Göç yolculuğunun bitmeyen çilesi!

463
Ayvacık ilçesinde Göç İdaresi İl Müdürlüğü`ne bağlı bulunan Geri Gönderme Merkezi`nden dün ellerine tutuşturulan "yol izin belgesi" ile salınan mülteciler, kilometrelerce yolu, gece boyunca yürüdü. Ayvacık Geri Gönderme Merkezi`nden salınan ve birçoğunun parasının bulunmadığı öğrenilen mülteciler, Ayvacık-Ezine-Güzelyalı ve Çanakkale Çevre Yolu üzerinden Çanakkale Otogarına yürüyor. 
 
Kiraladıkları araç ile paralarını verip dolandırılmışlar!
Çoğunluğu Pakistan uyruklu mültecilerin bir kısmı otogara gitmek için araç kiraladıklarını, o araçtan da otogara 6-7 kilometre kala indirildiklerini, kimi ise araç kiralamadan yürüyerek geldiklerini dile getiriyorlar. 
 
"11 saattir yürüyoruz"
İsminin Zabi olduğunu söyleyen Pakistanlı mülteci, İstanbul`da yakalandıklarını, önce Çankırı, ardından da Çanakkale`ye geldiklerini, buradan da Afyonkarahisar`a gitmek için kendisine yol izin belgesi verildiğini söyledi. Zabi, 11 saattir yürüdüğünü ve amacının Yunanistan`a geçmek olduğunu söyledi. 
 
Otogarda bekliyorlar 
Mültecilerin çoğunluğu Türkçe bilmiyor, aralarından birkaçı kendisini ifade etmekte zorlanırken, otogara ulaşanlar burada beklemeye başladı. Yanlarında paraları olmadıkları öğrenilen mültecilerin, Afyonkarahisar yolculuğu çileyle devam ediyor. Aralarında kadınlar ve çocukların bulunduğu Pakistanlı vatandaşların, haklarında sınır dışı edilme kararı olduğu kendilerine verilen yol izin kâğıtlarında belirtiliyor. 
 
Göç İdaresi`nden açıklama
Mültecilerin yürüyüşü ile ilgili açıklamada bulunan İl Göç İdaresi, "Yabancı uyruklu şahıslar, başka illerde ikamet izinleri bulunduğu halde ilimize geldiği tespit edilip il göç idaresi müdürlüğümüzce kimlik ve parmak izi kontrolleri yapılarak gitmeleri gereken kayıtlı oldukları illere gönderilmek üzere işlemleri yapılan kişilerdir" ifadelerine yer verdi. 
 
Yer kalmadı iddiası!
Öte yandan, Ayvacık`ta bulunan Geri Gönderme Merkezi`nde yer kalmadığı iddiaları gündeme gelirken, mültecilerin bu nedenle salındığı ileri sürülüyor. Mültecilere verilen belgede, "Haklarında sınır dışı edilme kararı" olduğu belirtilirken, Göç İdaresi`nden yapılan açıklamada, "Başka illerde ikamet izinlerinin bulunduğu" bilgisi paylaşıldı.
(Seçkin Sağlam-Damla Yeltekin) 
Paylaş