Esnaf Odası Başkanları ve Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, geleneksel olarak düzenledikleri aylık toplantılarının bir diğerini dün düzenledi. Başkanlık makamında yapılan toplantıda, sorun ve sıkıntılar görüşülürken, ortak akıl ile çözüm önerileri arandı. Toplantı öncesi Belediye Başkanı Gökhan ve Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ünal Özcan, konuşma yaptılar. Aylık düzenledikleri toplantıyı değerlendiren Başkan Gökhan; “Burada her odanın kendi esnafının sorunu aktarılıyor, çözüm önerileri aranıyor. Tabi aynı zamanda birlikte olmanın da bir avantajı var. Burada bir odanın esnafının sorununu konuşurken, diğer esnaf odası başkanlarının da bu konudaki tecrübe ve akıllarından faydalanıyoruz. Çünkü konu ne olursa olsun, esnafın konusu. Dolayısıyla bu bir birlikteliktir” dedi. Öğretmen Evi Bahçesi’nde Anadolu lezzetlerini tanıtmak amacıyla yapılan kermesi eleştiren Başkan Gökhan; “Kermesin iki tarafında da yiyecek ürünleri satan işletmeler var ve tam ortasındaki Öğretmen Evi Bahçesi duman dumana gidiyor. Biz, açıkta et ürünü satmanın yasak olması nedeniyle kokoreççileri kaldırmaya çalışıyoruz ama onlar açıkta et ürünü satıyor. Bunu herhangi bir esnaf yapmaya kalksa, hepimiz üzerine bineriz. Bu kentte çifte standart olmaz” dedi. Konuyla ilgili düşüncelerini aktaran Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Özcan; “Biz, buna ses çıkartmazsak her yer bu gibi etkinliklerle dolar. Biz esnafımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz. Esnaftan şikayeti olan varsa, Çanakkale esnafı pahalı satış yapıyorsa, hijyenik ürün satmıyorsa ilgili birimlere şikayet edilsin, biz de gereğini yapalım” ifadelerini kullandı.
“Bu bir birlikteliktir”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; “Esnaf Odası, Birlik ve Kooperatif Başkanlarımızla yıllardan beri toplantılarımızı aylık düzenliyoruz. Bu toplantıların oldukça faydalı olduğunu görüyoruz. Çünkü burada her odanın kendi esnafının sorunu aktarılıyor, çözüm önerileri aranıyor. Tabi aynı zamanda birlikte olmanın da bir avantajı var. Burada bir odanın esnafının sorununu konuşurken, diğer esnaf odası başkanlarının da bu konudaki tecrübe ve akıllarından faydalanıyoruz. Çünkü konu ne olursa olsun, esnafın konusu. Dolayısıyla bu bir birlikteliktir. Bir kentin temel unsuru esnaftır, esnafsız bir kent olamaz. Bu noktada bu hareketli sektörün oldukça sağlıklı olması gerekiyor. Tabi esnafın mutlaka bir desteklenmeye ihtiyacı var, biz de bu desteği vermeye çalışıyoruz. Esnaflarımız da bu noktada memnun ve mutludur. Esnafın sorununun çözmek için buralarda koşuşturmasına gerek yok, sorununu oda başkanına söylüyor, oda başkanının buraya getirdiği konuyu da burada tartışıyoruz” ifadelerini kullandı.
“Çarşıda Buluşalım etkinliğine talep gelirse, memnuniyetle karşılarız”
Belediye Başkanı Gökhan; “Yılbaşından 2 gün önce Çarşı Caddesi ve Değirmenlik Sokak’ı kapsayan ‘Çarşıda Buluşalım’ sloganıyla alışveriş günü düzenlemiştik. ÇTSO, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği ile birlikte karar vermiştik. Bizden bu bağlamda Çanakkale esnafına yönelik bir talep olursa, bunu faydalı görüyorlarsa memnuniyetle karşılarız, daha önce de bu şekilde karşılamıştık. Bu konuda hassasiyet gösteriyorum. Şuanda Öğretmen Evi’nin bahçesinde gıda üzerine bir kermes açıldı. Ben, o hatayı bir kez Halk Bahçesi’nin içerisinde yapılmasına izin vererek yaptım. Tabi bize bu şekilde yapılacağını değil, sadece tanıtım üzerine olacağını söylemişlerdi. Fakat sonunda o etkinlik, bir panayır alanına döndü. O konuda eleştiriler de aldım. Hijyen şartlarına uyulmadığı, mevzuatın yasakladığı her şeyin mevcut olduğu bir olayla karşı karşıya kaldık. Ben, bana düşen kısmını yaptım. Orada berbat durumda olan afişler mevcuttu, onları kaldırttım. Bu konuda Tarım İl Müdürlüğü’ne şikayette bulunduk. Dolayısıyla bu noktada sadece bizim değil, devletin her kademesinin esnafla ilgili titiz olması gerekiyor. Kermesin iki tarafında da yiyecek ürünleri satan işletmeler var ve tam ortasındaki Öğretmen Evi Bahçesi duman dumana gidiyor. Biz, açıkta et ürünü satmanın yasak olması nedeniyle kokoreççileri kaldırmaya çalışıyoruz ama onlar açıkta et ürünü satıyor. Bunu herhangi bir esnaf yapmaya kalksa, hepimiz üzerine bineriz. Bu kentte çifte standart olmaz” dedi.
“Kurallara uymayana ticaret yaptırmayız”
Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ünal Özcan; “Zaman içerisinde iyi niyetle alınan iznin, amacına hizmet etmediğini görüp, esnaf teşkilatlarıyla görüşmesinde, bizim o konudaki rahatsızlığımızı anlattıktan sonra başkanımız bunun üzerine titizlikle durup, buna izin vermemek için yaptığı çalışmalardan dolayı kendisine teşekkür ediyoruz. Bu konu bazı kesimlerde farklı yere çekilmeye çalışıldı. Çanakkale esnafı dışarıdan gelen, kendi ürününü tanıtan ve burada rekabet etmek isteyen tüm esnafları istiyor. Türkiye’nin her yerinden, her türlü esnaf ve sanatkar, kural ve kaidelere uymak koşuluyla Çanakkale’nin her yerinde ticaret yapabilir. Bu tarz etkinlikler, illerde bulunan fuar alanlarında yapılır. Biz de Çanakkale’nin ürünlerini tanıtmak için diğer illere gidiyoruz. Fuar alanıyla ilgisi olmayan devlet kuruluşunun veya herhangi bir Sivil Toplum Kuruluşu’nun yerini bu tarz şeyler için, kural ve kaidelere uymadan buna izin veren merciler, ilk önce bunun yasalara aykırı olduğunu ve mevcut esnafa dönüşünün iyi ya da kötü olacağını bilecek. Bizim tepkimiz, sadece buna. Devlet, mevcut esnafıyla rekabet etme durumunda olursa, esnaf biter. Başkanımız, ‘girişimlerde bulunduk, denetlenmesini istedik’ dedi. Standart yok, etiket yok, ürünlerin nerede üretildiği belli değil. Onun yanında 100 metre ilerideki bir kebapçı dükkanı 2 aydır şartları yerine getirmek için çalışma yapıyor, 100 bin liranın üzerinde masraf yaptı ve dışarıya koku gidiyor diye izin verilmedi. Biz, buna ses çıkartmazsak her yer bu gibi etkinliklerle dolar. Biz esnafımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz. Esnaftan şikayeti olan varsa, Çanakkale esnafı pahalı satış yapıyorsa, hijyenik ürün satmıyorsa ilgili birimlere şikayet edilsin, biz de gereğini yapalım” dedi.
(Baykal Sağlam)