Gökhan güven verdi

Çanakkale Belediye Meclisinin Temmuz ayı toplantısının birinci gününde Çanakkale gündeminin iki önemli konusu toplantıya damgasını vurdu....

443
Öncelik ile 1 milyon kişiyi yakından ilgilendiren temel yaşamsal fonksiyonlarımıza kucak açan Kazdağları’nda metalik madencilik konusundaki riskler ile ilgili olarak Çanakkale Çevre Platformu adına Dr. İlhan Pirinçler’in sunumu bu konuda mecliste duyarlılığı bir kez daha tazeledi.
Başta Başkan Gökhan olmak üzere CHP grubunun kararlı duruşu ve mücadele istekleri Çanakkale halkı açısından umut oldu.
Yok edilecek olanın hepimizin geleceği olması bu konuda hassasiyeti arttırdı.
CHP grubu kararlı bir duruşları dışında, belki meclis çalışmalarında ender gösterdikleri bir bütünlük sergilediler.
 
Bu önemliydi.
Başkan Gökhan başından beri sürdürmüş olduğu kararlığını, sürecin geldiği noktadaki hassasiyetine bağlı olarak daha bir üst aşamaya taşımış bir görüntü verdi.
Gökhan, gelinen noktadaki risklere dikkat çekerek altın şirketlerinin yeni bir uygulaması olarak; aynı köyün insanlarını dahi birbirine düşürecek tavırlar içersinde olduklarını, böylece sosyal barışın zedelenebileceğini belirtti.
AKP milletvekillerinin altın madeni konusundaki duyarsızlıklarını ve zımnen desteklerini kamuoyu ile paylaştı.
 
Mücadele açısından bugünün koşullarında yapılması gerekenler noktasında Çanakkale Belediye Meclisinin onayı ile bazı kararlar alındı ki, önemliydi.
Başkan Gökhan hukuk davaları ile ilgili harcama yapma konusunda meclisten yetki aldı, ayrıca üretim aşamasına gelmiş şirketlerin üretimlerinin hukuk sürecinin sonlanmasına kadar engellenmesi amacıyla; Çanakkale Valisi’nin Gayri Sıhhi İşletme Belgesini vermemesi için bir heyet ile valinin ziyaret edilmesi kararlaştırıldı.
 
Altın şirketlerinin göstermelik olarak işletilen ÇED denilen süreci geçtikten sonra gelinen noktadaki koşulların hassasiyetinin Çanakkale Belediye Meclisine yansımış olması Kazdağları’nın korunması konusunda sürdürülecek mücadele açısından hepimize umut verdi.
 
AKP milletvekillerinin duyarsızlığına bağlı olarak AKP grubunun da çekimserliği gözlerden kaçmadı.
MHP grubundan bir meclis üyesinin “bu sunu ile sınıfta kalırsınız cümlesi” talihsiz bir açıklama oldu, kendisinin bu konudaki tavrını kamuoyu ile paylaşmasını bekleriz.
Bir maden mühendisi olarak açık bir şekilde safını belirlemelidir.
Altıncılardan yana mısın, değil misin?
 
Diğer bir konu da Yat Limanı Projesi idi.
CHP grubu, konunun özünü çok iyi kavrayan bir bakış açısı ile Muzaffer Özgen, Cem Belli ,Celal Karakaş tarafından yapılan açıklamalar kamuoyunu tatmin etti.
Her zamanki gibi Kent Konseyi takıntısı olan M.Emin Şevik Kent Konseyi’nin kararlarına karşı olma refleksinin getirmiş olduğu bir tepkisellik ile ÇTSO projesinin savunuculuğunu yaptı.
M. Emin Şevik’in bu projenin kent ekonomisine katkı sunacağını düşündüğü için böylesi bir tespit ile hareket ettiğini çok iyi anlıyorum.
Fakat kendisine şunu öneriyorum.
Bu projede Çanakkale ekonomisine katkı, projenin kendi gerçeklerinde bile yoktur ve açıkça ifade edilmiştir.
Bu projeyi hazırlayanlar bile henüz bu projenin kent ekonomisine katkılarını belirlemiş durumda değiller ve projelerinde “devam eden işler” bölümünde bu tespiti şu şekilde ifade etmişlerdir.
 
“Çanakkale yat limanı projesinin fayda-maliyet analizinin yapılması,
- Projenin maliyet analizinin yapılması,
- Projenin Çanakkale ticari hayatına, ekonomisine ve esnafına sağlayacağı
faydaların analizinin yapılması,
- Projenin Çanakkale’nin turizm potansiyeline sağlayacağı katkıların
belirlenmesi, (bu konuyla ilgili yapılmış ön araştırma raporu ekte
sunulmuştur)
- Projenin Çanakkale halkına sağlayacağı katkıların belirlenme (1)
 
Yazıldığı üzere henüz bu projenin Çanakkale halkına katkıları belirlenmemiştir.Ama çıkıp bir sürü laf yapılmaktadır.
Ayrıca projenin kara tesislerinin tasarımı bölümünde “Yat limanı kapsamında geri sahada; market, yelken kulübü, çocuk oyun alanları, korular, peyzaj  alanları, idari bina ile kafe ve restaurantlar gibi sosyal tesisler bulunacaktır. Yelken kulübü, çocuk oyun alanları, restaurant ve kafeler hem büyüklerin hem de çocukların hoş vakit geçirmesini sağlarken, marketler ise hem insanların hem de yatların malzeme ihtiyacını karşılayacaktır”(2) tespitleri yapıldıktan sonra temenni olarak yazıldığını düşündüğüm yazılmasa ayıp olurdu; “Sonuç olarak; Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılması planlanan bu proje ile asıl hedeflenen, yat limanı kullanıcılarının ihtiyaçlarının çoğunu karşılamak amacıyla şehir merkezini tercih etmelerini sağlayabilmek ve dolayısıyla Çanakkale ekonomisinin gelişmesine katkı sağlamaktır”(3)
 
Bir yandan kara tesislerinde her türlü imkânı yaratacaksın, sonra da Çanakkale yat limanı kullanıcılarının şehir merkezini tercih etmesinden bahsedeceksin.
Çanakkale halkı, Çanakkale esnafı, bu aldatmacaya boyun eğmez.
 
Gökhan’a bir çağrı
Bu projenin başında bu projeden yana tavır aldığınızı deklere etmiştiniz.
O günden bugüne çok sular aktı.
Bazı gerçekler gün yüzüne çıktı.
Çanakkale halkı bu konuda ciddi bir tepki verdi.
Artık sizin de bu konuda bir karar vermeniz zamanı gelmiştir.
Tercihinizi belirleyin ve kamuoyuna deklere edin.
Halkın başkanı olarak buna uygun bir performans ile bugünlere geldiniz
Bu duruşunuzu bozmayın, geleceğimize ait kararlarda verdiğiniz ve vereceğiniz halktan yana kararlar size olan sevgi ve saygıyı kalıcı hale getirecektir.
Bu kentte halkçı başkan olarak anılmak size yakışır.
 
(1)-Çanakkale Ticaret Odası Yat limanı projesi raporu sayfa 62
(2)-Çanakkale Ticaret Odası Yat limanı projesi raporu sayfa 46
(3)-Çanakkale Ticaret Odası Yat limanı projesi raporu sayfa 64
Paylaş