Çanakkale Savaşları`nın önemli olaylarından biri olan, elektronik harp karıştırmasının yapıldığı Goncasu Telsiz İstasyonu ve bağlısı istasyonların Haberleşme Müzesi ve tarihi misyonuna uygun, İnteraktif Amatör Telsiz İstasyonu olarak hizmet verilmesine ilişkin
iş birliği protokolü, 22 Ekim Tarihinde Hamidiye Tabyasında imzalandı. Çanakkale savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından, bir protokol ile Kilitbahir Köyü Goncasu Mevkii`nde bulunan ve restorasyonu tamamlanan Goncasu bağlısı 73 nolu telsiz istasyonunun müze ve telsiz istasyonu olarak ziyarete açılmasına olanak sağlandı. Gönüllü işletmesinin TRAC tarafından müze istasyon bağlamında tarihi kostümlerle yıl boyu hizmet vermesi, afet ve diğer durumlarda işbirliğini kapsayan protokol; Çanakkale savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ile Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti Aziz Şasa tarafından 22 Ekim tarihinde Hamidiye tabyasında yapılan törenle imzalandı. Protokol çerçevesinde müze ve tam 107 yıl sonra tekrar istasyon olarak hizmet vermek üzere hazırlıklara başlandı.
"2015`te projelendirildi, 2021`de hayata geçti; 6 yıllık hayal gerçek oldu"
Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti (TRAC) Çanakkale Şubesinin, 2013-2016 tarihlerinde Şube Başkanlığı yapan, TRAC Genel Merkezi Proje Koordinatörü Alper Doğmaz tarafından projelendirilen ve teklif edilen Haberleşme Müzesi çalışmaları 3 Nisan 2015 tarihinde başladı. Goncasu Telsiz telgraf istasyonu bağlısı 73 numaralı istasyonu koruma altına alınarak restorasyonun dair teklif ise Ekim 2020 yılında tamamlanırken, 13 Ekim 2020 tarihinde Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ile yapılan görüşmede Haberleşme Müzesi startı verildi.
"Dünyanın ilk elektronik harp karıştırmasını yaptı"
Goncasu Telsiz İstasyonu, 2015 yılında 9 istasyon ile Çanakkale zaferin 100 yılında 66 yerli /yabancı amatör telsizci ile sahada yıl boyu 33 gün çalıştırılmıştı. Proje, Çanakkale Valiliği tarafından, Çanakkale Zaferi`nin 2015`te 100`üncü yıl, 2016`da 102`nci yıl ve 2017`de 103`üncü yıl kutlama programlarında yer almıştı. TRAC Genel Merkezi Proje Koordinatörü Alper Doğmaz, Goncasu Telsiz İstasyonu`nun tarihsel önemini ve projenin çıkış noktasını Gazetemiz Çanakkale OLAY ile paylaştı. Doğmaz, "Projenin özü, Çanakkale Savaşlarının önemli bir stratejik noktasını ortaya koyuyor. 1914-1916 yılında, yolunu gözleyen eşine hitaben yazdığı dört yüz sayfalık cep günlüklerinde, Tevfik Rıza Bey, savaşın acımasızlığını, eşine aşkını, özlemi ve savaşın az bilinen yanlarını yazdığı günlüklerden yola çıkarak bizlere aktarıyor. Elektrik Mühendisi Tevfik Rıza Bey, yedek subay olarak bulunduğu Çanakkale Cephesinde Goncasu Telsiz İstasyonunda görev yaptı. Goncasu Telsiz İstasyonu gibi savaşın az bilinen bir yanı tarihsel bir öneme sahip. 1915 yılında, Çanakkale deniz harbi sırasında düşman donanmasının telsiz telgraf görüşmelerini takip edip, düşmanın bir adım öncesinde olmayı başaran, tabyaların isabetli atışlarını an ve an tabya komutanlığıyla paylaşan efsane telsiz istasyonu ile savaşın stratejik ve taktiksel akılla o dönemde bile neler yapıldığını gözler önüne seriyor ve askeri alanda bir ilki bizimle paylaşıyor. `Dünya harp tarihinin ilk elektronik harp karıştırmasını` yapan Goncasu İstasyonumuzdur" ifadelerine yer verdi.
"100 yıl sonra savaşın değil, barışın haberleşmesini sağladı"
"Tevfik Rıza Bey günlüklerinden yola çıkılarak hazırlanan proje ile efsane telsiz istasyonu Goncasu, 100 yıl sonra savaşı değil, barışın haberlerini paylaştı" diyen Doğmaz, Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyetince, 2015 yılında tekrar hizmete alınan ve dünyaya bir kez daha 30 ülke ile uzun menzilli telsizlerle haberleşildi. Goncasu telsiz istasyonu Çanakkale Savaşlarının 100.yılında, "Barış için havadayız", (We are on air for peace) parolasıyla amatör telsizcilikte selamlar anlamına gelen şekliyle "73! ,88!"le bütün dünyayı yıl boyu, Goncatepe`den, Kilitbahir`den, Kocacimentepe`den, Abide `den, Anzakkoyun`dan, Müstahkem Mevki Komutanlığı`ndan, Gelibolu Yarımadası`dan, Anadolu Yakasın`dan, bağlısı dokuz istasyon ile selamlamıştır. İstasyonlar üzerinden 30 ülke ile 29 bin 789 yurt dışı görüşme yapılmış QRZ.COM`da açılan TC100... çağrı işaretli sayfa 154 bin 987 kez sorgulanmıştı.
Çanakkale Savaşlarının dünyaya anlatıldığı İngilizce /Türkçe hizmet veren www.goncasu.org sitesi iki yüz binin üzerinde ziyaretçi tarafından incelenmişti" dedi
Gönüllü İşletmesi TRAC`a emanet
Goncasu Telsiz ve Telgraf İstasyonu bağlısı 73 nolu istasyonun imzalanan protokol ile TRAC Genel Merkezine gönüllü işletmesinin verildiğini, özel günlerde aktif istasyon olarak işletileceğini ifade eden Doğmaz, projenin önemli kısmını ise; "Çocuklarımız ve gençlerimize diğer günlerde de ziyaretçilere hizmet vermesi planlanıyor" ifadeleri ile belirtti. Doğmaz, "Aktif yaşayan bir haberleşme müzesi/telsiz istasyonu olarak TRAC Genel Merkezice gönüllü işletilmesi konusunda mutabık kalınmıştır. T.C. Kültür Bakanlığı, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ile Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti Genel Merkezi (TRAC) arasında 3 Nisan 2015 tarihinde başlayan Goncasu Müzesi projesi Çanakkale savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir döneminde restorasyonu tamamlanarak 22 Ekim 2021 tarihinde Çanakkale Hamidiye tabyalarında yapılan törenle 107 yıl sonra tarihi misyonuna geri dönüyor. Emeği geçelerin emeğine sağlık..." ifadelerine yer verdi.
(Seçkin Sağlam)