

1136
Daha önce kent gündemine gelen değişiklikler bu kez yargıya taşınıyor. Okul müdürlerinin Milli Eğitim Müdürünün talebi üzerine, valilik `olur`u ile başka okullara atanmaları konusundaki tepkiler devam ediyor. Kamu-Sen`e bağlı Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Resul Demirbaş tarafından, hem Çanakkale Valiliği`ne hem de Cumhuriyet Başsavcılığı`na yapılan başvuru ile konunun araştırılması, “siyasi ideolojileri doğrultusundaki yönetim anlayışına sahip” kurum amirlerinin, eğitimcilerde mağduriyete ve kamu zararına neden oldukları gerekçesi ile hesap vermeleri gerektiğini belirtti. Çanakkale Valiliği`ne bir dilekçe ile başvuran Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Demirbaş, “14 Mart 2014 tarih ve 28941 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Millî Eğitim Temel Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 22. Maddesi ile 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 37 nci maddesinin 8. Fıkrası `Okul ve Kurum Müdürleri, İl Millî Eğitim Müdürünün teklifi üzerine, Müdür Başyardımcısı ve Yardımcıları ise Okul veya Kurum Müdürünün inhası ve İl Millî Eğitim Müdürünün teklifi üzerine Vali tarafından dört yıllığına görevlendirilir. Bu görevlendirmelerin süre tamamlanmadan sonlandırılması, süresi dolanların yeniden görevlendirilmesi ile bu fıkranın uygulanmasına ilişkin diğer usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir. Bu fıkra kapsamındaki görevlendirmeler özlük hakları, atama ve terfi yönünden kazanılmış hak doğurmaz` şeklinde değiştirilmiştir. Anılan değişiklik ile birlikte Okul ve Kurum Müdürleri, İl Millî Eğitim Müdürünün teklifi üzerine, Müdür Başyardımcısı ve Yardımcıları ise Okul veya Kurum Müdürünün inhası ve İl Millî Eğitim Müdürünün teklifi üzerine Vali tarafından dört yıllığına görevlendirilecektir” dedi.
 
 
“Görev süreleri uzatılabilecek”
Demirbaş, açıklamasında atama sırasında görev süresini uzatma konusuna da değindi. “10 Haziran 2014 tarihli Resmi Gazetede Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmeliğin Müdürlük görev süresinin uzatılması başlıklı 15/1. Maddesinde `Görev sürelerinin uzatılmasını isteyen müdürler elektronik ortamda başvuruda bulunur. Müdürlükte dört yıllık görev süresini dolduranlar ile görev yaptıkları eğitim kurumunda sekiz yıllık görev süresini dolduran müdürler, Ek-1’de yer alan Görev Süreleri Uzatılacak Eğitim Kurumu Müdürleri Değerlendirme Formu üzerinden değerlendirilir` denilmektedir” şeklinde konuşan Demirbaş, “Yine yönetmeliğin Müdürlük görev süresinin görev yapılmakta olunan eğitim kurumunda uzatılması başlıklı 16/1. Maddesinde “Dört yıllık görev süresi sona eren müdürlerden halen görev yapmakta oldukları eğitim kurumundaki görevlerinin uzatılması için başvuruda bulunanların görev süreleri, Ek-1’de yer alan Form üzerinden yapılan değerlendirme sonucunda 100 üzerinden 75 ve daha üstü puan almaları halinde, il millî eğitim müdürünün teklifi üzerine valinin onayı ile uzatılır.” denilmektedir. Görev süreleri uzatılacak eğitim kurumu müdürleri için değerlendirme formu 7 kısma ayrılmıştır. Görev süreleri uzatılacak eğitim kurumu müdürlerinin amirleri tarafından değerlendirilmesi toplamda 60 puan, eğitim kurumu öğretmenleri, öğrencileri ve okul aile birliği başkanın ve başkan yardımcı yani çalışma arkadaşlarının değerlendirmesi toplamda 40 puan olarak belirlenmiştir” ifadelerini kullandı.
 
“Değerlendirmeler objektif değil”
Bu bilgiler ve yönetmelikler ışığında Çanakkale`de de “müdür atamaları” gerçekleştirildi. “Nihayetinde eğitim kurumu müdürlerinin performans değerlendirme sonuçları 21 Ağustos tarihinde açıklanmıştır” diyen Demirbaş, “Bu süreçte eğitim kurumu müdürlerinin amirleri tarafından değerlendirilmesi, genel değerlendirmede oransal olarak daha fazla yüzdeliğe sahip olduğu için, kişiye özel birçok farklı uygulama söz konusu olmuştur. Bu nokta da mevcut okul müdürlerinin değerlendirme formunda objektif bir değerlendirme yapılmamış, bir çok yöneticinin görev süresi bu nedenle uzatılamamıştır. Veyahut görev süresinin diğer eğitim kurumlarında uzatılması için başvuruda bulunan müdürlerin görev süreleri, tercihleri de dikkate alınarak değerlendirme formundan aldığı puan üstünlüğüne göre uzatılacağından, yine objektif olmayan değerlendirmeler sebebi ile hak ettiği puandan düşük puan alması nedeniyle istediği okula görevlendirilmesi engellenmiştir” şeklinde konuştu.
 
“Tecrübe, başarı ve liyakat hiçe sayıldı”
“Açıklanan okul yöneticilerinin değerlendirme puanlarının tecrübe, başarı ve liyakatin hiçe sayılarak yapıldığı, okul müdürlerine puan veren amirlerin ise ideolojik davranarak, değerlendirme formunu doldurduğu kanaatine ulaşılmıştır” diyen Demirbaş, “Başarılı okul müdürleri sübjektif bakış açısıyla ve siyasi ideolojileri doğrultusunda değerlendirilmiştir. `Nesnel`, `Eşit` ve `Objektif` olmayan bu değerlendirmeler doğrultusunda çeşitli sorular akla gelmektedir. `Örneğin yeni göreve başlayan ilçe milli eğitim şube müdürü ve ilçe milli eğitim müdürünün okul müdürlerini tanımadan, çalışma performansını bilmeden az puan vermesi neye göre olmuştur? Okulunda başarılı olduğunu, okul birliği başkanı ve başkan yardımcısının, öğrenci meclisi başkanının ve öğretmelerin yaptığı puanlamada tam puan alarak kanıtlayan okul müdürleri, milli eğitim müdürlüklerinde neye göre değerlendirme yapılarak düşük puan almışlardır?` Değerlendirme formu tamamen yöneticinin tutum ve davranışlarını ölçmeye yöneliktir. Değerlendirme formundaki sorulara cevaben düşük puan takdiri yapılabilmesi için mutlak suretle hukuken geçerli olabilecek şekilde gerekçelendirilmesi ve bu konuda ellerinde mutlak bir bilgi ve belge olması gerekmektedir. Ancak, değerlendirme formunda yer alan sorulara verilen cevapların bir gerekçesinin olmaması hukuka aykırı olacaktır” ifadelerini kullandı.
 
Örnek Bursa!
Bursa Mahkemesi`nin iptal kararı ile ilgili olarak da bilgi veren Demirbaş, “Bu bağlamda, Bursa Bölge İdare Mahkemesinin 2014/2681-E sayılı dosyasında verilen iptal kararında; “Olayda, Bursa ili ve bağlı ilçelerinde bulunan toplam 22 şube müdürlüğü kadrosuna 03.01.2013 tarih ve 172 sayılı Valilik onayı ile görevlendirme yapılmış ise de; Milli Eğitim Bakanlığı`na bağlı il ve ilçe millî eğitim şube müdürü kadrolarına yapılacak atamaların görevde yükselme sınavında başarılı olma şartına bağlanması, asli, sürekli ve bir kadro ile ilgilendirilmiş bulunan bir kamu hizmetinin de görevlendirme yoluyla yürütülmesinin hukuken olanaklı olmaması hususları bir yana, dava konusu görevlendirmelerde davalı idarece, kıdem, liyakat, deneyim v.s. bakımından bir değerlendirme yapılmadığı, davacının "şube müdürlüklerinde görevlendirilen 22 personelin tamamının aynı sendikanın üyesi olmaları dışında bir kriter gözetilmediği" yolundaki iddiasının aksini ortaya koyan ve dava konusu işlemin `nesnel`, `eşit` ve `objektif` bir biçimde tesis edildiğini gösteren herhangi bir bilgi ve belgenin de davalı idarece dosyaya sunulamadığı görülmektedir. Bu durumda, dava konusu işlemde kamu yararına ve hizmet gerekleri yönünden hukuka uyarlık bulunmamaktadır” gerekçesine yer vermiştir” dedi.
 
“Sorşturma açılmalı, idari yasal işlem yapılmalı”
Demirbaş, Valilik Makamına yazdığı yazısında, sonuç olarak “Okul müdürlerinin görevlendirilmesinde yetki her ne kadar valiliklere bırakılmış olsa da, bu yetkinin sınırsız bir şekilde kullanılması mümkün değildir. Kullanılan yetki kamu yararı ve hizmetinin gereği ile sınırlandırılmıştır. Kamu görevlileri, kamu hizmetlerinin gereği gibi yürütülmesini sağlamak amacı ile kanunların, tüzüklerin ve yönetmeliklerin emrettiği ödevleri yerine getirmekle sorumlu ve bunları yaparken uyulması zorunlu olan hususları yapmakla mükelleftir. Bu suretle değerlendirme formundaki kriterleri puanlayan İl Milli Eğitim Müdürü, İl Milli Eğitim Müdür yardımcısı ve Şube Müdürleri Ayvacık, Bayramiç, Biga, Çan, Eceabat, Ezine, Gelibolu ve Gökçeada ilçe Milli Eğitim Müdürü ve Şube Müdürleri (merkez ilçe statüsünde olan ilçelerdeki eğitim kurum müdürlerinin değerlendirilmesi ilçe milli eğitim müdürünün yerine il milli eğitim müdürünce, ilçe milli eğitim şube müdürlerinin yerine ise aynı görevlerden sorumlu il milli eğitim şube müdürünce yapıldığı dikkate alınmalı ) görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle, okul yöneticilerinin mağduriyetine ve kamu zararına neden olmuştur. Dolayısıyla, kamu hizmetinin gereği gibi yürütülmesini sağlamak amacı ile yönetmeliğin emrettiği ödevi objektif olarak yerine getirmeyen ilgililer hakkında yasal işlem yapılması gereği ortaya çıkmaktadır. Görev süresi uzatılacak eğitim kurumu müdürleri için değerlendirme formunu ideolojik olarak puanlayan İl Milli Eğitim Müdürü, İl Milli Eğitim Müdür yardımcısı ve Şube Müdürleri Ayvacık, Bayramiç, Biga, Çan, Eceabat, Ezine, Gelibolu ve Gökçeada ilçe Milli Eğitim Müdürü ve Şube Müdürleri Valiliğiniz tarafından idari soruşturma açılarak, yasal işlem yapılmasını” istedi.
 
Demirbaş, yargıya da gitti
Demirbaş, Valiliğe yaptığı başvurunun ardından da Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığı`na suç duyurusunda bulundu. “Şüpheli” sıfatı ile başta Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürü Zülküf Memiş, Çanakkale İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Murat Büyük, Çanakkale İl Milli Eğitim Şube Müdürleri, Ramazan Aydoğdu ve Bünyamin Oruç, olmak üzere, tüm ilçe milli eğitim müdürleri ve şube müdürleri hakkında “Görevi Kötüye Kullanmak, İrtikap ve soruşturma esnasında tespit edilecek suçlar” ile ilgili suç duyurusunda bulunan Demirbaş, talebini ise “Şüpheliler tarafından oluşturulan irtikap ve görevi kötüye kullanma suçunun tespit edilmesi ile şüpheliler hakkında soruşturma yapılmasını ve neticede kamu davası açılmasına karar verilmesi talebidir” şeklinde açıkladı.
 
“Amirler 60 puan veriyor!”
Cumhuriyet Başsavacılığı`na yaptığı suç duyurusunda “Görev süreleri uzatılacak eğitim kurumu müdürleri için değerlendirme formu 7 kısma ayrılmıştır. 1. Kısım İlçe Milli Eğitim Müdürünün değerlendirmesi toplamda 25 puan, 2. Kısım İnsan Kaynaklarından Sorumlu İlçe Milli Eğitim Şube Müdürünün değerlendirmesi toplamda 20 puan, 3. Kısım Değerlendirilecek Eğitim kurumundan Sorumlu İlçe Milli Eğitim Şube Müdürünün değerlendirmesi toplamda 15 puan, 4. Kısım Eğitim Kurumundaki En Kıdemli Öğretmen ile En Az Olan Öğretmenin Değerlendirmesi toplamda 10 puan, 5. Kısım Öğretmenler Kurulunca Seçilecek İki Öğretmenin Değerlendirmesi toplamda 10 puan, 6. Okul Aile Birliği Başkanı ve Başkan Yardımcısının Değerlendirmesi toplam 10 puan, 7. Kısım Öğrenci Meclisi Başkanın Değerlendirmesi toplamda 10 puan olarak belirlenmiştir” diyen Demirbaş, “Kısacası, görev süreleri uzatılacak eğitim kurumu müdürlerinin amirleri tarafından değerlendirilmesi toplamda 60 puan, eğitim kurumu öğretmeleri, öğrencileri ve okul aile birliği başkanın ve başkan yardımcı yani çalışma arkadaşlarının değerlendirmesi toplamda 40 puan olarak belirlenmiştir” ifadelerini kullandı.
 
“TCK`nin 250 ve 257 ihlal edildi”
Süreç ile ilgili ayrıntılı bilgiler veren Demirbaş, Cumhuriyet Başsavcılığı`na yaptığı suç duyurusunda “Yukarıda izah edilen açıklamalar ışığında şüphelilerin görevlerinin gereklerine aykırı bir şekilde yasa ve yönetmelik hükümlerine aykırı davrandığı aşikardır. Bu sebeple şüpheliler TCK 250. Ve TCK 257. Maddesini ihlal etmişlerdir. Şüpheliler, görevi gereğince tanınmış yetkisini, yasaya aykırı olarak kullanması nedeniyle yöneticilerin haklarını gasp etmiş, bu kişilerin maddi kazanımlarını engellenmiştir. Şüphelilerin bu faaliyeti Türk Ceza Yasası`nın 250 ve 257. maddesinde düzenlenen irtikap ve görevi kötüye kullanmak suçunu oluşturmaktadır. Bu sebeplerle CMK 160. Madde ışığında şüpheliler hakkında gerekli soruşturmanın yapılmasını ve kamu davası açılmasını saygılarımızla arz ile talep ederiz” dedi.
Paylaş