Gökçeada sınır ticareti yapmak istiyor
Gökçeada çevresindeki Yunan adaları ile ticaret yaparak ekonomik olarak ilçelerine canlılık getirmek istiyor.
Gökçeada’ya gümrük kapısı açılması için uzun yıllardır mücadele verdiğini söyleyen Gökçeada Kent Konseyi Başkanı Bülent Aylı sonunda patladı. Aylı açıklamasında “Son onbeş yılım bu iş için uğraşmakla geçti. Dönemin pek çok bakan ve milletvekili destek verdi.Ancak hala sonuç alamadık.İncelendiğinde Gökçeada çevresinde üç tane Yunan adası var.Limni ,Semadirek ve Taşoz.Yunanistan bu adalara hizmet vermekte zorlanıyor.Bu adalarda elektrik jeneratörle üretiliyor.Başta gıda olmak üzere pek çok ürün çok pahalı satılıyor.Bu üç ada Gökçeada ekonomisi için ciddi pazar oluşturmaktadır.Her gün binlerce kişi bu üç adadan Gökçeada’ya gelip alışveriş yapacaktır.Gökçeada ekonomisine özellikle kış aylarında doping etkisi yapacak olan sınır kapısı niçin bunca senedir açılmıyor bilmiyoruz?
Güvenlik bahane ediliyor...!
Gökçeada’ya açılacak sınır kapısına karşı çıkanlar “güvenlik “ bahanesine sığınıyor. Halbuki ülkemizin dört bir tarafı sınır kapısı dolu. Gökçeada’ya tehdit oluşturabilecek unsurlar bu kapılardan elini kolunu sallaya sallaya gelip gidiyor. Gökçeada sınır kapısı bu açıdan da önemli. Hiç olmazsa girişler –çıkışlar kayıt altına alınacak.Gökçeada ekonomisini bunca yıldır düze çıkaramayan ve ada nüfusunun erimesine seyirci kalanlar nüfusun ana lokomatifinin ticaret olduğunu anlamıyorlar.Ada esnafı güçlenirse ada nüfusu artar.
Sınırlarda her türlü giriş-çıkış var
Doğu ve güneydoğuda sağır sultanın bile bildiği bir gerçek var. Sınır bölgelerinde kapı olsun olmasın kaçakçılık var ve devlet kontrollü yapılıyor. Pek çok aile kamyonlarla, katırlarla her gün bu bölgede binlerce insan akaryakıt, hayvan,çay,elektronik vs. legal ve illegal bir şekilde kayıt dışı milyonlarca liralık mal getiriyor.Onlar sınır bölgelerinde yaşamanın refahını sürerken bizde sınırda yaşayan insanlar olarak cefasını çekiyoruz.Gökçeada’ya sınır kapısı açılsa kime ne zararı olur.Yanıbaşımızda yaşayan onbinlerce limnili, semadirekli, taşozluya mal satsak, ada ekonomisi kalkınsa ne zararı var.
Devlet kontrollü kaçakçılık yapmak istiyoruz
Devletimizin sınırları içerisinde tamamı kayıt içi bir şekilde faaliyet gösteren Gökçeada esnafları aynen doğuda olduğu gibi “devlet kontrollu kaçakçılık yapmak istiyoruz.”Gönlümüzden geçen normal yollarla, sınır ticaretidir ama bir türlü başarılı olamadık. Devlet bari bize göz yumsun teknelerle bu adalara gidip mal satalım” dedi.