Belediye Başkanı Ülgür Gökhan yerel seçimlerin üzerinden geçen 4 yılın ardından kente dair değerlendirmelerini paylaştı.
“Daha Yaşanabilir Bir Çanakkale İçin Ben Varım” sloganıyla yola çıkan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan yerel seçimlerde Çanakkale halkının büyük çoğunluğunun detseğini alarak yeniden başkan seçilmesinin ve mazbatasını alarak 1 Nisan tarihinden itibaren resmen göreve başlamasının yıldönümünde Akol Hotel`de düzenlediği kahvaltılı toplantıda basın mensupları ile buluştu.
Başkan Gökhan yerel yönetim olarak proje bazında yakaladıkları yüzde 89`luk başarı oranını değerlendirken başarıda çalışmanın esas olduğunu, ama somut ve net olarak kentin gereksinimi olan projelerin öne sürülmesinin ve inandırıcı olmasının önemine işaret ederek, yeniden aday olup olmayacağı konusundaki soruları ise net yanıtlamaktan kaçınarak ve adaylığı sürece bıraktığını söyledi.
Kentte bu aday bu işleri kadrosuyla yapar algısı oluştu
Başkan Gökhan 4 yıllık değerlendirmesinde: “İkinci kez seçilerek göreve başladık. Bir uzun propaganda çalışma süreci geçirdik. Çanakkale`de gitmediğimiz yer bırakmadık. Başta tüm sempatizanlar olmak üzere CHP adayı olarak benim seçimi kazanmam için herkes büyük çaba gösterdi. Sonuçta da başarıyla bu süreçten çıkmış olduk. Başarının temelinde elbette ki çalışmak esastır, ama somut ve net kentin gereksinimi olan projeleri öne sürmek, onları programa almak ve insanları yapılabilir olduklarına inandırmak çok önemliydi. Bunu gerçekleştirdik ve başardık. Kentte bu aday önerdiği ve kentin gereksinimi olan işleri kadrosuyla yapabilir ve gerçekleştirilebilir. Dolayısıyla desteklenmelidir diye bir algı oluştu ve seçimde de böyle bir başarı ortaya çıktı. Tam 4 yıl önce yine bugün bu süreci başlattık. Bir kitapçığım vardı ben varım sloganıyla çıkan ve bu kitapçıkta 98 adet projeden bahsetmiştim, eklenen projelerle birlikte 122 adet projeyi takip etmeye başladık” dedi.
122 projeden 73 tanesi bitti
Barbaros Mahallesi pazar yeri, yeni bir hal binası, jeolojik ve jeoteknik etütler, kentsel dönüşüm projeleri, Sarıçay Köprüleri iyileştirme, Çocuk Bienali, Çağrı Merkezi gibi kitapçıkta öngörülmeyen projelerin de eklendiğini ve eklenen 27 proje ile beraber 122 olan toplam projeden 73 tanesinin fiilen yapıldığını ve bitirildiğini belirten Gökhan: “ Projelerin yüzde 60`ını tamamen bitirmiş durumdayız. Şu anda 17 tane projemizin de yapımına başladık. Bunlar da projelendiririldi, yapımı sürmekte ve bu da yüzde 14`e tekabül ediyor. Projesini hazırlayıp henüz yatırımına başlamadığımız 19 tane projemiz var. Yüzde 15 de bu oranda. 13 tane projeyi ise öngörmemize rağmen yapamadık. Bunun bazılarının gerekçeleri var. Örneğin Hamidiye Tabyaları ile ilgili bir Kültür Parkı öngörmüştük, ama Hamidiye Tabyaları Kültür Bakanlığı`na devroldu. Yalı Pasajı diye bir öngörümüz vardı. Eski Belediye Düğün Salonu`nun olduğu yerde, onunla ilgili Vakıflar Genel Müdürlüğü ile görüşmelerimiz devam ediyor, o herhangi bir projeye bağlanamadı. Cumhuriyet Öğrenci Evleri ise fakat belediyenin yurt yapması noktasında yasal engelle karşılaştık, dolayısıyla o projemizi de tamamlayamadık. Barbaros Marina diye bir projemiz vardı. O süreci en son yakın zamanda hep bearaber yaşadık. Marina içinöngördüğümüz yerlerde değil, ama yine o bölgede planlandı. Ama burada Çanakkale Kent Konseyinin ve kent halkının sahilde herhangi bir kısıtlama getirilmemesi, oraların özel kullanıma ayrılmaması ve denizin doldurulmaması gibi talepleri doğrultusunda bu proje takip edilemedi. Bunu ÇTSO da Belediye Meclisi`ne getirdi ama, meclisin görevi değil. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı`nca takip edilmesi gerekir, dolayısıyla belediyenin takip etmesi gereken projelerin dışına çıktı” diye konuştu.
Proje tamamlama konusunda yüzde 74`lere ulaştık
Gökhan: “Seçimlere 1 yıl kala aşağı yukarı projelendirilip yapımına hazır hale getirdiğimiz projelerin de yüzde 89`unu tamamlamış olacağız, şu an itibari ile yüzde 60`ı tamamlandı. Yapımı devam edenlerle yüzde 74`lere ulaşmış durumdayız. Kent yaşamı bir canlı yaşam, her an her zaman yeni bir ihtiyaç doğabilir, dolayısıyla yeni projeler, yeni yatırımlar bir yıl içinde de gelebilir. Şu anda masada olmayan projeler de önümüzdeki süreçte bir yıl içinde de 5`nci yılın sonunda da hayata geçmiş olabilir. Basının projeleri takibi, günlük yaşamı takibi, ihtiyaçların ortaya konması, kamuoyunun görüşlerini paylaşmaları bizim için son derece önemli. Basında çıkan tüm gelişeleri briebir takipe diyor ve yararlanıyoruz” dedi.
Altyapı ve üst yapıda ciddi çalışmalar yaptık
Belediyecilik anlayışı noktasındaki mevcut durumu değerlendiren Gökhan 2009-2012 yılları arasında 4 yıllık sürteçte özellikle altyapı çalışmalarında ilerleme kaydedildiğini ve üst yapı yatırımlarını yapmakta olduklarını belirtti. Gökhan: “Son 2 yılda çalışıldı diye algı var. Ama öyle değil, altyapılar bitmeden hiç bir aşamada üst yapıya geçilemez. Doğalgaz çalışmalarının nerdeyse sonuna geldik. Doğalgazla paralel gittiğimiz için, onlar kazmışken biz de o bölgelerin altyapılarını tamamladık ve hızlıca üst yapılara geçtik. Teknik alt yapı yatırımlarda toplamda 88 bin 853 metrelik içme suyu kanazlizayoın ve yağmur suyu şebekesi yaptık, bu çok önemli bir rakam. Üst yapılarda beton parke 290, satıh kaplama 376 bin metre kare ve asfalt kaplama 146 bin ton asfalt kullanmak suretiyle altyapısı biten yerlerin üst yapılarını tamamladık. Sadece üst yapılarla ilgili toplam 25 milyon 893 bin lira kaynak aktardık. 2012`de 87 bin metrekare beton parke 49 bin 300 metre satıh kaplama kale asfalt 30 bin ton geçen yıl çok ciddi üst yapı yatırımları yaptık Bunlardan 60 metrelik Ahmet Priştina Caddesi İnönü Caddesi, İnönü Köprüsü, Dardanel Tesislerine kadar olan yapılar bunlar ana asfalt, esas gerek Esenler`de gerek Barbaros Mahallesi`nde satıh kaplama ve karalama dedeiğimiz yatırımlarla çok ciddi gelişmeler sağladık. Kentle beraber mücavir sahalarımıza da yatırım yapıyoruz. Gerek Dardanos`ta, gerek Güzelyalı`da üst yapı çalışmalarımızı geçen yıl yoğun bir şekilde yaptık, çalışmalar bu yıl da devam edecek. Şu aşamada Atatürk Caddesi`nde ve Setboyu`nda ve Eseneler`de alt yapı çalışlamalarımız vari bitince üst yapılara geçilecek” dedi.
Kentin en önemli yerleri kent kimliğine uyumlu hale getirildi
Gökhan kentin en önemli, en eski ve turistik yerlerinden Çanakkale`nin yerleşim alanı Çarşı içi ve Kemalpaşa Mahallesi ile İnönü Caddesi`nin sağlı sollu Fevzipaşa`dan başlayarak tüm alanında altyapılarının ve üst yapıların tamamlandığını belirterek: “Buralar kent kimliğine uygun hale getirildi. Şimdi oralarda binalarla ilgili çalışmalar var Eski yapılardan, tescilli olanlarının kendine özgü yapısı korunarak, diğerleri de yenilenmek surtiyle daha da değerli hale getirilecek. Görüyoruz ki oralarda hayat başlamış. Araç parkları kalkınca, kaldırımlar genişleyince insanlar daha sık kullanırmaya başladı, müesseler oluştu. Kapalı alanları çoğaltma yoluna da gidiyoruz kentin zaten çok yoğun kullanılan bölgesi. Bankalar burada, turistik noktalara yakın. Süreç devam ediyor. Havranın olduğu yerde Aynalı Çeşme ve Selanik Çeşmesi`nde çalışmalar sürüyor. En son Atatürk Caddesi nde de iyileştime söz konusu” dedi.
Belediye Yeşil Binası`nın temeli Ekim`de atılıyor
Gökhan: “Belediye Yeşil Bina Projesi`ni yaptık, Haziran`da ihaleoldu, Ekim 2013`te ise temel atması gerçekleşecek. Bina ile birlikte çevresel koşulları da iyileştireceğiz. Bina cepheleri ve ara sokaklar da düzenlenecek. Carrefour`la da görüştük, onlar da yenileme olayına girecek. Bu anlamda o noktada güzel bir yaşam alanı oluşturacağız”dedi.
Sosyal Projeler hakkında da bilgi veren Gökhan: “Çanakkale Seramik Müzesi devam ediyor. Engelliler Okulu`nda sona gelindi. Esenler`de Pazar Yeri ve Esenler Sosyal Yaşam Evi`ni yaptık.
Ulaşım komusunda da otobüs terminalinin yapıldığını ve ualaşımda çözümler konusunda adımlar atıldığını belirten Gökhan İnönü Köprüsü`nün hizmete açıldığını da belirtti.
Anafartalar 29 Ekim`de tahliye edilecek
Kentsel Tasarım ve Düzenleme Projeleri kapsamında iseSaat Kulesi restorasyonunu, Kordon Boyu Düzenlemesi`ni ve İskele Meydanı`nı tamamladıklarını belirten Gökhan: “Anafartalar Oteli de 29 Ekim`de tahliye edilecek. Orada da proje yarışması düzenleyip, meydana ek yapacağız. Ne şekilde kullanılması gerektiğine karar vereceğiz” dedi.
Kentin hayali gerçekleşecek
Köprülerde ve yeni Kordon`da da iyileştirme yaptıklarını kaydeden Gökhan: “Sarıçay Köprüsü iyileştildi. Tahta Köprüyü yaptık. Atatürk Köprüsü sırada. Barış Kordonu`nda sona yaklaşılıyor. Köy Hizmetlerinin ve Şarap Fabrikası`nın terk edilen alanını aldık. Burada geniş bir alan elde edeceğiz. ÇED`e başladık. 30 metrelik bir dolgu rekreasyon alanı olacak. Köy Hizmetleri`nden Kepez`e kadar gidilecek. Kentin hayalinin gerçekleşeceğini belirten Gökhan: “Kentte en büyük hayal Kordon`dan kesintisiz Kepez`e kadar ulaşılması idi. ÇED olursa bu olacak. Deniz dolguları ile ilgili prosedür var, ama burada zaten kıyı deniz içinde kalmış” dedi.
Bir daha çeşmelerden bulanık su akmayacak
İçme suyu arıtma tesisinde iyileştirme çalışmaları başlatacaklarını belirten Gökhan: “ İçme suyu ile ilgili yatırım yapıyoruz. Bu sene aşırı yağışlardan dolayı sıkıntılar yaşandı. Barajın dibindeki tortuların suya karışması neticesinde çeşmelerimizden su bulanık aktı. Biz suyu hep barajın altından alıyorduk, O günkü sistem bu şekildeydi. Şimdi suyu yüzeyden almak için yeni tesis kuracağız. Bir daha böyle bir şey yaşamak istemiyoruz. Basıncı sabit tutarak ihtiyacımız olduğu kadar su alacağız. Atıksu Arıtma Tesisleri ile ilgili Dardanos ve Güzelyalı için de proje ihale çalışması yapılacak” dedi.
Çevre ile ilgili de yatırımlar kapsamında gerçekleştirilen Düzenli depolama alanının iyi bir sistemle çalıştığını kaydeden Gökhan: “Eski kötü görüntü yok. Bunlar önemli yatırımlar” diye ekledi.
Parklara makyaj
Gökhan: “Kentte parklar ve rekreasyon alanlarında düzenleme yaptık. Özgürlük Parkı`nda kapalı alan oluşturduk. Sarıçay Parkı, semt parkları ve tüm mevcut parklar da iyileştirilecek. Esenler`de kullanılmayan yeşil alanlar teker teker hayata geçirirlecek. Vahit Tuna yanında spor salonu yapmayı planlıyoruz” dedi.
2013`te devam eden yatırımlar
“2013`te de devam eden yatırımlar olacak. Bunlardan en önemlisi Belediye Yeşil Bina Projesi. Yaşlılar için Altın Yıllar Yaşam Merkezi yapacağız. Yaşlıların sosyalleşmesini amaçlıyoruz. Bu proje ile ilgili Telekom arsasını satın aldık. Yine Yerel Gündem 21 alanında çocuk merkezi yapacağız. 0-11 yaş çocuklarına yönelik olacak bu çocuk Kulübü`nde sosyal ve kültürel etkinlikler yer alacak ve bir de kütüphanesi olacak” dedi.
Kaynakları israf etmeden kullanıyoruz
Gökhan son 4 yılda yapılan yatırımları basın mensupları ile paylaşırken, bütçeyi kentlinin ihtiyaçları doğrultsunda kullanmaya özen gösterdiklerini belirtti. “Çanakkale halkının kaynakalrını en verimli şekilde kullanıyoruz. Bu yatırımları yaparken mal varlığımız azaltmadık, tam tersine artırdık. Parsel artıklarımızı bile kat karşılığı verdik, paramızı biriktirdik. Kredibilitemiz mevcut. İstesiğimiz yerden borç alabiliyoruz. Kaynakları israf etmeden doğru kullanıyoruz. Hiç bir olumsuzluğu göz ardı etmiyoruz. Ciddi bir şekilde kaynak tasarrufu yapıyoruz” dedi.
Sivil toplum kuruluşlarının görüşlerine değer veriyoruz
Kültürel ve sosyal alanda STK`larla işbirliği içinde olduklarını ayda bir Esnaf Odaları ile görüştüklerini belirten Gökhan: “Kenti birlikte yönetelim anlayışı ile katılımcılık ile yönetmeye çalışıyoruz. Her konuda sivil toplum kuruluşlarının görüşlerine değer veriyoruz ve dikkate alıyoruz. Bu kentte insanlar kendi sözlerinin dikkate alındığını biliyor. Kentte hiç kimse ötekileştirilmiş değil. Etnik kökeni, dini ne olursa olsun Çanakkale`de hiç kimse yerel yönetim tarafından dışlanmaz. Bu rahat ve huzurlu ortam benim için yatırımların ötesinde önem taşıyor “dedi.
Ben herkesin başkanıyım
Gökhan: “Beni Nevruz kutlamalarına gittim diye eleştiren kesimler var. Şunu bilmelerini siterim. Ben herkesin belediye başkanıyım. CHP`den seçildim, ama seçildikten sonra herkesin başkanıyım. Yasal olarak bir etkinlik varsa ve ben davet edilmişsem icabet ederim, destek veririm” dedi.
Ülke olarak yaşanılan genel sıkıntıları yerelde hafifletmeye çalıştıklarını kaydeden Gökhan: “Yaratmaya çalıştığımız güzelliklerlerle, ne yaparsak daha iyisi olur diye kafa yoruyoruz. Bunu birlikte yapmamız lazım. Ben sadece belediye personelimi yönetirim, halkı ise temsil ederim. Katılımcılığa önem veriyorum. Öneri getirin, kenti beraber yönetelim” dedi.
Basın toplantısısı sonunda Başkan Gökhan 1Nisan tarihinde mazbatasının almasının yanısıra doğumgünü olması dolayısıyla gelen pastayı keserek, doğumgününü basın mensupları ile birlikte kutladı.