OLAY: Hamidiye Tabyaları ile ilgili ne düşünüyorsunuz? İlk proje üzerinden çeşitli revizyonlar olduğu ileri sürüldü, bunlardan bilginiz var m?
Ülgür Gökhan: Hamidiye Tabyaları`nın hiçbir sürecinden haberim yok. Tabyaların restorasyona çıktığını biliyoruz. Onunla ilgili bir şey söyleyemem, ne olacağı ile ilgili hiç kimse bana bu konuda bir bilgi vermedi. Nasıl olacağına dair sayın valinin de bilgisi olduğundan şüphem var. Yani birileri bir yerde birşeyleri kotarıyorlar, sonra da gelip yapıyorlar. Göreceğiz yani ne diyeyim, o arkadaşların da böyle bir anlayışları var. yapsınlar bakalım göreceğiz.
OLAY: Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı kuruldu. Bunun ile ilgili olarak tarihi ve turistik gerekçelerle yapılaşma yapılabileceği gibi çeşitli kaygılar söz konusu. Bu konudaki değerlendirmenizi öğrenebilir miyiz?
Ülgür Gökhan: Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı konusunda kanuna göre tek bir otoritenin burada söz sahibi olacağı noktasında bence olumlu bir kanun. Ama boşlukları var. nitekim Çanakkale Belediyesi olarak koordinasyon kurulunun içine girdik. Bizim orada olmamız, bölgedeki faaliyetler konusunda kamuoyunu bilgilendirme adına bir avantajdır. Fakat, tabi orada kurulun yetkileri ne olacak? Orada yıllarca ekmek yiyen insanlar var, alan kılavuzları var, bunların durumu ne olacak, nasıl görev yapacaklar? Tahmin ediyorum bunlar süreç içinde yoluna girecektir. Ama şu var; yapılaşmaya izin yok. O bakımdan bence olumlu. Ama yapılaşmaya izin yok, yeni bina anlamında da. Ancak orada yalan yanlış şeyler yapılıp para harcanır mı? Ona da engel olmaya çalışacağız. En azından kamuoyu ile paylaşacağız.
OLAY: CHP`nin her konudaki sessizliği hem parti tabanından hem de kent kamuoyundan tepki alıyor. `CHP uzayda mı yaşıyor?` deniyor. Hem yerel hem de ülke genelinde sık sık değişen bir gündeme sahibiz. Tüm bu gelişmelere bağlı olarak çeşitli tartışmalar da yaşanıyor. Ancak CHP il örgütü bu gelişmeler reaksiyon gösteremiyor. Özellikle 30 Mart seçimlerinin ardından ciddi bir sessizliğe gömüldü. Siz de 30 Mart seçimlerinin ardından kent halkının büyük bir güven oyu ile göreve geldiniz. Dolayısıyla CHP`nin içinde bulunduğu durum noktasında kent halkının sizden ciddi anlamda beklentileri var. siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Ülgür Gökhan: Allahtan AKP`de böyle. O da sessiz. Maalesef iç kavgalarla uğraşmaktan biz dışarda siyaset yapmayı unuttuk. İşimiz gücümüz birbirimizle didişmek. Yandaşları kollamak, hata yapanları hoş görmek var. Eylem ve işlem yapamaz hale geldi. Çünkü kadroları yok. Çanakkale merkezdeki kadrolar üzerinde otorite kurulamıyor ve çalıştırılamıyor. İlçelerde ha keza. Bir özeleştiri yapılmalı. Bayramiç`i kaybettik, Ezine`yi kaybettik, Eceabat`ı alamadık, Çan`da üçüncü parti olduk. Bunlar sorgulanmadı bile. Merkez ilçe danışma kurulu yapıldı ama, il danışma kurulundan ses seda yok. Tüzük ve amir hüküm olmasına rağmen. Tamamen Tarla Sokak`taki bir binanın ikinci katında, kapalı kapılar ardında belediye başkanını çekiştirme, onu çekiştirme, bunu çekiştirme modunda gidiyor. Allahtan belediyeyi kazandık, Allahtan iyi bir oyla kazandık, Allahtan belediyenin kent üzerinde bir otoritesi var. Ben açıkçası bu etkiyi ilçelere de taşımayı amaçlıyorum. Çünkü önümüzdeki seçimlerde bütün şehir olmamız söz konusu. Şimdiden seçimde yeterli başarıyı gösterememiş ilçelerimize moral motivasyon olması noktasında ziyaretler yapıyoruz. Gidiyorum, belediyeye kaybeden arkadaşlarımıza “merak etmeyin ben sizin belediye başkanınızım. Yerel yönetim gücüne ihtiyacınız olursa varım” diyorum. Çünkü o alanda çok boşluk var. Benle diyalog kuramadıkları için, benim bu yaptıklarımı birlikte yapalım diyemiyorlar. Ama ben görevimi yapmak zorundayım. Ben bu partide, Çanakkale merkezde birçok insanın desteğini almış biri olarak, ilçelere de bunu yaymak zorundayım.
OLAY: Belediye Meclisi komisyonları yeni döneme deyim yerinde ise bir “Muzaffer Özgen krizi” ile başladı. Ancak konu ne partide ne de mecliste somut bir neticeye bağlanmadı. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Ülgür Gökhan: Biliyorsunuz bir meclis üyemiz aday oldu, gitti AKP`nin oyları ile seçildi, il başkanı hiç oralı bile olmadı. Adalet duygusu, eşitlik duygusu gitti. Grupta soruşturmaya gerek yoktur, kararı almışlar, disipline verilmesine gerek yoktur dediler. Bir suç yoktur denmiş, takdir il yönetiminindir o konuda birşey söyleyemem, ama benim görüşüm burada açık ve net grup kararına aykırı bir hareket vardır. Üstelik AKP`nin oyları ile seçilmiştir ve bir grup üyesi arkadaşımızın hakkı yenmiştir. Ama öyle takdir görmüştür birşey söyleyemem.
OLAY: Mayıs ayında ciddi bir deprem ile sarsıldık ve bu gerçek ile bir kez daha yüzleştik. Bu noktada Çanakkale Belediyesi`ne düşen görevler nelerdir? Çalışmalarınız nelerdir?
Ülgür Gökhan: Bizim burada yapmamız gereken şey, özellikle yeni yapılan binaların deprem yönetmeliğine uygun olması noktasında denetlemelerimize devam etmemizdir. Zemin etüdü çalışmazı yaptık Çanakkale`de ve zemini bozuk alanlarda geotekni çözümleri istiyoruz. Bize düşen görev bunlar. Vatandaşın uyarılması noktasında da çalışmalarımızı yapıyoruz. Örneğin Esenler`de Güvenevleri sitesi var. onların sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. O insanların evlerini yeniden yapılabilir kılmaya çalışıyoruz. Nitekim bir imar değişikliği ile çözüm önerisi hazırlıyor imar müdürümüz. Çünkü oradaki insanların para vererek yeniden bir bina yapma şansları çok zayıf.
OLAY: Kentin önümüzdeki 5 yılına dair stratejik planı hazırlanıyor. Yine katılımcı bir anlayış ile sivil toplum kuruluşları, muhtarlar ve mahalle meclislerine kadar geniş bir katılım ile çalışmalar yapılıyor. Çalışmalar nasıl gidiyor, değerlendirir misiniz?
Ülgür Gökhan: Stratejik Plan çalışmamız iyi gidiyor. İlgi ve katılım oldukça yüksek. Çok da iyi akıllar çıkıyor. Oldukça geniş katılımlı toplantılar yapıyorlar, şimdilik bir sıkıntı çıkmıyor. Bu çalışma Belediye Yasası`nın gereği olarak yaptığımız bir çalışma. Her seçimden sonra belediyeler 6 ay içinde stratejik plan yapma zorundadır. Ama aynı zamanda stratejik plan konusunda bizim kullandığımız yöntemi uygulamadan da yapılabilir. Üniversiteden bir akademisyen çağırıp parasıyla da yaptırılabilir. Burada katılımcı bir anlayışla, bütün aktörleri işin içine katarak, sivil toplum kuruluşu, odası, meslek örgütleri, muhtarlıkları, mahalle meclisleri gibi örgütlenmelerle kentin stratejik planı noktasında akıl birliği yapılıyor. Dolasıyla hep birlikte ortak bir çözüm bulmuş olacağız. İşte işin katılımcılık tarafı orada. Yoksa bizim bir zorunluluğumuz yok. Yasa böyle yapılır demiyor, biz böyle yapıyoruz.
OLAY: Askeri alanın devri konusunde son durum nedir?
Ülgür Gökhan: Askeri alanın devri ile ilgili son durum iyi bir aşamada. Karşı cevap da geldi. Biliyorsunuz biz Meclis kararı almıştık, `tamam` demiştik, karşı taraf da `tamam` dedi. Şimdi yöntemler, usuller tartışılacak. Ama iyi gidiyor.
OLAY: Çanakkale, kültür ve sanat alanında önemli etkiliklere ev sahipliği yapmaya başladı. Kent kültürüne dair politikanız ve ana akslarınız neleddir?
Ülgür Gökhan: Kentin kültür politikalarının belinlenmesi ve rota çizilmesi konusunda Mimar İsmail Erten arkadaşımızla bir çalışma yapmıştık. Daha sonra bir takım festivaller, bienaller, kentin kültürel mirasının korunması ve yapıların kültür ve sanata tahsisi gibi hem koruma hem de onların içinden kültür ve sanat çalışmaları noktasında yararlanılması. Kentsel meydanların ve sosyal alanların geliştirilmesi gibi akslarımız var. Hem mevcut kültürler hem de eski kültürlerin yaşatılması, geleceğe aktarılması konusunda hassasiyetimiz söz konusu. Çanakkale biliyorsunuz kozmopolit bir yapıda. Burada her inanıştan, her milletten insan var. Çanakkale belki de Türkiye`nin en kozmopolit kenti. Ben iddia ediyorum, Çanakkale bu kadar kozmopolit bir yapı içinde, barış içinde yaşayan ender illerden biridir. Neden? Çünkü 1968`den bu yana hep sosyal demokratlar yönetmiştir.
OLAY: Teşekkürler.
Ülgür Gökhan: Ben teşekkür ederim...