havadurum

Gökhan’dan kadınlara destek

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

261
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde tüm kadınların yanında ve destekçisi olacaklarını belirten Başkan Gökhan; “25 Kasım 1960`ta Dominik Cumhuriyeti`ndeki diktatörlüğe karşı mücadele eden üç kadına tecavüz edilerek vahşice öldürülmesinin ardından 39 yıl sonra, 25 Kasım tarihi Birleşmiş Milletler tarafından ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’ olarak ilan edilmiştir. 25 Kasım, insanlık tarihi boyunca kadınlara uygulanan şiddetin, insanlık ayıbının, utancın yıldönümü olduğu gibi aynı zamanda kadınların erkek egemen toplumsal şiddete karşı duruşunun da yıldönümüdür.
 
İçinde bulunduğumuz 21. yüzyılda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hala şiddet gören, hakarete uğrayan kadınlarımız, töre uğruna öldürülen, eğitim hakkı engellenen genç kızlarımız bir utanç tablosu olarak karşımıza çıkmakta, tehdit ve baskı unsurları ile özgürlükleri kısıtlanmaktadır. Son yıllarda kadınlara karşı işlenen cinayetlerin sayısı ürkütücü boyutlara ulaşmıştır. Sadece 2011 yılında 257 kadın öldürüldü, 2012 yılının ilk altı ayında 100`e yakın kadın hayatını kaybetti. Üstelik bu cinayetlerin büyük çoğunluğunun failleri maalesef onların eski eşleri, kardeşleri, akrabalarıydı. Cinsel saldırıya uğrayan kadınlardan çoğu korku, baskı gibi gerekçelerle şikayetçi dahi olamadı. Öldürülen her iki kadından biri kendi hayatına dair bir karar vermek istediği için öldürüldü. Devletten koruma talebiyle polise veya savcılığa başvuran kadınların yüzde 73`ü, sığınma evlerinde olan kadınların ise yüzde 27`si cinayete kurban gitti.
 
Barışın Kenti Çanakkale’den, her bireye eşit yaşam olanaklarının sağlanması için sesimizi yükseltiyor, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Gününde tüm kadınlarımızın yanında ve destekçisi olduğumuzu belirterek saygılarımı sunuyorum” dedi.
Paylaş