havadurum

GMKA çevre sağlığına bakmazmış!

Sağlığa zararlı olan yüzlerce zirai ilaç kutusu barajda toplandı...

1067
Bayramiç ilçesinde etkili olan yağışlar, tarım sektöründe kullanılan zirai ilaçları Bayramiç Barajı’na sürükledi. İlçede yaşanan bu gelişme acı bir gerçeği gözler önüne sererken, Bayramiç Barajı`nda toplanan zirai ilaç ambalajları vatandaşları hayrete düşürdü.
 
Bayramiç Barajı`nda adacık oluşturan zirai ilaçlar, yörede yaşayanlar için büyük tehlike oluşturuyor. Yaşanan bu manzara tarım sektöründe zirai ilaç kullanımının ne denli yüksek olduğunu gözler önüne sererken, Kurşunlu Köyü Muhtarı Muharrem Güler ise Bayramiç Barajı’nda toplanan zirai ilaç ambalajlarını çevre felaketi olarak nitelendirdi.
 
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus’un konu ile ilgili yaptığı çarpıcı açıklaması ise gündeme damgasını vurdu. Bayramiç Barajı’nda toplanan ve sağlığa zararlı olan zirai ilaç atıklarının bir merkezde toplanması için Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan tarafından GMKA’ya proje sunulduğunu vurgulayan Ulus, ancak çevre ve insan sağlığı için önemli olan bu projeye GMKA’nın destek vermediğini söyledi. Zirai ilaç atıklarının hem insan hem de hayvan sağlığına zararlı olduğunu kaydeden Ulus, zirai ilaç atıklarının belli noktada toplanması gerektiğine dikkat çekerek; “Bu noktada hazırlanan proje GMKA’ya sunuldu. Ama ne yazık ki, GMKA bu tür projelere destek vermiyor” diyerek dikkatleri GMKA’ya çevirdi.
 
 
İlçede yaşanan bu gelişme acı bir gerçeği gözler önüne sererken, Bayramiç Barajı`nda toplanan zirai ilaç ambalajları vatandaşları hayrete düşürdü. Bayramiç Barajı`nda adacık oluşturan zirai ilaçlar, yörede yaşayanlar için büyük tehlike oluşturuyor. İçme suyunu Kara Menderes Çayı`ndan karşılayan Bayramiç ve çevre köyleri için zirai atıklar tehdit oluştururken, yaşanan bu manzara da tarım sektöründe zirai ilaç kullanımının ne denli yüksek olduğunu gözler önüne serdi. Bayramiç Barajı’nda toplanan zirai ilaç ambalajlarını çevre felaketi olarak nitelendiren Kurşunlu Köyü Muhtarı Muharrem Güler; “Bu güne kadar böyle bir olayla karşılaşmamıştım. Bu kadar zirai ilaç atığını bir arada görmedim. Şaşkınlık verici olduğu kadar burada yaşayanlar için büyük bir tehlike oluşturuyor. Bu manzaradan anlaşıldığı gibi tarım sektöründe çok zirai ilaç kullanılıyor. Bu yaşanan olay bunun bir göstergesidir. Zirai ilaç atıklarının yakılıp yok edilmesi gerekiyor” dedi.
 
Ulus; “Zirai ilaç atıkları sağlığa zararlı”
Bayramiç Barajı’nda toplanan zirai ilaç atıklarının hem insan hem de hayvan sağlığına zararlı olduğunu kaydeden Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, zirai ilaç atıklarının belli noktada toplanması gerektiğini ifade ederek; “Bayramiç bölgesinde elma yoğun bir şekilde üretiliyor. Elma üretiminde de çok fazla zirai ilaç kullanılıyor. Sezonda 25-30 defa ilaç kullanılabiliyor. İlaç kutuları daha sonra dere yataklarına atılıyor. Bayramiç Barajı vasıtasıyla bu ilaç kutuları Kumkale Ovası’na kadar inebiliyor. Burada ilaç kutularının kalıntı bırakması söz konusudur. Suyu da kirletmesi söz konusu. Bu atıklar çevre kirliliği yaratıyor. Bu atıklar suyu kirletiyor. Kirlenen bu sudan içen insan ve hayvanlar var. Son derece sakıncalı bir durum. Bu atıklar hem insan hem de hayvan sağlığına zararlı. Bu nedenle zirai ilaç atıklarının belli noktada toplanması lazım” dedi.
 
GMKA projeye neden destek vermedi?
Bayramiç Barajı’nda toplanan ve sağlığa zarar olan zirai ilaç atıklarının bir merkezde toplanması için Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan tarafından GMKA’ya proje sunulduğunu vurgulayan Ulus, ancak çevre ve insan sağlığı için önemli olan bu projeye GMKA’nın destek vermediğini söyledi. Ulus şu şekilde konuştu: “Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan ile birlikte Güney Marmara Kalkınma Ajansı’na bir proje hazırladık. Ancak bu proje GMKA’dan kabul görmedi. Hem suya hem de insan sağlığını tehlikeye atacak bu atıkların engellenmesi için bu proje hazırlanmıştı. Hazırlanan bu proje kapsamında belli noktalara su alım yerleri yapıp ve ilaç atıklarının toplanma merkezi oluşturulacaktı. Ama Güney Marmara Kalkınma Ajansı’ndan bu proje kabul görmedi. Bu nedenle bölgede hala zirai ilaç atıkları devam ediyor. Zirai ilaç atıklarının önlenmesi lazım. O atıkların belli noktada toplanması gerekiyor. Bu noktada hazırlanan proje çok önemliydi. Ama ne yazık ki, GMKA bu tür projelere destek vermiyor.”
Paylaş