Gökçeada’ya Rum Okulu açılıyor

Gökçeada’ya açılması planlanan Rum Okulunu değerlendiren Gökçeada Belediye Başkanı Yücel Atalay, Gökçeada’da yaşayan vatandaşlara bir hak sağlanmasını olumlu bulduğunu ancak asıl amacın cemaat oluşturmak ve bu kapsamda yurt dışındaki Rumları getirmekse buna çok iyi niyetle bakamayacaklarını bildirdi.

530
Türkiye’de yaşayan ve yıllardır öğrenci azlığı nedeniyle okullarını kapatmak zorunda kalan Rum cemaatinin Gökçeada’da ilkokul açma talebi kabul edildi. Türkiye’de 48 yıl sonra ilk kez yeni bir Rum okulunun açılmasını değerlendiren İnsan Hakları Derneği Çanakkale Şube Başkanı Kenan Döner; “Rumların var olan haklarının iade edilmesini olumlu buluyorum” dedi. Gökçeada Belediye Başkanı Yücel Atalay ise gelişmeye temkinli yaklaştı. Atalay; “Gökçeada’da yaşayan vatandaşlarımıza bir hak sağlanacaksa sıkıntı olmaz. Amaç burada cemaati büyütmekse buna iyi niyetle bakmayız” dedi. 
 
Atalay, şunları söyledi; ““İki anlamda bakıyoruz. Eğer önce Gökçeada’da yaşayan vatandaşlarımıza bir hak sağlanacaksa onda bir sıkıntımız yok. Ama niyet burada cemaat oluşturmak, cemaati büyütmek adına ise yurt dışındaki Rumları getireceklerse buna tabi çok iyi niyetle bakmıyoruz. Gökçeadalı Rumlar zaten Türk vatandaşıdır, kanunlarımız gayet açık. Tabi ki yararlanabilir. Bu olumsuz bir şey değil. Burada zaten yerleri var. Gelsinler burada yerlerinde yaşasınlar. Sıkıntımız yok. Ama burada niyet önemli. Bu olayı iyi niyetli olarak düşünüyoruz. Aynı zamanda inşallah bu vesile ile Fransa’da, Almanya’da, Batı Trakya’da okulları olmayan vatandaşlarımız için İnşallah onlarında oralarda okullarının açılmasına vesile olur. O anlamda hukuk devletiyiz. Hukuk bunu uygun görüyorsa bizce sakıncası yoktur. Her türlü desteği vermeye hazırız. Niyet cemaati çoğaltmaksa daha farklı düşünürüz.”
 
“Var olan hakları iade edildi”
İnsan Hakları Derneği Çanakkale Şube Başkanı Kenan Döner; “Geç kalınmış bir olay. Zaten orada Rumlar gittikten sonra okula gidecek insan var mı? Bu araştırılmalı. Geri döneceklerse bence olumlu. Rumların var olan haklarının iade edilmesini olumlu buluyorum. Pek inanamıyorum, bu ülkede neyin ne zaman olacağı belli değil. Eğer kesin Rum Okulu açılacaksa oranın yerli halkına var olan haklarının geri iadesi olarak bakıyorum.”
Paylaş