GMKA, Ulusal Kalite Hareketi’nde
Güney Marmara Kalkınma Ajansı, imzaladığı iyi niyet bildirgesiyle Türkiye Kalite Derneği KalDer’in öncülüğünde yürütülen Ulusal Kalite Hareketi’ne katılarak bu konuda bölgede öncü kurumlardan oldu.
Kalite Derneği (KalDer) tarafından 1998’de, ulusal “kalite” bilincinin yaratılması, geliştirilmesi ve toplam kalite yönetimi ile Mükemmellik Modeli uygulamalarının yaygınlaştırılması amacı ile başlatılan Ulusal Kalite Hareketi’ne Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) da yerini aldı. Sektör ya da ölçek gözetmeksizin, tüm kurum ve kuruluşlara açık bir sivil toplum hareketi olan Ulusal Kalite Hareketi’ne imzaladığı iyi niyet bildirgesiyle katılan GMKA Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan, bu yönde atılacak adımlara destek olacaklarını taahhüt etmiş oldu. GMKA, KalDer’in Ulusal Kalite Hareketi’ne katılan Türkiye’de ikinci kalkınma ajansı oldu.
“Niyetimiz kalitemizin tescillenmesi”
GMKA ve KalDer arasından imzalanan “İyi Niyet Bildirgesi” imza töreni Güney Marmara Kalkınma Ajansı hizmet binasında gerçekleşti. Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan ve KalDer Yönetim Kurulu Başkanı A.Hamdi Doğan’ın katılımıyla, yapılan imza töreninde konuşan Genel Sekreter Mustafa Gündoğan, “Kendimizi geliştirmek için bazı standartları yakalamak zorundayız. Niyetimiz kalitemizin tescillenmesidir” dedi.
Bölgede bu standartlar açısından kamu kurumlarına ve özel sektöre örnek olmak istediklerini belirten Mustafa Gündoğan; “Bu açıdan KalDer’in bize önemli bir klavuz olacağını düşünüyoruz. Bu bir süreç gerektiriyor. Birlikte çalışarak el birliği ile bu kaliteyi yakalayacağımızı umuyorum. Bu konuda KalDer’in zorlanacağını düşünmüyorum. Çünkü takımımız çok büyük bir grup değil, çok taraflı denetimlerden geçiyoruz. Ancak bunlarla yetinmek istemiyoruz. Vereceğiniz destekten dolayı şimdiden teşekkür ediyorum” diye konuştu.
EFQM Mükemmellik Modeli ile Güney Marmara Kalkınma Ajansı, yönetim yapısı, insan kaynakları, iş stratejileri ve iş birlikleri geliştirmesinde katkı sağlayacaklarını söyleyen KalDer Başkanı Doğan ise; “Kalkınma ajansları ülkemizin yeni dinamikleridir. Bir taraftan ülke genel politikaları çerçevesinde kalkınmayı yönetmek ve yönlendirmek, diğer taraftan ise desteklemek gibi önemli iki fonksiyonu yerine getirmektedirler. Bu açıdan kalkınma ajansları gelecekte daha önemli roller üstleneceklerdir” dedi.
Kalkınma Ajanslarının bölgelerinde stratejik liderlik yapabilecek kurumlar olduğunun altını çizen Doğan, konuşmasını “İnsan kaynaklarımızı, bütçemizi, işbirliklerimizi ve politikalarımızı belirleyip bunları birer süreç haline getirmek ve bu süreçleride sürekli iyileştirmek mükemmellik modelinin çatısını oluşturan temek faktörlerin birleşimidir. Burada eksik olan vizyonel bir liderlik kavramıdır. İşte kalkınma ajansları çok katılımlı yapıları ile liderlik sürecini bazen birkaç ili birleştirerek götürebilecek bir önderlik misyonuna sahiptirler” diyerek tamamladı.