havadurum

Gökhan, Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni hatırlattı; "Çocuk İstismarına Karşı Dur"

Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni hatırlatan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, çocuk istismarına karşı dur demek için çağrıda bulundu.

848

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ‘çocuklarımızın haklarını korumak biz yetişkinlerin görevidir’ sözlerine yer vererek, 19 Kasım Çocuğa Yönelik Cinsel İstismarı Önleme Günü ve 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü vesilesiyle bir açıklama yaptı. Gökhan, çocukların yaşama, eğitim, sağlık, vatandaşlık, oyun gibi pek çok temel hakkının olduğunu vurgulayarak, çocukların mutlulukları, sağlıkları, hayalleri ve gelecekleri için hem bireysel hem de toplumsal ortak akılla hareket edilmesi gerektiğini belirtti.

Çocuk İstismarı ve Şiddete Karşı Mücadele

Gökhan, dünyanın hemen her yerinde çocuk taciz ve istismarlarının yaşandığını, insanlık dışı bu olaylar karşısında ses yükseltmek, dur demek gerektiğini söyledi. Gökhan, istismarların yanında pek çok dış unsurun da çocukların yaşamlarını ve yaşama sevinçlerini kararttığını, savaşlar, açlık, yoksulluk, ihmal gibi sorunlarla boğuşan çocukların olduğunu kaydetti. Gökhan, çocukların bu tür olumsuzluklardan korunması için devletin, sivil toplumun, ailenin ve bireylerin sorumluluk alması gerektiğini vurguladı.

"Ne yazık ki gelin olmak zorunda bırakılan çocuklarımız var bu dünyada"

Gökhan, çocuklar için pozitif ayrımcılık yapılması gerektiğini belirterek, “Bedenlerinin görece küçük ve savunmasız oluşu onları haklarından mahrum edemez. Hatta korunup, kollanmakta pozitif bir ayrımcılık getirir. Bebeklerimiz, çocuklarımız bu dünyanın gülen gözleri, neşesidir. Geleceğin yetişkinleri olan çocuklarımızın eşit, adil, mutlu ve çocuk dünyasının gerekliliklerine uygun bir şekilde büyümeleri gerekmektedir. Sağlıklı olan, insani olan budur. Ancak biliyoruz ki bugün dahi dünyanın hemen her yerinde çocuk taciz ve istismarları yaşanmaktadır. İnsanlık dışı bu olaylar karşısında nutkumuz tutulsa da sesimiz kısılmamalıdır. Açlık ve yoksullukla boğuşan çocuklarımız, çocuk bedenlerinin kaldıramayacağı sorumlulukları sırtlanmak durumunda kalan; işçi olan ve hatta ne yazık ki gelin olmak zorunda bırakılan çocuklarımız var bu dünyada… Ve tam tersi, ekonomik imkanlar sağlansa, her şey yolundaymış gibi dursa dahi aileleri, yakınlarınca ihmal edilen çocuklarımız var mesela…” dedi.

Çocukların Mutluluğu ve Geleceği İçin

Gökhan, çocukların bu dünyanın gülen gözleri, neşesi olduğunu, geleceğin yetişkinleri olan çocukların eşit, adil, mutlu ve çocuk dünyasının gerekliliklerine uygun bir şekilde büyümeleri gerektiğini dile getirdi. Gökhan, her biri biricik olan yavrularımızın eşit, adil ve barış dolu bir dünyada, sağlıkla ve neşeyle büyümelerini, hepsinin geleceğimizin ayakları yere sağlam basan yetişkinleri olmalarını yürekten dilediğini sözlerine ekledi.(Erhan Taylan)

Paylaş