havadurum

Gökhan`dan tutuklamalarla ilgil spekülasyonlara cevap

Çanakkale Belediyesi Su Ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğündeki operasyon ve sonrasındaki tutuklamalar ile ilgili basın karşısına çıkan Ülgür Gökhan; tutuklamaların adalete uygun olmadığını sadece polisin bulgularıyla ve polisin bulduğu konuların sorgulanan insanlara ispatının verilmeden suçlanarak tutuklamaların yapıldığını belirtti. Gökhan bu tespitini Cumhuriyet Başsavcısı’na da aynen ilettiğini bildirdi.

843
Belediye Meclis Salonu’nda düzenlediği basın toplantısında konuşan Başkan Gökhan, dosyada gizlilik kararı olduğu için dosya içeriğiyle ilgili herhangi bir söz söylemesi ve yorum yapmasının mümkün olmadığını belirtti. Ancak kamuoyunda oluşan imaj, bazı yanlış anlaşılmaların ve yanlış aktarılmaya çalışılan hususlarla ilgili açıklama yapma ihtiyacı duyduğunu belirten Başkan Gökhan,bu konuda yalan haberler ile ‘dezenformasyon’ yapılmasına da tepki gösterdi.
 
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, göz altıların ardından hemen Cumhuriyet Başsavcılığına bir dilekçe verip, Belediye olarak davaya müdahil olduklarını ve bunun da yasal bir süreç olduğunu açıkladı. Gökhan, “Ancak Cumhuriyet Başsavcılığına verilen bu dilekçenin anında polislere verilmek suretiyle, sorgulama sırasında sorgulanan arkadaşların ‘bak belediye de sizi şikayet ediyor’ gibi bir söylem olduğu duyumunu aldığımızı kamuoyu ile paylaşmak istiyorum”dedi.
 
Müdahil olma durumunun kamuoyuna yanlış aktarıldığını belirten Gökhan “Bu bir idari işlemdir. Bu yapılması gereken bir süreçtir. Biz çalışanlarımızdan şikayetçiyiz, davacıyız anlamında yapılan bir işlem değildir. Bunun anlamı, herhangi bir kamu zararı varsa biz bu parayı tahsil edeceğiz, bunu bize bildirin” şeklinde konuşarak haklarında yapılan spekülasyonlara cevap vererek “Kamuoyunda Belediye kendi çalışanlarına dava açıyor gibi bir algı var. Bu doğru değildir. Zaten moralleri bozuk olan mağdurları daha da üzecek bir konudur. Çanakkale Belediyesi’nde hiçbir çalışanıyla ilgili dava açma süreci yaşanmamıştır ve bundan sonra da yaşanmayacaktır” dedi.
 
 
“Tutuklamalar için gerekli araştırmaların yapılmadığı düşüncesindeyim”
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü ekiplerinin, savcılığın talimatı doğrultusunda Fevzipaşa Mahallesi Balık Hali`ndeki birim binasında yaptığı aramanın ardından, 23 kişinin tutuklanmasıyla ilgili olarak, ``Burası resmi bir kurum. Burada yapılan her eylem ve işlemin hesabı soruluyor`` dedi.  Gökhan, Belediye Meclisi Salonu`nda düzenlediği basın toplantısında, dosyada gizlilik kararı bulunduğunu, bu nedenle dosyanın içeriğiyle ilgili bir şey söylemenin ve yorum yapmanın söz konusu olmadığını söyledi.
 
Kamuoyunda oluşan bazı imajların ve bazı yanlış anlamaların ya da yanlış aktarılmaya çalışılan hususların giderilmesi noktasında açıklama yapma gereği hissettiğini belirten Gökhan, ``Cumartesi gününden itibaren, tutuklama noktasına geldiğinden beri Çanakkale Belediyesi`nde, denetmenimiz, hukukçularımız, başkan yardımcılarımız ve ilgili personel suçlanılan konuları açıklığa kavuşturmak için canla başla çalışıyor`` dedi.
 
Gökhan, kendilerinin elde ettikleri bilgi ve belgeleri avukatlara aktarıldığını ifade ederek, ``Çalışanımız olan bir arkadaşımızın, inceleme sonunda, yaptığı işlemlerinin tamamının yasalara uygun ve kurumu zarara uğratmayacak şekilde işlem yaptığını tespit ettik ve bu durumu da savcılığa bildirdik`` diye konuştu.
 
Cumhuriyet Başsavcısı Salih Çokal`ı ziyaret ettiğini anlatan Gökhan, şunları söyledi: ``Sayın Cumhuriyet Başsavcımızın, kendisine bu hususlarda detaylı inceleme yapılmadan, sadece polisin bulgularıyla sorgulanan insanlara ispatının yapılmadan tutuklamalarının adalete uygun olmadığını açıkça ifade ettim. Sistemde incelemelerimiz sürüyor. Ciddi bulgularımız var. Net bir biçimde tespit edilenler var. Yani acele yapılmış, en azından bir yerde yapılmış olan bir işlemin, başka bir yere gidip gitmediğini tam tespit etmeden suçlanmış arkadaşlarımız var. Bunları tespit ediyoruz. Belgelerdeki miktarları kuruşu kuruşuna buluyoruz. Çeşitli kurum ve firmalarla ilgili söylentiler vardı. Dün de onların hepsine baktık ve bulduk. Cumhuriyet Başsavcılığı`na yazı yazdık. Tutuklanan arkadaşlarımızın tümünün ismini ve hangi suçlarla tutuklandığı bilgilerini istedik. Ancak henüz başvuru dilekçemize yanıt gelmedi. Sanıyorum ki `Çanakkale Belediyesi, tutuklanan elemanlarının adını biliyordur` diye düşünüyorlar. Ama biz bu arkadaşlarımızın özlük haklarını kaybetmemeleri için bu yazıları onların dosyalarına koyacağız.``
 
 
``Yapılan her eylem ve işlemin hesabı soruluyor``
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, operasyonla ilgili tüm incelemenin kendi açılarından da sürdüğünü bildirdi. Belediyenin resmi bir kurum olduğuna işaret eden Gökhan, ``Burada yapılan her eylem ve işlemin hesabı soruluyor. Su Kanal Müdürlüğü`nde de olsa, Başkanlık makamında da olsa, bir başka kurumda da olsa burası resmi bir kurum, resmi kurumun süreci hep evraklar ve mevzuatla takip edilir. Mevzuata herkes uyacak. İlgililer bunu bildirmiyorsa bu durum kendileri açısından bir sorun. Benim açımdan sorun yok. Ben sorumu sormuşum, şu anda bu elemanlara bir şey yapmıyorum. Müfettiş gelip bu adamları niye işten atmadın derse, ben zaten bunun ispatını yaparım`` şeklinde konuştu.
 
Gökhan, gazetecilerin kaybın 3 ile 7 milyon lira arasında olduğunun iddia edildiği yönündeki sorusu üzerine, ``Böyle bir rakamın olmasına imkan yok. Ancak kesin rakam henüz tespit edilmedi. Belediyenin yıllık su geliri 14.5 milyon liradır`` dedi.
 
“Hepsinin haksız yere tutuklandığını  varsaymıyorum”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ‘hepsinin mi haksız yere suçlandığını düşünüyorsunuz’ şeklindeki bir soruya şu  yanıtı verdi: “Hayır, hepsinin haksız yere suçlandığını ben de var saymıyorum. Çünkü bunların bir bölümünün telefon görüşmeleri var. Ama burada gerçekten haksız yere tutuklananlar da var. Bu kadar yüksek oranda sadece iki konuyla ilgili bu kadar tutuklama olmasını biraz abartılı buluyorum. Ne tekim bir tanesini A’dan Z’ye ispatladım ve savcılığa da yolladım. 2010 yılının sonunda daha güvenli olsun diye bir sistem değişikliği yaptık. Burada yok edilemeyen bir sisteme geçtik. Bu daha güvenli bir sistem. Burada somut olarak kimin ne yaptığını tespit etmek mümkün değildir. Ama su alacağını silme işlemi belediye içinden değil, dışarıdan yapılmış olduğu tespit edilen bir işlem. Bu konunun ilgilisi de kurumdan uzaklaştırıldı ve incelemesi başlatıldı. Bu nedenle de 1.5 yıldan beri orası bizim de gözaltımızdaydı. Ama içeriden yapılandan ziyade dışarıdan yapılan işlemler var. Özellikle de okuma sırasında yapılan işlemler var ve bunu bizim bilmemiz mümkün değil.”
Paylaş