Gökhan "Krizden çıkmak için üretim gerekir"

786

 ÇTSO, 2019 Şubat ayı meclis toplantısı ÇTSO Toplantı Salonu’nda yapıldı. ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu ve ÇTSO üyelerinin yer aldığı toplantıya, Belediye Başkanı ve CHP Belediye Başkan adayı Ülgür Gökhan da katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkan Vekili Turgay Kılıç, ekonomik değerlendirmede bulundu. Eylül ayı itibari ile ekonominin durulduğunu belirten Kılıç, birçok firmanın zor durumda olduğunu belirtti. Hükümet tarafından alınan önlemlerin yeterli olmadığını ifade eden Kılıç; “Özellikle gıda ve inşaat sektörü ciddi yara aldı. Toparlanmasının da zor olacağını düşünüyorum. Kredi faizlerinin yüksek oluşu KOBİ’ye ilaç olamıyor” dedi. Sıkıntılı bir ekonomik dönemden geçildiğini belirten Gökhan, dünyadaki ekonomik gelişmelerin ülkeyi nasıl etkilediği yönündeki görüşlerini dile getirdi. Türkiye’deki sektörlerin zincirleme bir şekilde kötü bir döneme girdiğini belirten Gökhan; Bu nereye kadar gider? Bu tedbirler ile nefes alma süreci mi yaşarız? Yoksa çözüm müdür bilmiyoruz? Bence nefes alma sürecidir. Yeterli olmuyor. Ne gerekir? Üretim gerekir. Geldiğimiz noktada üretim olmadan dar boğazdan çıkabilmemizin imkanı gözükmemekte” dedi.

 
“Alınan önlemler yeterli olmadı”
Açılış konuşmasını yapan Meclis Başkan Vekili Turgay Kılıç, krize karşı alınan önlemlerin yeterli olmadığını belirterek; “Eylül ayı itibariyle ekonomimiz duruldu. Birçok firma zor bir surece girdi, devletimizin ekonomimizi düzeltme yönündeki hamleleri bir nevi bu süreci düzeltti. Fakat alınan önlemler yeterli olmadı. Özellikle gıda ve inşaat sektörü ciddi yara aldı. Toparlanmasının da zor olacağını düşünüyorum. Kredi faizlerinin yüksek oluşu KOBİ’ye ilaç olamıyor. Bugün elektrik ve doğalgazı daha yüksek fiyatta kullanıyoruz. Ekonominin girdiği türbülanstan en çok etkilenenler biziz, yani üreticileriz. Küresel dünya ekonomisi riskli bir sürece girmiş durumda. Umarım 2019 yılı, 2018 yılının tam tersi olur. Yerel yönetim seçimlerinin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Özelikle 2018 yılında turizm anlamında Troya yılını ilan ettirdik. Şehrimiz ciddi bir ivme kazandı. Çanakkale’mizin tanıtımını gerçekleştirdik” dedi.
 
“Ciddi bir ekonomik sıkıntılı dönem geçiriyoruz”
ÇTSO meclis toplantısında konuşan Başkan Gökhan; “Ciddi bir ekonomik sıkıntılı dönem geçiriyoruz. Sadece Türkiye’de değil, dünyada da böyle. Özellikle Trump’ın agresif tavırları, Çin’le olan çatışmaları, olumsuz yönde dünya ekonomisine etki yaratıyor. Böyle bir stili var. Maalesef yaramaz çocuk gibi davranıyor. Global ekonomi. Artık herkes birbirinin durumundan etkileniyor. Bana ne Amerika’dan diyemiyoruz. Biz de etkileniyoruz. Bu süreci Eylül ayından itibaren yaşamaya başladık. Kredi faizleri yükseldi, eski para bulunamaz oldu. Krediler kesildi, bankalar risk almaktan uzaklaştı. Bu durum inşaat sektörüne, otomotiv sektörüne yansıdı. Tarım kötü bir şekilde etkilendi, girdiler pahalandı. Köylünün üretim maliyeti arttı. Zincirleme şekilde sıkıntılı sürecin içine girdik. Bu nereye kadar gider? Bu tedbirler ile nefes alma süreci mi yaşarız? Yoksa çözüm müdür bilmiyoruz? Bence nefes alma sürecidir. Yeterli olmuyor. Ne gerekir? Üretim gerekir. Geldiğimiz noktada üretim olmadan dar boğazdan çıkabilmemizin imkanı gözükmemekte. Bu süreçte de belediye seçimlerine gidiyoruz. Çanakkale’de ben de belediye başkanı seçimlerinde CHP’nin adayı olarak yola çıktım. Üretici değilim ama ticari hayatin içerisinden gelen birisiyim. Çanakkale ekonomisinin çarkının dönmesi için tarım önemli bir sektördür” dedi. 
(Eren Aşnaz)
Paylaş